fbpx

Ingatlankeresés magánszemélyként, közvetítő nélkül

 

A mai blogban egy olyan problémát járok körül, amellyel sokszor szembesültem az elmúlt időszakban. Az engem felkereső, ingatlant vásárolni szándékozó emberek jó része, még mindig azzal a téveszmével a birtokában hív fel, hogy vannak olyan ingatlanok a portfóliómban, amelyek nincsenek feltöltve a hirdetéseim közé.

 

ingatlan

Ingatlan a „pult alól”? Olyan nincs.

Őszintén szólva, fogalmam sincs, miért gondolják azt, hogy valaki, aki abból él, hogy ingatlanokat ad el, eltitkolja az információt a lehetséges vásárlók előtt, és nem tesz ki a kirakatba mindent, amije van?

Igaz, előfordul, hogy az ingatlanközvetítői megbízási szerződés megkötése után eltelik egy kis idő, mire online feltöltöm a hirdetést, de sem én, és egyetlen ingatlanos kolléga sem őrizgeti a fiókjában a tuti ingatlanokat azzal a céllal, hogy hátha egyszer valaki belép az ajtón, és megkérdezi: nincs valami olyan, ami nincs fent a neten?

Gondolj csak bele! Nekem a megbízó felé is kötelezettségeim vannak, hiszen a szerződésünkben benne foglaltatik az is, hogy a tőlem telhető legjobb szolgáltatást nyújtom, és hirdetem az ingatlant a megfelelő fórumokon. Magyarul bárki, aki „pult alól” akar eladni egy ingatlant, megsérti a megbízóval kötött szerződésében foglaltakat. Hiszen azzal, ha visszatartom az ingatlant a megfelelő fórumokra történő feltöltéstől, az eladó érdekeit sértem. Elveszem tőle ugyanis annak a lehetőségét, hogy a lehető legjobb áron tudja értékesíteni az ingatlant, hiszen lehet, hogy az első ajánlattevő adja a legjobb vételi ajánlatot a lakásra.

 

ingatlan

Vásárolj ingatlanos nélkül! De hogyan?

Nyilván nem arra célzok, hogy az ingatlanosok portfóliójában lévő ingatlanokat cserkészd be magánúton. Arra meg pláne nem, hogy a már ingatlanossal megnézett lakást a kolléga megkerülésével, a háta mögött megegyezve az eladóval akard megvásárolni.

Ez utóbbi eljárás egyáltalán nem sportszerű, és még csúnyán meg is ütheted a bokádat. Az ingatlanközvetítők ugyanis, rendszeres időközönként – a földhivatal adatai alapján – ellenőrzik azoknak az ingatlanoknak a sorsát, amelyet a szerződő partnerük végül az ő segítségük nélkül adott el. S ha kiderül, valamint a közvetítő bizonyítani is tudja, hogy ő az új tulajdonosnak megmutatta az ingatlant, utólag is jogot formálhat az őt megillető ingatlanközvetítői jutalékra. Szóval anyagilag sem éri meg, hiszen még a perköltséget is a nyakadba varrhatják.

 

ingatlan

Így lehetsz az ingatlanpiac Colombo-ja!

Őszinte leszek hozzád. Nagyon nehéz jó ingatlant találni, még akkor is, ha a jó fogalma mindenkinek mást és mást jelent. Olyanra bukkanni, amely nem szerepel a hirdetési portálokon, és eladó, pedig még nehezebb. De nem lehetetlen!

Mindennek megvan a módja, így annak is, hogy az elsők közt tudhass arról, ha a piacra dobnak valami olyat, ami igazán érdekel téged. Nem kell mást tenned, csak szemfülesnek lenned, így akár az ingatlanközvetítőket is megelőzheted. Lássuk, hogyan!

Aknázd ki a technológia nyújtotta lehetőségeket!

Mint bizonyára te is tudod, ma már nem csak az ingatlanközvetítők, de a magánszemélyek is elsősorban az interneten hirdetik meg az eladósorba került lakásaikat. Neked pedig nagy előnyöd van egy közvetítővel szemben. Tudod mi az?

A te versenyelőnyöd a közvetítőkkel szemben, hogy te csak egy bizonyos típusú lakást keresel. Pontosan tudod, hogy kertes vagy tömbházban szeretnél lakni, ahogy azt is, hogy hány darab szobát szeretnél, és még rengeteg szempontot, amelyek alapján szűrheted a keresésekben megjelenő találatokat.

