fbpx

Legyél biztonságban otthon!

Ha már rendelkezel saját ingatlantulajdonnal, akkor természetes igényed az is, hogy a megszerzett vagyontárgyadat szeretnéd minél nagyobb biztonságban tudni. Kézenfekvő megoldás, hogy biztosítást kötsz rá, de ennél többet is tehetsz annak érdekében, hogy nyugodtan hajthasd álomra a fejed akár a saját otthonodban, akár a nyaralásod alatt, amikor elutazol.

Tekintsük át most azt, milyen lehetőségeid vannak arra, hogy minél nagyobb biztonságban legyenek az értékeid, köztük a lakásod is.

ingatlan

Első és legfontosabb: a lakásbiztosítás

A lakásunkra általában nem csak úgy tekintünk, mint egy vagyontárgyra. Érzelmileg is kötődünk hozzá, már az első pillanattól, és a gyomrunk is összeszorul, ha arra gondolunk, hogy esetleg egyik pillanatról a másikra semmivé válik. Pedig ez bizony bármikor megtörténhet, ezért létfontosságú, hogy lakásbiztosítást köss. Lehetőleg azonnal, miután a tulajdonodba került az ingatlan.

Kerülj tehát közelebbi kapcsolatba egy biztosításközvetítővel vagy sétálj be a számodra szimpatikus biztosítóba és köss lakásbiztosítást! Válassz olyan ügyintézőt, akiben megbízol, és ne dőlj hátra, ha aláírtad a biztosítási szerződést! Bizonyos időközönként érdemes ugyanis felülvizsgáltatni a kondíciókat, és tájékozódnod azzal kapcsolatban, hogy lett-e az idők során olyan új terméke a biztosítóknak, amely kedvezőbb feltételeket kínál számodra.

 

Mit fedez a lakásbiztosítás?

Erre a részre különös figyelmet kell fordítanod. Alap esetben ugyanis az elemi károk (pl. tűz, árvíz, villámcsapás) okozta káresemények megtérítésére terjed ki a biztosítók kockázatvállalása. A legtöbb biztosítónál az alap biztosítási díj kiterjed a csőtörés, betörés okozta károkra is, de a legbiztosabb, ha rákérdezel.

A legfontosabb, hogy a lakásban tárolt ingóságokat, mint a bútorok, háztartási gépek, műszaki cikkek, ékszerek, készpénz, külön kell biztosítanod! Ezekre ugyanis nem terjed ki az ingatlan biztosítása. Ha már egyszer biztosítás, ezeket se célszerű kihagyni a szerződésből, hiszen ha bekövetkezik a káresemény, mint például egy lakástűz, akkor a megrongálódott vagy megsemmisült tárgyakat is pótolnod kell majd, ami szintén hatalmas anyagi teher, ha nem volt biztosításod rájuk.

Soha ne kizárólag az ár alapján dönts! Néhány ezer forint díjtöbblet, akár több milliós kárkifizetési különbséget jelenthet két biztosítási csomag vagy két biztosító között. Ha pedig megtörténik a baj, minden fillér számít, amikor az újrakezdésről van szó.

 

ingatlan

Mikor módosítsd a lakásbiztosításod?

A lakásbiztosításokat átkötni másik biztosítóhoz az évfordulókor van lehetőséged. Arra azonban bármikor, hogy ha értéknövelő beruházást valósítasz meg az ingatlanon, vagy nagyobb értékű ingóságot vásárolsz, akkor ezt bejelentsd a biztosítónak.

Miután ezt megtetted, módosíthatóak azok a tételek, amelyekre a biztosítást kötötted. Ne felejtsd el, hogy a biztosítók mindig a szerződésben is rögzített, a megkötés pillanatában meglévő ingatlan és ingó vagyonra vállalnak kárkifizetési kötelezettséget. Ez a szám biztosítási összegként szerepel a szerződésben, és mindig ez jelenti a kártérítési összeg felső határát is. Ennél többet tehát nem fizet majd a biztosító, ha csak egy marék hamu marad a házadból, akkor sem.

Ha időközben például emeletráépítés történt, vagy egy nagyobb értékű műszaki cikket szereztél be, vagyis bármilyen, a biztosítási összeget nagyban befolyásoló beruházást valósítottál meg, arra nem lesz érvényes a biztosításod, ha nem jelented be ezt a biztosítódnak. Jelentős változások esetén tehát mindenképp módosíttasd a már meglévő szerződésed!

 

Védd az értékeid!

A biztosítások mindig egy már bekövetkezett káresemény megtérítésére fizetnek, de azon kívül is sok mindent tehetsz az értékeid védelmében, hogy biztosítást kötsz rájuk. Nézzük, milyen lehetőségeid vannak még a vagyonod megóvására!

 

ingatlan

Építsd biztonságosra!

Az építészeti védelmi megoldások elsősorban a hívatlan betolakodókkal szemben jelenthetnek nagyobb biztonságot. Ilyen lehet egy jól megválasztott kerítés vagy a ház előtti növényzet. Túlzásokba esni azonban ezen a téren sem érdemes.

