fbpx

A hideg- vagy melegburkolatok kérdéskörén innen és túl.

Egy korábbi cikkemben már foglalkoztam azzal, hogy miképpen érdemes kivitelezőket keresni egy lakásfelújításhoz. Ezt a blogot ide kattintva olvashatod. Most egy kicsit konkrétabb vizekre evezünk, és bepillantunk a burkolattrendek világába. Ismerjük meg egy kicsit közelebbről a legelterjedtebb modern beltéri padlóburkolatokat és azok tulajdonságait!

burkolat

Burkolatot, de milyet?

Amikor burkolatot választunk a lakásunkba, minden helyiség esetén érdemes figyelembe vennünk olyan tényezőket, amelyek segítenek a legoptimálisabb megoldás megtalálásában. Nagyon fontos, hogy minden lehetséges szempontot figyelembe véve, átgondoltan válasszunk.

A színekről, mintákról többnyire mindenkinek van valamilyen elképzelése, a saját ízlése alapján, de mielőtt elrohannál vásárolni, érdemes alaposan megtervezned mindent és átgondolni néhány szempontot. A burkolatokat jellemzően több évtizedre választjuk. Azon kívül, hogy a jelenlegi trendekről tájékozódsz, gondolj mindig arra is, hogy vajon hosszú évek múltán is ugyanúgy tetszik-e majd a kiválasztott szín vagy minta.

Ha felújítás miatt kerül sor burkolatcserére és a már meglévő bútoraidat továbbra is megtartod, akkor a burkolat kiválasztásakor figyelembe kell venned azoknak a stílusát, színét is. Ha marad egy régi szekrénysor vagy kanapé, nem biztos, hogy kellemes lesz az összhatás a most legdivatosabb színű és mintázatú padlóburkolattal.

 

Mondd, te mit választanál? Változnak az idők, változnak a burkolatok

Kompromisszumokat tehát nagy valószínűséggel kötnöd kell, de szerencsére ma már elég tág a mozgásterünk a burkolatok anyagát és mintázatát tekintve is. Korábban hagyományosan hidegburkolat került a vizes helyiségekbe, mint a fürdőszoba, konyha, valamint a nagyobb igénybevételű területekre, mint az előszoba, a közlekedő vagy a terasz. A melegburkolatot pedig a lakószobákba tartogatták. Nézzük most, milyen típusú padlóburkolatok közül válogathatsz!

burkolat

Laminált padló – akár vizes helyiségekbe is

Az igények változásának és a gyártási technológia fejlődésének köszönhetően, ma már elég nagy és szabad mozgástered lehet, hiszen a fenti szabályok nincsenek kőbe vésve. Jó ideje jelen vannak a piacon a magas kopásállóságú és vízálló laminált lapok, amelyek akár a konyhába, fürdőbe is alkalmasak lehetnek, ha nem szeretnél kerámia- vagy egyéb hidegburkolatot.

Mivel ezekben a helyiségekben gyakori a kifröccsenő víz vagy zsiradék, fontos, hogy szakemberre bízd a burkolat lerakását. Ha megfelelő szaktudással és szerszámokkal készül a padló, tökéletesek lesznek az illesztések és biztosan nem jut nedvesség két lap közé.

A digitális technológiának hála, ma már az eredeti fára megtévesztésig hasonlító laminált lapokat vásárolhatunk, ahol még a fólia barázdái is ott húzódnak, ahol sötétebb az anyag. De egészen különleges, kő vagy szőnyeghatású laminált burkolatokat is gyártanak már. Lakóingatlanokba azonban még mindig inkább jellemzően a hagyományos fahatású lapokat választják. Színeket tekintve a naturális fa színek, mint például a tölgy a legkedveltebbek, de nagyon sokan választják a szürkés árnyalatokat is.

 burkolat

PVC – ami már nem linóleum

A PVC hallatán nagy eséllyel sokaknak még a szép emlékű műpadló jut eszébe, ám van itt más is, aminek a fő alkotóeleme a PVC, mégsem linóleum.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a vinyl padló, amelynek alapanyaga ugyan a PVC, de felülete, a gondosan megtervezett rétegrendnek köszönhetően keményebb annál. Öntapadós, ragasztós vagy klikkes formában egyaránt találkozhatsz vele.

Előnye, hogy szinte bármilyen mintázattal kapható, tökéletesen vízálló, magas kopásállóságú és még a manapság oly kedvelt padlófűtés esetén is alkalmazható. A vinylről tudni érdemes azt is, hogy nem csak a padlóra, hanem akár falakra helyezett burkolatként is megállja a helyét, hiszen nincs rá negatív hatással sem a pára, sem a víz.

Ha felújítás előtt állsz, alaposan meg kell gondolnod, hogy az aljzat, amire kerül majd megfelel-e a vinyl padlólapok fogadására. Legjobb, ha egy szakemberrel konzultálsz ezzel kapcsolatban, még mielőtt bevásárolnál belőle. Ennél a típusú padlóburkolatnál ugyanis az aljzat szinte teljesen hibátlan és tükörsima kell legyen. A vinyl panel jóval vékonyabb vastagságú, mint a laminált lap, így az apró egyenetlenségek nagyon szembetűnőek lehetnek, ha ezt a padlóburkolatot választod. Előnye viszont, hogy gyorsan lehet dolgozni vele, nincs a munkavégzés közben zaj és por, nem szükségesek hozzá speciális segédanyagok. Ez főképp akkor lehet jelentős szempont, ha a felújítás ideje alatt is bent laksz a lakásban. Plusz előny, hogy burkolatváltókkal sem kell megtörni a teret, ha vynillel burkolunk – harmonikus és egybefüggő hatást fog kelteni a padló.