Az egyetlen kérdés, amelyben talán tájékozatlanabb lehetsz nálunk közvetítőknél, az az, hogy melyik portálokon érdemes keresgélned. De én most ebben is segítek neked.

 

ingatlan

Ingatlanos portálok és alkalmazások

 

Aki adott már el vagy vásárolt ingatlant az elmúlt 10 évben, annak valószínűleg az ingatlan.com az első, ami beugrik, ha ez a téma kerül szóba. Országos viszonylatban kétségkívül talán itt a legszélesebb a kínálat, és egy ideje már annak a lehetősége is rendelkezésedre áll, hogy azokat az ingatlanokat, amelyeket több közvetítő is hirdet, összefűzi az oldal. Így ha egyet már megnéztél, azt nem fogja még egyszer eléd tenni. Szuper az is, hogy a neked tetsző lakásokat kedvencként jelölheted egy gyors regisztráció után, így bármikor újra megtekintheted őket, nem kell ismét keresgélned. Sőt, még árfigyelőt is beállíthatsz, így azonnal e-mailben kapsz értesítést arról, ha bármilyen irányú árváltozás történik a figyelt ingatlannál.

Térségünkben még kiváló platform a keresésre az ingatlanbazar.hu oldala is. Itt is rendelkezésedre áll a részletes szűrési feltételek beállításának lehetősége, és ugyanúgy, mint az ingatlan.com-on, feliratkozhatsz e-mail hírlevélre is, amikor olyan új hirdetés kerül az adatbázisba, amely megfelel a keresési paramétereidnek.

A Facebook Marketplace platformján is érdemes keresgélned, bár itt picit nehézkesebb a szűrés, hiszen alapvetően nem az ingatlanokra van optimalizálva ez a felület. De a Marketplace hirdetéseket, és az ingatlan adásvétel témához kapcsolódó tematikus Facebook csoportok posztjait is érdemes figyelemmel kísérned, és időnként átböngészni.

A hivatalos hirdetési portálokon be tudod jelölni azt is, ha csak magánszemélyek hirdetéseit szeretnéd megtekinteni. A Marketplace felületén ez a lehetőséged nincs meg, és mivel hatékonyan lehet itt is ingatlant hirdetni, a közvetítők is nagy számban ott vannak már ezen a fórumon is. Csak kattints az eladó további hirdetései gombra, és ha ott rengeteg másik ingatlant látsz, biztos lehetsz benne, hogy közvetítővel van dolgod. Ez persze egyáltalán nem baj, de ilyenkor érdemes jobban körülnézned, hátha van olyan kolléga, aki jobb áron kínálja ugyanazt.

 

ingatlan

Ne bagatellizáld el a személyes kapcsolatok jelentőségét sem!

Oké, tudom, hogy ez már a 3. évezred, de azért az emberek még mindig társas lények, még akkor is, ha a kommunikációnk jó része már áttevődött a virtuális világba. Ennek ellenére az emberek még igenis beszélgetnek egymással, megosztják a gondolataikat, problémáikat.

Elég valószínű, hogy a kollégáknak, barátoknak, ismerősöknek hamarabb mesél mindenki az ingatlaneladási szándékáról, mint ahogy felteszi a netre a hirdetést. Tedd hát te is ugyanezt!

Kérdezősködj az ismerősöktől, kollégáktól, barátoktól, rokonoktól, hogy van-e esetleg az ismeretségi körükben olyasvalaki, aki a te igényeidnek megfelelő ingatlant szeretne eladni a közeljövőben. Mondd el mindenkinek, hogy lakást keresel, és azt is, hogy milyet! A személyes kapcsolatok hozta eredmény így még mindig gyorsabb lehet, mint a szélessávú internet!

Amennyiben úgy érzed, hogy több szem többet lát alapon szakértő ingatlanközvetítő segítségét is igénybe vennéd az igazi megtalálása érdekében, keress bátran! Több éves tapasztalatommal szívesen segítek a keresésben, és az ügylet lebonyolításában is, ha már megtaláltad a neked valót. Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu

Ne maradj le a további érdekes és hasznos tartalmakról, ingatlanpiaci érdekességekről sem! Kövess Facebookon és You Tube-on! Ha pedig van olyan ismerősöd, aki lakást árul a közeljövőben, de nem tudja, hogyan is kezdjen neki, egészen nyugodtan ajánld neki a blogomat, vagy akár közvetlenül engem!