Egy magas, átláthatatlan kerítéstől hiába érzed nagyobb biztonságban magad, összességében kevésbé hatékony védelmet ad, mint egy alacsonyabb, amely felett vagy amelyen keresztül át lehet látni. Hogy miért?

Egy nagyon magas, tömör, kőből, fémből vagy betonból készült kerítés ugyan megnehezítheti a betörők bejutását az ingatlan területére, de abba is gondolj bele, hogy ha mégis sikerül a kerítésen belülre kerülniük, sokkal nyugodtabban dolgozhatnak. Kintről az utcáról ugyanis senki nem fogja észrevenni, hogy idegenek járnak az udvarodon vagy a házadban.

Az utcára vagy a kerítés mellé ültetett sűrű és magas növényzet ugyanilyen problémákat okozhat. A belátást akadályozó dolgok, mint a kerítés és a növényzet ne legyenek sokkal magasabbak egy méternél, hogy az utcán járók akár autóban ülve is kiszúrhassák, hogy illetéktelenek vannak az ingatlanod területén, és bejelentést tehessenek a megfelelő helyre.

 

Elektronikus rendszerek

Ha a szuper kerítés ellenére mégis sikerült behatolniuk a betörőknek az ingatlan területére, akkor még következő védelmi vonalként alkalmazhatsz elektronikus jelzőrendszereket, amelyek figyelmeztetnek arra, hogy a lakásodban idegenek járnak.

Ha riasztórendszert szereltetsz be, mindig kérdezz rá a szabotázsvédelem lehetőségére is, hiszen hiába a sok infra, mozgásérzékelő és egyéb kütyü, ha egyetlen drót elnyisszantásával kiiktatható az egész rendszer. A legjobb, ha olyan rendszert választasz, amely nem csak helyszíni fény és hangjelzéssel riaszt, hanem a biztonságtechnikai cég diszpécserközpontjába is beküldi a behatolásról szóló jelzést.  Onnan aztán a távfelügyeletért felelős cég természetesen kiküldi a kivonuló szolgálat embereit, akik személyesen ellenőrzik, hogy valóban történt-e betörés és ha szükséges, a rendőrséggel együttműködve megteszik a megfelelő intézkedéseket.

 

ingatlan

Mindig fontos: a jó szomszédi viszony

A betörők általában nem véletlenszerűen választják ki a célpontjukat. Sokszor hónapokon keresztül  megfigyelés alatt tartják a kiszemelt ingatlant, így ha hosszabb időre elutazol, érdemes plusz óvintézkedéseket tenned.

Ilyen lehet egy időkapcsolós óra beszerzése, amely a beállított időpontokban fel és lekapcsolja a lakás lámpáit vagy a tévét, mintha valaki otthon tartózkodna. Az esténként felgyúló fények azt a látszatot keltik, mintha nem lenne üres a ház.

Remélhetőleg jóban vagy a szomszédokkal, így akár őket is megkérheted, hogy amíg távol vagy, minden nap szellőztessenek ki napközben, és ürítse ki naponta a postaládádat. Vannak, akik ilyenkor egy családtagot vagy barátot kérnek meg arra, hogy költözzenek be a nyaralásuk idejére a lakásukba, hogy ne maradjon üresen. Ez is szuper megelőző intézkedés, ha pedig kisállatod is van, akit nem vihetsz magaddal az utazásra, elengedhetetlen is – hacsak nem adod be panzióba erre az időre.

 

Készíts leltárt!

Ha már megtörtént a baj és betörtek hozzád, nagy segítség lehet a nyomozóknak az, ha van egy pontos listád az értékes vagyontárgyaidról. Készíts tehát leltárt ezekről a holmikról!

Foglald táblázatba a műszaki cikkeket, és írd fel a márkájukat, típusukat, gyári számukat is. Ezek az információk a tárgykörözések kiadásakor, és a rendőrség által megtalált tárgyak azonosításakor is hasznodra lehetnek abban, hogy visszakerüljön hozzád a jogos tulajdonod.

Egyedi azonosítóval nem rendelkező értéktárgyakról, mint az ékszerek, és festmények készíts fotókat. A leltárt és ezeket a fényképeket mindig külön adathordozón tárold, elkülönítve a számítógépedtől, laptopodtól!

Ha hazaérve azt tapasztalod, hogy betörtek, ne ess pánikba, és lehetőleg ne is menj be az ingatlanba! Ne felejtsd! A terület innentől fogva bűnügyi helyszínnek minősül! Ne változtass rajta, ne takaríts, ne pakolj! Értesítsd a rendőrséget és ne nyúlj semmihez, amíg meg nem érkeznek a nyomozók!

 

Ha úgy érzed, szívesen igénybe vennéd a több évtizedes ingatlanközvetítői szakmai tapasztalatomat, keress bátran! Szívesen segítek megtalálni azt az ingatlant, ahol biztonságban érezheted magad! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu

Ne maradj le a további érdekes és hasznos tartalmakról, ingatlanpiaci érdekességekről sem! Kövess Facebookon és You Tube-on is!