Mintázatukat és dizájnjukat tekintve vinyl burkolatokból vásárolható beton- és kőhatású is , a legkedveltebbek viszont ebből a burkolattípusból is a fahatású dizájnnal készült lapok. A vinyl padlók közt biztosan találsz olyat, amely maximálisan megfelel az igényeidnek, ízlésednek, és a személyiségednek. Akár fa, akár járólap hatást szeretnél elérni, meg fogod találni a kedvedre valót, ebben teljesen biztos vagyok. Rugalmassága és élethű mintázata miatt sokan már most erre váltottak felújításkor, az új építésű ingatlanok esetén pedig egyre többen választják a padlóra ezt a kellemes lépésérzetet nyújtó padlóburkolatot.

burkolat

Az örök klasszikus járólapok

Habár a fentiekben bemutatott burkolattípusok egyre nagyobb teret hódítanak maguknak, azért a régi klasszikus kerámia és greslapok sem merültek még az örök feledés homályába.  Ahogy tökéletesedett a gyártás technológiája, úgy változott és bővült a hidegburkolatok skálája is, tehát abszolút versenyben vannak még most is a kegyeidért.

A luxus érzetét keltő, óriás méretű járólapok, amelyek akár a márvány, a mészkő, vagy gránit hatását is kelthetik, egyre keresettebbé váltak. Annak ellenére, hogy a hagyományos kivitelű lapoknál magasabb áron kaphatóak, még mindig töredék áron élvezheted a nemes látványt, mintha valódi márvánnyal borítanád a padlót. Ha te is azok közé tartozol, akik szeretik az eleganciát, ez a burkolat lesz a legjobb választás, hiszen hosszú idő óta az időtállóságot és a minőséget képviseli.

A márvány hatású burkolólapok már a konyhákba is beférkőztek, készen vásárolható konyhabútorokat is készítenek ilyen burkolólapokkal megoldott munkapulttal, de egyedi gyártás során is egyre többen választják ezt a tartós és luxusérzetet keltő megoldást.

Ha inkább a márványnál melegebb érzetet nyújtó természetesség híve vagy, akkor sem kell elvetned a hidegburkolattal történő padlófelújítás lehetőségét. Az aprólékosan kidolgozott fahatású járólapok, a megszólalásig hasonlítanak a melegburkolatra. Előnyük a természetes kőhatású és márványhatású lapokkal együtt az, hogy a karbantartásuk jóval egyszerűbb és könnyebben tisztán tarthatóak, mint a valódi kövek és faburkolat.

A járólapok mérete is elég széles skálán mozog, ami a burkolással foglalkozó szakemberektől is rugalmasságot kíván, hiszen teljesen más technikával lehet jó minőségben lerakni egy 100×100 cm-es burkolólapot, mint egy 25×25 cm-est. A lapok méretének tekintetében most vitathatatlanul a nagyobb méretűek a divatosabbak, de ezeket inkább nagyobb, egybefüggő terekben lehet látványosan felhasználni. De ne aggódj! A korábbiakban említett márvány- vagy gránit-, és a fahatású járólapok is elérhetőek több méretben, így akkor sem kell lemondanod az álmaidról, ha kisebb az alapterülete a helyiségeknek.

 

Nem tudsz rosszul dönteni

Ahogy ebből az áttekintésből is kiderül, a mai modern gyártástechnológiának köszönhetően, nem nagyon van rossz választás, ha padlóburkolat vásárlásáról kell döntened. Mondhatjuk úgy, hogy csak a pénztárcád terhelhetőségével, és azzal kell tisztában lenned, hogy neked személyesen milyen igényeid vannak az új padlóburkolattal szemben. Gyakorlatilag bármelyik burkolattípust választhatod, hiszen mindegyik elérhető mindenféle dizájnnal, amely a megszólalásig hasonlít arra az anyagra (kőre, fára, textilre), amelyről mintázták.

Én azonban mégis azt javaslom, hogy a végleges döntés meghozatala előtt mindenképp konzultálj a felújítandó ingatlanban azzal a szakemberrel, aki majd a burkolatcserét végzi, és kérd ki a tanácsát azzal kapcsolatban, hogy a konkrét helyszín adottságait figyelembe véve ő melyik burkolattípust gondolja legideálisabbnak.

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, te pedig kövess Facebookon  YouTube-on, és Instagramon is, mert ott is rendszeresen teszek közzé ingatlanokkal kapcsolatos ismeretterjesztő tartalmakat, és érdekes sztorikat az ingatlanközvetítés világából!

Szeretnéd, hogy segítsek lakáscéljaid elérésében, vagy meglévő ingatlanod adnád el ahhoz, hogy másikat vásárolhass? Keress bizalommal telefonon, vagy e-mailben, szívesen segítek a következő otthonod megtalálásában! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu