fbpx

Hogyan készül, és milyen legyen az alaprajz?

 

Egyesek szerint felesleges vesződni az alaprajzkészítéssel, mert úgyis azután dönti el mindenki, hogy szeretne-e megvenni egy ingatlant, ha már megtekintette személyesen. Ebben természetesen van is igazság, de azért számos okot fel tudok sorolni, amelyek miatt nem jó ötlet alaprajz nélkül ingatlant meghirdetni.

Ebben a korábbi cikkemben már volt arról szó, hogy mi kell egy igazán figyelemfelkeltő ingatlanhirdetés elkészítéséhez, ám az alaprajz kérdését csak érintőlegesen említettem meg.  Itt van az ideje tehát, hogy kicsit mélyebben is foglalkozzunk a kérdéssel.

alaprajz

Ezért fontos, hogy legyen alaprajz a hirdetésben

A jó fotókon és a figyelemfelkeltő, a vevő számára fontos információkat tartalmazó leíráson kívül az alaprajz is kiemelkedően fontos alkotóeleme egy ingatlanhirdetésnek.

Ennek segítségével az érdeklődők már azelőtt, hogy elmennének személyesen megnézni a lakást vagy házat, képet kaphatnak az egyes helyiségek elhelyezkedéséről, tájolásáról, méretéről és az egymáshoz való kapcsolódásukról. Több szintes épület esetén egyértelműen látszik, hogy a különböző funkciójú helyiségek melyik emeleten, és egymáshoz képest hol helyezkednek el.

Látszik rajta, hogy hol vannak ablakok, ajtók, azok merre nyílnak, egymásból nyílnak-e a szobák, vagy egy folyosón, előtéren keresztül lehet megközelíteni őket. Ezek roppant fontos információk, hiszen, ha valaki nem szeretne ún. „körbejárható” lakást venni, akkor nem az ingatlan megtekintés során fog kiderülni számára, hogy ez bizony nem felel meg az elképzeléseinek. Ez egyébként is olyan adottsága egy lakásnak, amelyen sok esetben nem is lehet változtatni. Ahogy azon sem, ha valaki biztosan nem szeretne ilyet, szinte nulla az esélye annak, hogy a helyszínre érve meggondolja magát, és mégis megveszi.

 

Műszaki vagy informális alaprajzot használj?

Szerintem teljesen mindegy, a lényeg az, hogy valamilyen mindenképpen legyen!

A műszaki alaprajzok vagy más néven tervrajzok is tökéletesen megfelelnek, ha jó minőségben be tudod szkennelni vagy fotózni őket. Hátrányuk, hogy rengeteg információ van rajtuk, amely sokak számára értelmezhetetlen vagy egyenesen zavaró.

Az informális alaprajzok, ahogy a nevükben is szerepel, nem hivatalosak, céljuk mindössze annak szemléltetése, amire a vásárlók kíváncsiak lehetnek. Helyiségek mérete, elhelyezkedése, tájolása.

 

alaprajz

Így készíthetsz informális alaprajzot

A legegyszerűbb, ám egyáltalán nem profi és az eredményt tekintve nem túl szép megoldás, ha kézzel készíted el az alaprajzot. Vagyis csak előveszel egy papírt, vonalzót, tollat, ceruzát, filcet, és egyszerűen lerajzolod. Ügyelj rá, hogy a rajz nagyjából méretarányos legyen! Az ablakokat, ajtókat feltétlenül jelöld a rajzon!

Egy kicsit letisztultabb eredményt érhetsz el számítógépes rajzzal, amelynek elkészítéséhez használhatod a Paint, az Excel vagy a Photoshop programot. Az eredmény ugyan nem sokkal lesz látványosabb, mint a kézi rajz esetében, de mondjuk úgy, egy fokkal jobb.

A harmadik lehetőséged, hogy letöltesz egy kimondottan alaprajzkészítésre alkalmas számítógépes programot, amelynek segítségével hétköznapi felhasználói ismeretekkel is, egyszerűen, könnyen készíthetsz látványos alaprajzot. Az interneten már számos ilyen szoftvert találhatsz, közülük több teljesen ingyenesen letölthető és használható.

Online készíthetsz alaprajzot például az alaprajz.ingatlan.hu, vagy a megveszlak.hu/alaprajz-tervezo oldalon a Sweet Home 3D programot pedig le is töltheted. Ezek a programok mind könnyen használhatóak, rendelkeznek leírással a használatról, de a You Tube-on is találhatsz oktató videókat, amelyek bemutatják a működésüket.  Ezekkel akár be is rendezheted a helyiségeket, hiszen bútorokat is el tudsz helyezni az alaprajzon, és akár 3D-ben is megtekinthető a végeredmény.

 

alaprajz

Alaprajzot a „polcról”!

Magyarországon több millió panellakást építettek, amelyek közül az egyes típusok ugyanazzal az alaprajzzal rendelkeznek. Ha te is panel építésű ingatlant szeretnél eladni, akkor nagyon egyszerű dolgod lehet, ha nem akarsz az alaprajz készítésével vacakolni.

Az OTK (Országos Tanúsító Központ) ugyanis számos panellakás típus alaprajzát elkészítette és ingyenes hozzáférhetővé tette bárki számára. A lakásod alaprajzát megkeresheted az alapterület szerint vagy a szobaszám alapján. Miután megtaláltad a saját lakásod alaprajzát, akkor pdf file formátumban egyszerűen letöltheted magadnak, és már használhatod is az ingatlanhirdetésed illusztrációjaként. A panellakások alaprajzait ezen az oldalon érheted el.

Meg is rendelheted!

Egyre nagyobb az igény arra, hogy az ingatlanokról 3D-s látványtervek készüljenek, így természetesen megjelentek a piacon azok a vállalkozások, amelyek ilyen típusú rajzok elkészítését vállalják.

Egy nagyobb értékű, új építésű vagy felújítandó ingatlan estén kifizetődő lehet egy ilyen szolgáltatás igénybevétele is. A 3D-s építészeti látványtervek lehetőséget adnak arra, hogy megpillantsunk egy épületet a valós környezetébe helyezve, akár teljesen berendezve, pontosan ugyanúgy, mint egy fényképen. Kétségkívül szemléletes és látványos megoldás, amely akár már az előtt láthatóvá tudja tenni az épületben rejlő lehetőségeket, még mielőtt azok a valóságban megszületnének.

Egy nem túl jó állapotban lévő, sok felújítást igénylő ingatlan estén, kiválóan bemutathatóak a segítségével a lakásban rejlő lehetőségek, így a kevesebb fantáziával megáldott érdeklődők is képet kaphatnak arról, hogy mivé lehetne varázsolni az eladásra kínált ingatlant. Ha ilyen házat vagy lakást árulsz, azért természetesen ne hagyd ki a hirdetésből a valós állapotokat bemutató fotókat sem, vagy ha ezt tennéd, akkor jelezd a feltöltött képeken, hogy ezek látványtervek, annak érdekében, hogy ne a megtekintéskor érje csalódás az érdeklődőt.

alaprajz

Egy jó alaprajz ismérvei

A hirdetésekhez tökéletes alaprajz legfontosabb jellemzője az, hogy könnyen értelmezhető, és könnyen eligazodik rajta bárki. A másik fontos szempont, hogy szerepeljen rajta minden olyan lényeges információ, amely a vásárlók számára fontos lehet.

Vagyis tüntesd fel rajta a helyiségek alapterületét, és a rajz legyen arányos ezekkel a számokkal. Ha a nappali például kétszer akkora, mint a hálószoba, akkor ez egyértelműen látszódjon is a rajzon, és az arányokon.

Fontos, hogy a nyílászárók ne maradjanak le, és az ajtók nyílási irányát is jelöld. A bejárati ajtót jelöld nyíllal, hogy egyértelmű legyen, hogy ez a bejárat a lakásba, és ne feledkezz meg a tájolás jelöléséről sem! Ha van beépített bútor (pl. konyhaszekrény, gardróbszekrény stb.) akkor ezeket is arányos méretekkel tüntesd fel az alaprajzon! Ha van erkély, terasz vagy loggia, esetleg saját kertrész, akkor ezeket se felejtsed le a rajzról!

Ami még fontos lehet, hogy a falakat pontosan jelöld, derüljön ki egyértelműen az alaprajzból, hogy melyik fal tartófal és melyik nem az. Ez főként akkor lehet lényeges, ha a leendő tulajdonos átépítésen gondolkozik, mert a jelenlegi elrendezés nem ideális számára. Ha ez az információ kiderül már a rajzból, ő is könnyebben el tudja dönteni, hogy érdekli-e az ingatlan vagy inkább más lehetőség után néz, mert ezt nehezebb vagy lehetetlen átépíteni olyanra, amilyet ő szeretne.

 

alaprajz

 

Csepp a tengerben

Az alaprajz elkészítésének kérdése természetesen csak egy kicsi szeletkéje egy tökéletes ingatlanhirdetés összeállításának. A szövegen és a fotókon is rengeteg minden áll vagy bukik, és ha ezeken a rostákon át is jutott a hirdetésed, a személyes megtekintés alkalmával sem árt, ha tudod hogyan érdemes kommunikálni a vevőjelöltekkel.

Nem véletlenül lett külön szakma az ingatlanértékesítés. Ha úgy érzed ez nem a te pályád, keress fel inkább profi ingatlanost, aki az alaprajzot is elkészíti majd helyetted és tárgyalástechnikában is járatos!

Ha érdekelnek hasonló blogbejegyzések, kövess Facebookon, és Instagramon is, hogy mindig képben legyél, az ingatlanpiaccal kapcsolatban! Szívesen bepillantanál az ingatlanközvetítés kulisszái mögé? Facebook oldalamon rendszeresen megosztok sztorikat a mindennapjaimból, és mindig jelzem, ha új cikk kerül ki a blogra, így biztosan nem maradsz le a számodra érdekes tartalmakról!

Hasznosnak találtad ezt a cikket?  Oszd meg másokkal is!

Ha úgy érzed, szeretnéd, hogy segítsek lakáscéljaid elérésében, vagy meglévő ingatlanod adnád el ahhoz, hogy másikat vásárolhass, beszéljünk! Keress bizalommal telefonon, vagy e-mailben, szívesen segítek! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu