fbpx

Minden, amit bérlőjelöltként tudnod kell

Sok cikk született már ezen a blogon is albérlet keresés és kiadás témakörében. Mégis van egy szegmense még ennek a témának, amely a tapasztalataimból kiindulva úgy gondolom, eddig nem kapott elég nagy hangsúlyt.

Ingatlanközvetítőként nem csak eladásra, hanem kiadásra is hirdetek ingatlanokat, és sajnos nagyon sok rossz tapasztalatom van azzal kapcsolatban, ahogy a leendő albérlők viszonyulnak a kereséshez. Most tehát elsősorban azoknak hoztam hasznos tartalmat, akik éppen most vagy a jövőben bármikor kiadó lakást keresnek maguknak. Ha megfogadod a tanácsaimat, és az általam leírtak szerint kommunikálsz a tulajdonossal vagy az albérletet hirdető ingatlanossal, sokkal nagyobb esélyed lesz a sikerre.

Az albérletet keresők legnagyobb tévedése

Az albérletet keresők legnagyobb tévedése, hogy ebben a kapcsolatban ők lesznek azok, akik diktálnak, hiszen ők fizetnek és ők vesznek igénybe egy szolgáltatást. Természetesen alapvetően ez igaz is, kivéve azt, hogy ők lennének az irányító helyzetben.

Az ország nyugati felére és azokra a településekre, amelyeknek a közelében rengeteg munkalehetőség, és/vagy főiskola egyetem van, igaz, hogy a kereslet nagyon magas a kiadó albérletek iránt. Ennél fogva a tulajdonosoknak bőven van lehetősége válogatni a jelentkezők közül, és kiválasztani azt, akit ők a legmegbízhatóbbnak, legszimpatikusabbnak gondolnak. Ha albérletet keresel, akkor az a legjobb, ha már az első érdeklődő telefonhívásra is majdnem úgy készülsz fel, mintha egy állásinterjúra mennél.

 

A legfontosabb, amit meg kell tenned, ha albérletet keresel

Sokszor tapasztalom azt, hogy egy-egy albérlet iránt érdeklődő úgy hív fel a kiadó lakás hirdetésére, hogy el sem olvasta a hirdetés szövegét, csak megnézte az árat, és a képeket, tetszett neki és már telefonált is.

Elmondom ez miért baj. Leginkább azért, mert igaz ugyan a mondás, hogy egy kép többet ér ezer szónál, de a kiadó lakások hirdetésének szövegében minden esetben benne vannak azok a feltételek, amelyeket a bérbeadó támaszt a leendő bérlővel szemben. Ezen kívül az is, hogy milyen hosszú időre, mikortól kívánja kiadni a lakást, vihető-e kisállat, milyen költségek tartoznak bele a rezsibe, milyen infrastruktúrával rendelkezik az ingatlan, no meg persze a lakás egyéb fizikai paraméterei is fel vannak tüntetve.

Szóval a legfontosabb, amit meg kell tenned, hogy elolvasod a kiadó ingatlan hirdetésének szövegét. Így biztosan nem fordul majd elő, hogy túl kicsi vagy túl nagy alapterületű lakást nézel meg, vagy olyat, amelyet mégsem engedhetsz meg magadnak, mert a rezsi díjával együtt már nem fér bele a költségvetésedbe. Ahogy az sem fog kiderülni az utolsó pillanatban, hogy mégsem hozhatod a benti cicád, mert a tulajdonos nem enged kisállatot vinni az ingatlanba. Száz szónak is egy a vége: olvass, mielőtt telefonálsz!

Így telefonálj!

Ha alaposan elolvastad a hirdetést, és úgy gondolod, hogy mindenben megfelelne neked az adott ingatlan, akkor, és csak akkor nyúlj a telefonodért s tárcsázd a közvetítőt vagy a tulajdonost. A következő fontos dolog, hogy ne azzal kezdd: Jó napot kívánok, mikor tudnám megnézni a lakást? A minimum, hogy bemutatkozol, azaz megmondod a neved, és jelzed, hogy a kiadó ingatlanról szeretnél érdeklődni.

