fbpx

Nyáron még költözni is jobban szeretünk

Az ingatlanpiac egy dinamikus és folyamatosan változó környezetben működik.  Számos tényező befolyásolja a piac alakulását, amelyek közül egy biztosan kiszámítható: nem más ez, mint az évszakok változása. Hosszú ideje figyelem már ingatlanértékesítőként a trendeket, és bár sok mindent nagyon nehéz előre megjósolni, abban minden év megegyezett amióta ezzel foglalkozom, hogy a nyárias hónapok beköszöntével az éppen aktuális piac mindig egy kicsit jobban megmozdul és élénkülés tapasztalható a keresletben.

Ki merem jelenteni, hogy az az évszak, amely komoly hatással lehet az ingatlanok értékesítésére és vásárlására, a nyár. A közelgő nyári hónapok sok lehetőséget kínálnak az ingatlanpiaci szereplőknek, ha tehát a közeljövőben szeretnéd értékesíteni az ingatlanod, akkor most van a legjobb időpont arra, hogy a tettek mezejére lépj. Ha pedig vásárolnál és költöznél? A legjobb lesz, ha nyáron teszed. Vizsgáljuk meg most ebben a cikkben együtt, hogy miért pont ez lehet az ideális időszak ingatlan eladására vagy vásárlására, és természetesen a költözésre!

tothrita.hu

A napfény bearanyoz mindent

Az ingatlanok bemutatása nyáron sokkal előnyösebb körülmények közt történhet, mint más évszakokban. A napsütéses időjárás és a hosszan tartó világos órák száma lehetővé teszi, hogy az ingatlanokat a legszebb oldalukról mutathassuk be. Fotókat is könnyebb készíteni akkor, amikor besüt a nap az ablakokon és fényárban úszik az egész lakás. Az udvarok, a kertek, de még a teraszok vagy a pici erkélyek is vonzóbbak ilyentájt.

Emellett a hosszabb nappalok lehetővé teszik, hogy több embernek is megmutassuk a lakást egy napon belül, mint a korán sötétedő téli délutánokon. Arra is alkalmasabb ez az évszak bármi másnál, hogy egy-egy érdeklődő több időt eltöltsön az ingatlanban a megtekintés során. Az, hogy alaposan és kellemes körülmények közt tud körülnézni a lakásban és a kertben egyaránt, mind növeli az esélyét annak, hogy egyfajta pozitív érzelmi kötődés kezdjen kialakulni közte és az ingatlan közt. Ez pedig, mint tudjuk, nagy mértékben elősegíti a teljes elköteleződés kialakulását, vagyis azt, hogy a megtekintést követően vételi ajánlatot tegyen az ingatlanra.

 

Nyáron minden könnyebb

A nyár az az időszak az emberek életében, amikor az éves rendszerességgel kivett hosszabb időtartamú szabadság egybeesik a kellemes időjárással. A gyermekes családokat érinti az iskolai nyári szünet is, így egy esetleges költözés kisebb fennakadást okoz az életükben, mintha a szorgalmi időszak alatt tennék ezt meg.

Nem véletlen tehát, hogy kényelmi okokból is sokan választják a nyarat arra, hogy akár eladják az ingatlanukat, akár arra, hogy új ingatlanba költözzenek az eddigi helyett. A gyerekeket ilyenkor nem kell kivenni az óvodából, iskolából, esetleg táborba mennek vagy a nagyszülőkhöz nyaralni, mialatt a szülők kényelmesen és egy-egy nehezítő faktort kiiktatva tudnak az adásvételre, a felújításra vagy éppen a költözésre koncentrálni.

Másrészt pedig egy új környezetbe beilleszkedni is sokkal könnyebb ebben az időszakban. A gyerekek számára kevesebb a stressz, amit a tanulás okoz, és persze új barátokat is könnyebb szerezni az új lakóhelyünkön ilyenkor, hiszen a többnyire remek időjárás kimondottan kedvez a szomszédokkal ismerkedős kerti partiknak vagy egyéb, a települések által szervezett közösségi eseményeknek – ahol egyaránt van lehetőségünk megismerni a környék lakóit és kicsit jobban asszimilálódni az új környezetbe.

tothrita.hu

A felújítás is egyszerűbben megy ilyenkor

Ha találunk megfelelő és szabad kapacitással rendelkező szakembereket, vagy mi magunk vagyunk ezermesterek, akkor tagadhatatlan, hogy új otthonunk saját ízlésünkre formálására, illetve felújítására sem találhatnánk alkalmasabb időszakot a nyárnál.

A nyári hónapok általában kedvezőbb időjárást hoznak magukkal, ami ideális feltételeket teremt a külső felújítási projektekhez, például festéshez, tetőfedéshez vagy a kerti munkákhoz. A melegebb időjárás és a hosszabb nappalok lehetővé teszik, hogy hosszabb ideig és hatékonyabban dolgozhassunk a szabadban.

A nyári szabadságok és a gyerekek iskolai szünete rugalmasabb időbeosztást tesz lehetővé a felújítási projektekhez. Ez megadja annak a lehetőségét, hogy könnyebben koordináljuk az építészeket, kivitelezőket és egyéb szakembereket. Az egyes projektek befejezése is sokkal gyorsabb, hiszen a kedvező időjárásnak köszönhetően gyorsabban száradnak a falak festés után, és bármilyen külső munkálathoz is remek körülmények állnak a rendelkezésünkre.

A nyári hónapok ideálisak a kültéri felújítási projektekhez, például kerti teraszok, medencék vagy udvari konyhák építéséhez, felújításához. A melegebb időjárás könnyebb és hatékonyabb munkavégzést tesz lehetővé a szabadban is. A hosszú nappaloknak köszönhetően akár késő estig is dolgozhatunk az átalakítási, felújítási munkálatokon, így kevesebb nap alatt a végére érhetünk, mint máskor. Arról pedig, hogy ilyenkor jobb hangulatban megy a munka, talán nem is kellene külön beszélnem. A nyári hónapokban általában vidámabbak, energikusabbak az emberek, és a barátaink, családunk körében is hamarabb találunk éppen ráérő segítséget, akik ilyenkor szívesen közreműködnek abban, hogy új otthonunk mielőbb olyan lehessen, amilyennek szeretnénk. Kedvességüket és segítségüket aztán egy hatalmas lakásavató bulival vagy kerti partival egybekötött grillezéssel hálálhatjuk meg – amelynek az ígérete is jelentős motiváló hatással bír, ráadásul mindig jól érzi magát ilyen alkalmakkor mindenki.

tothrita.hu

Vajon az árakra is felhajtóerővel bír a nyár?

Az árakat az ingatlanpiac dinamikus természete miatt, számos tényező befolyásolja. A nyári időszakban tapasztalható ingatlanpiaci aktivitás növekedése általában pozitív hatással van az árakra, mivel több vevő verseng az eladó ingatlanokért. Az erős kereslet általában az árak emelkedését eredményezi, különösen olyan régiókban vagy piacokon, ahol a kínálat korlátozottabb. Örök igazság a kereskedelem minden ágában, hogy minél kevesebb van valamiből, az annál értékesebb.

Azonban fontos megjegyezni, hogy az árak pozitív változása nem minden ingatlan típusra vagy földrajzi régióra igaz. A városi területeken a nyári időszakban általában intenzívebb az ingatlanárak növekedése, mivel ezek a területek vonzóbbak lehetnek az emberek számára az életstílus, a munkalehetőségek vagy az infrastruktúra miatt. Ugyanakkor vidéki vagy kertvárosi területeken az árak változása kevésbé észrevehető vagy akár ellentétes irányú is lehet a nagyobb városokhoz képest.

Ezen kívül fontos megérteni azt is, hogy az árak változása nemcsak a kereslet-kínálati egyensúlytól függ, hanem más tényezőktől is. Ilyen tényező például a gazdasági helyzet, a hitelpolitika, az ingatlanpiaci szabályozások, az aktuálisan elérhető lakásfelújításra fordítható állami támogatások, és a regionális vagy a nagyobb hatással bíró globális események (pl. háború) mind-mind befolyásolhatják az ingatlanárak alakulását.

 

A nyári ingatlanpiac dinamikája és kihívásai

Összességében és az eddig megszerzett tapasztalataim alapján azt mondhatom, hogy az ingatlant eladók szempontjából kedvező időszakot jelent a nyár Győrben és környékén. Ilyenkor megélénkül a kereslet az eladó használt ingatlanok iránt is, hiszen a közelgő új tanév kezdésére mindenki szeretne már túllenni a költözésen, és szemmel látható azoknak a vásárlóknak a megjelenése is, akik leendő egyetemista gyermeküknek vásárolnának kisebb-nagyobb ingatlant a városban. Ezek a tények lehetőséget teremtenek az eladók számára arra, hogy jobb árat kérjenek el az ingatlanukért.

Ugyanakkor fontos tisztában lennünk azzal is, hogy a nyári időszaknak is lehetnek kihívásai az ingatlanpiac szempontjából. Például a vakációzó emberek kevesebb időt tölthetnek ingatlanok megtekintésével vagy tranzakciók lebonyolításával, emiatt nagyobb fokú rugalmasságot követelhet minden féltől az adásvétel adminisztratív lebonyolítása.

Az azonban biztosnak látszik, hogy a nyár közeledtével és az új lakásfelújítási támogatás lehetőséginek és feltételeinek kikristályosodásának hatására, az ingatlanpiac idén nyáron is dinamikusabbá válik, és jobb lehetőséget kínál az ingatlanok értékesítésére. Ha eladnád a lakásod, akkor most érdemes megfontolnod az elkövetkező időszakban rejlő lehetőségeket és kihívásokat egyaránt. Kívánom, hogy ha úgy döntesz, belevágsz az értékesítésbe, akkor siker koronázza a törekvéseid.

 

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találtad a benne leírtakat, oszd meg másokkal is, te pedig kövess Facebookon, YouTube-onTikTokon, és Instagramon is, mert ott is rendszeresen teszek közzé ingatlanokkal kapcsolatos ismeretterjesztő tartalmakat, és érdekes sztorikat az ingatlanközvetítés világából! Ha pedig szeretnéd sikeresen értékesíteni a saját ingatlanodat, vagy másét, és úgy érzed, jól jöhet ehhez némi segítség, kattints ide, és töltsd le Az ingatlanértékesítés pszichológiája című e-bookot!

Inkább időt spórolnál, és másra bíznád az eladást? Szeretnéd, hogy segítsek lakáscéljaid elérésében, kiadnád, vagy meglévő ingatlanod adnád el Győrben és környékén ahhoz, hogy másikat vásárolhass? Keress bizalommal telefonon, vagy e-mailben! Szívesen segítek! Eddigi ingatlanértékesítői tevékenységemet és eredményeimet bemutató videómat itt tudod megnézni. Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu