fbpx

Know-how a sikeres alkuhoz

Amikor lakást, házat veszel, eljön az a pillanat, hogy tárgyalnod kell az ingatlan áráról. Ez a helyzet végtelenül frusztráló lehet annak, akinek nincs ebben gyakorlata. Honnan is lenne, hiszen nem minden nap vásárolsz vagy adsz el ingatlant.

Az első és legfontosabb, hogy nyugodj meg! Az alku teljesen normális, és elfogadott része egy ártárgyalásnak, ha ingatlan adásvételről van szó. Habár az utóbbi néhány évben megváltoztak a dolgok, azért azt még mindig elmondhatjuk, hogy az esetek nagyobb részében az ingatlanhirdetésekben közzétett ár csak irányárként funkcionál – tehát bizonyos mértékű alkura szinte biztosan van lehetőség.

Az alku mértékében történt elmozdulás az utóbbi időben már nem az évekkel ezelőtti 10%-os, sokkal inkább a 2-5% közti a jellemző különbség az eladási ár és a hirdetési ár között. Tehát alkudni lehet most is, még ha kevesebbet is, mint 10 -15 évvel ezelőtt.

Vásárlóként nyilván az az érdeked, hogy a lehető legjobb áron szerezd meg a kiszemelt ingatlant, így ha spórolni akarsz, vértezd fel magad, és készülj fel az alkudozásra a profi ingatlanosok eszköztárával!

 

lakást

Alku tudástár ingatlanvásárláshoz

Jöjjenek hát a tippek, trükkök, jó tanácsok ahhoz, hogy eredményesen és jól tudj alkudni! Ezeket kell tenned a jó vétel érdekében!

 

1. Térképezd fel a környéket! Kutass!

Amikor elkezdesz keresgélni, már akkor végezz kutatást arról, hogy az adott környéken milyen négyzetméter árakon hirdetik az ingatlanokat! Ha tudsz, szerezz információt arról is, hogy végül mennyiért sikerült eladni őket! A lakás vagy ház kora, típusa, alapterülete szerinti árakat is vizsgáld meg a környéken! Ha kellőképpen alapos voltál, a végén már a hirdetési árból tudni fogod, hogy nagyjából reális árat kér-e a tulajdonos az ingatlanért, túlárazta vagy nagyon jó vétel, akár alku nélkül is. Ezekre az adatokra nyugodtan támaszkodhatsz majd az alkudozás során.

2. Találd meg a legjobb hirdetést!

Ugye tudod, hogy az eladók többsége általában több ingatlanirodával is szerződik, mert tévesen azt reméli, hogy akkor előbb sikerül majd eladnia a lakását? Ez a tény a te malmodra hajtja a vizet! Léteznek ugyanis lusta ingatlanosok, akik beteszik a portfólióba a hirdetést, dobnak rá néhány kreditet a hirdetési portálokon és ennyi. Aztán vannak azok, akik dolgoznak is vele. Ők azok, akik rendszeresen tartják a kapcsolatot a tulajdonossal, visznek ki érdeklődőket, és ha a piaci helyzet úgy kívánja, rábeszélik arra, hogy csökkentsék a hirdetési árat a sikeres eladás érdekében. Most már tudod, nekik köszönhető, hogy ugyanaz az ingatlan többféle eladási áron is megtalálható a hirdetési oldalakon. Keresd meg tehát a legolcsóbb hirdetést a kiszemelt lakásra, és az abban lévő elérhetőségeken érdeklődj! Itt a legnagyobb az esélye annak, hogy olyan ingatlanos kollégával fogsz beszélni, aki tényleg el akarja adni a lakást, és nem csak az volt a célja, hogy eggyel több hirdetése legyen.

lakást

3. Listázz!

Ne hagyd, hogy az első megtekintés alkalmával bármilyen irányba elragadjanak az érzelmeid! Hazaérve készíts egy listát az ingatlan pozitív és negatív tulajdonságairól egyaránt! Árról soha nem beszélj az első megnézés alkalmával! Soha!

4. Ne alkoss láncot!

A lánc-értékesítés, amikor a vevőnek is el kell adnia a lakását ahhoz, hogy megvehessen egy másikat, kockázatosnak tűnhet az eladó szemében, és az is. Szívesebben mondanak igent egy olyan ajánlatra, ahol a vásárlónak már a kezében van a pénz, még akkor is, ha picit kevesebbet ígér, mint az, akire még várni kellene. Add el tehát előbb a lakásod, és zsebedben a pénzzel menj másikat venni helyette!

Természetesen azért készülj vész-forgatókönyvvel is, és gondoskodj arról, legyen hol laknod, ha a birtokba adás előtt nem sikerülne megszerezned az új lakásod kulcsait!

5. Kérj előzetes hitelbírálatot!

Ha hitelre van szükséged a vásárláshoz, kérj a banktól előzetes hitelbírálatot. Egy ingatlanhitel átfutási ideje ugyanis nem ritkán egy-két hónap is lehet, annyit pedig nem szívesen vár senki, ha van másik, készpénzes ajánlat is.

6. Keresd meg a legjobb lakáshitelt!

A lakáshitelek nagyon különböző konstrukcióban és feltételekkel érhetőek el a különböző bankoknál. Ha erre lesz szükséged, tájékozódj alaposan, hiszen akár több tízezer forint különbség is lehet az egyes hitelek törlesztő részletei között ugyanakkora hitelösszegre. Sőt, ugyanakkora hitelösszeg kiutalását más-más jövedelmi feltételekhez kötik az egyes bankok. Szóval lehetséges az is, hogy ugyanakkora törlesztővel, egy másik banknál, magasabb összegű hitelhez juthatsz.

 

lakást

7. Használd ki az állami támogatásokat!

A vissza nem térítendő állami támogatások és kedvezményes hitelek is óriási segítséget jelenthetnek, ha családosként vagy leendő szülőként vásárolsz ingatlant! Nem kell messzire menned, ezekről már mind volt szó itt a blogban korábban. Ebben a cikkben írtam részletesen a CSOK-ról,  itt a falusi CSOK-ról, és a Babaváróról, ebben a cikkben az 5%-os ÁFÁ-ról, az ÁFA-visszaigénylésről, a jelzáloghitel elengedésről és illetékmentességről szóló tudnivalókat foglaltam össze, ebben pedig az otthonfelújítási támogatásról olvashatsz.

8. Ne szóld le az ingatlant!

Ha azt a taktikát választod, hogy az ingatlan minden hibáját a tulajdonos orra alá dörgölöd, és egy alapos pocskondiázással akarsz megágyazni az alkudozásnak, rossz hírem van. Nem fog bejönni. Nagyobb az esélye, hogy a tulajdonos megsértődik, és azt mondja, akkor keress olyat, ami tetszik, és ne akard megvenni ezt, ha ennyi hibát találsz az övében.

E helyett inkább térj ki arra, hogy kb. milyen felújítási költségeid lesznek összességében, és hasonlítsd össze az árat hasonló paraméterű ingatlanokéval. Ezzel nagyobb az esélyed a sikerre.

9. Ne lelkesedj túlságosan!

A leszólás ellentéte, a túlzott lelkesedés sem lesz kifizetődő. Azt érzi belőle az eladó, hogy beleszerettél a lakásba, de annyira, hogy ha egy fillért nem enged, neked akkor is kell. Nem is lesz alkuképes az ár, ha látja rajtad, hogy rajongsz a lakásáért. A külső szemlélő számára maradj a második megtekintés alkalmával is higgadt és tárgyilagos, ne engedd át magad az érzelmeidnek!

 

lakást

10. Kell ez neked?

Tudom, furcsán hangzik, de ha nagyon-nagyon meg akarsz szerezni egy lakást, azzal a saját alku pozíciódat rontod. Egyszerűen azért, mert a legkisebb ellenállás láttán is azonnal megállsz, és nem próbálod lejjebb nyomni az árat, nehogy valaki más, picit jobb ajánlatára bólintson rá az eladó. Próbálj üzleti alapon gondolkodni és ne a szíveddel! Tudom, nehéz. De a te zsebedre megy a játék.

11. A komoly ajánlat írásbeli

Az a legjobb, ha nem a helyszínen és szóban állsz neki alkudozni, hanem a megtekintés után, írásban teszel egy vételi ajánlatot és javaslatot a fizetési, birtokbaadási ütemezésre. Ha az előző tanácsokat megfogadtad, szándékod komolyságát jelezheted azzal is, hogy az ajánlatban kitérsz arra, a teljes összeg a rendelkezésedre áll, vagy ha nem, akkor csatolhatod a bank előzetes hitelbírálatát. Ebből látni fogja az eladó, hogy valóban komolyak a vásárlási szándékaid.

+1 Az elutasítás nem kudarc

Ha az eladó nemet mondott az ajánlatodra, akkor se keseredj el! Ha okosan határoztad meg az első ajánlatod összegét, és még van mozgástered, mehetsz picit feljebb, ha a büdzsé engedi és nagyon szeretnéd az adott ingatlant. Másrészt az is megeshet, hogy néhány nap múlva ő keres majd meg téged, hogy mégis elfogadja az ajánlatot, mert nem jöttek be a számításai és másnak sem tudja többért eladni.

lakást

    Tudom, arra számítottál, hogy pontosan megmondom majd a cikk végére, hogy átlagosan hány százalék alkudható le reálisan a hirdetési árból. Nagy általánosságban azonban erre nem lehet választ adni. Minden ingatlan esetében el kell végezni ezeket a kutatásokat, hogy ezt meg tudja mondani valaki. Előfordulnak a piacon nagyon túlárazott, reális áron kínált, és valamilyen okból alulárazott ingatlanok is.

    Ha biztos akarsz benne lenni, hogy jó áron adod el vagy veszed meg az ingatlanod, használd precízen a fenti alkudozási know-how-t! Ha mégis úgy érzed, ez neked nem megy, szívesen segítek benne, akár vevőként, akár eladóként szerepelsz a tervezett ügyletben!

    Szeretnéd, hogy segítsek lakáscéljaid elérésében, vagy meglévő ingatlanod adnád el ahhoz, hogy másikat vásárolhass? Beszéljünk! Keress bizalommal telefonon, vagy e-mailben! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu

    Ha érdekelnek hasonló blogbejegyzések, kövess Facebookon, és Instagramon is, hogy mindig képben legyél, ha az ingatlanpiacot érintő változások történnek. Szívesen bepillantanál az ingatlanközvetítés kulisszái mögé? Facebook oldalamon rendszeresen megosztok sztorikat a mindennapjaimból, és mindig jelzem, ha új cikk kerül ki a blogra, így biztosan nem maradsz le a számodra érdekes tartalmakról!

    Hasznosnak találtad ezt a cikket?  Oszd meg másokkal is!