Nem, még most sem az jön, hogy mikor tudnád megnézni! A legjobb, ha a bemutatkozás után egy kicsit beszélsz saját magadról. Ki vagy te, mivel foglalkozol, miért keresel albérletet? Kivel együtt, hányan költöznétek, mennyi időre tervezel? Van-e gyermeked, ha igen hány éves? Van-e kisállatod, milyen? Dohányzol-e? Eddig is itt éltél-e, vagy most munka miatt jönnél erre a vidékre? Várhatóan mennyi ideig szeretnél maradni?

Elmondom azt is, miért fontos, hogy elsősorban te add el magad, és játssz tiszta lapokkal, ha albérletet keresel. Gondolj csak bele. Egy lakóingatlan, még a legkisebb panel garzonlakás értéke is több tízmillió forint. Ha arra készülsz, hogy beköltözz valakinek a 40-50-60 millió forint értékű ingatlanába, azt gondolom az a minimum, hogy mindent elmondasz magadról, ami alapján a tulajdonos eldöntheti, hogy te lennél-e az ideális bérlő számára. Minél több információt osztasz meg magadról, annál könnyebb lesz majd mérlegelnie azt, hogy megbízik-e benned annyira, hogy rád bízza ezt a hatalmas értéket képviselő vagyontárgyát, s átadja neked az ingatlan kulcsát.

Soha ne felejtsd el: a bérlőválasztás bizalmi kérdés

Ha tehát valóban albérlethez szeretnél jutni, úgy kell viselkedned, kommunikálnod, hogy megszerezd a tulajdonos bizalmát. Legyél őszinte, ha a beköltözők létszámáról vagy az életviteledről, életritmusodról kérdeznek, mondd el, hol dolgozol, mióta, hogy kiderülhessen, nem lesznek fizetési gondjaid. Hosszú távon természetesen ez mind nem ér semmit, ha nem őszintén mondod el ezeket a dolgokat.

Előbb vagy utóbb úgyis kiderül, ha valamiben füllentettél. Vannak szomszédok és bizonyos időközönként a tulaj is kérni fogja, hogy engedd be a lakásba annak érdekében, hogy körülnézhessen, minden rendben van-e. Ha kiderül, hogy nem tartod be a szabályokat, többen laktok ott, mint ami a szerződésben szerepel, esetleg vittél kutyát, macskát, holott ezt nem engedte meg, vagy túl hangos bulikat tartasz hétvégenként a szomszédok szerint, akkor a szerződésetekben meghatározottaktól függően, akár azonnal felbonthatja veled a szerződést. Nem érdemes tehát bármiben hazudni, ha albérletet keresel.

Az igazán jó adottságú albérletek nagyon kelendőek a piacon. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy nemrégiben egy hirdetésemre 70 érdeklődés érkezett telefonon vagy e-mailben. Képzeld magad a helyembe, vagy egy tulajdonoséba, akit ilyen sokan keresnek egy lakás miatt. A 70 jelentkezőből elenyésző volt azoknak a száma, akik ezeket az információkat első körben közölték volna magukról, és csak ezután kérdezték meg, hogy meg tudnák-e nézni valamikor a kiadó lakást. És talán most már akkor is egyértelmű számodra, hogy miért fontosak az ebben a cikkben leírtak, ha eddig nem gondoltál erre. Ha mégsem, akkor elárulom: azok közül választottuk ki a bérlőt, akik közlékenyek voltak, őszintének tűntek, és a személyes megtekintés során is szimpatikusak voltak a tulajdonosnak.

 

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találtad a benne leírtakat, oszd meg másokkal is, te pedig kövess Facebookon  YouTube-on, TikTokon, és Instagramon is, mert ott is rendszeresen teszek közzé ingatlanokkal kapcsolatos ismeretterjesztő tartalmakat, és érdekes sztorikat az ingatlanközvetítés világából!

Szeretnéd, hogy segítsek lakáscéljaid elérésében, kiadnád, vagy meglévő ingatlanod adnád el Győrben és környékén ahhoz, hogy másikat vásárolhass? Keress bizalommal telefonon, vagy e-mailben! Szívesen segítek! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu