fbpx

Ezt kell tudnod, ha társasházi lakás vásárlásán gondolkozol

Pro és kontra érvek a társasházi élettel kapcsolatban

Életünk során rengeteg döntést kell meghoznunk, amelyek közt vannak kisebb és hatalmas jelentőségűek egyaránt. Olykor rosszul döntünk, de szerencsére többnyire van lehetőségünk arra, hogy a későbbiekben változtassunk azokon a körülményeken, amelyek közé a döntésünk következtében kerültünk.

Vannak, akik hirtelen ötlettől vezérelve döntenek, mások azt is hosszasan fontolgatják, hogy melyik sampont tegyék a kosarukba a drogériában, amely minden szempontból megéri az árát és a haj is gyönyörű lesz tőle. Természetesen az, hogy sokáig gondolkodsz valamin, mielőtt döntést hozol, egyáltalán nem garancia arra, hogy jól választasz. Sokkal inkább számít, hogy milyen szempontok alapján mérlegelsz. Ez a cikk azért született, hogy segítsen neked lényeges szempontok alapján meghozni azt a döntést, hogy neked való-e a társasházi lét. Igyekeztem részletesen bemutatni, hogy mire kell számítanod, ha társasházi lakásba költözöl, hogy a lehető legjobb döntést hozhasd a vásárlással kapcsolatban.

ingatlanblog

Előnyök és hátrányok mérlegelése

Hogy egy konkrét dologgal kapcsolatban mi számít előnynek vagy hátránynak, az teljesen egyénfüggő lehet, ám ezeket a szempontokat mindenképp érdemes átgondolnod, illetve azt eldöntened, hogy a társasházi lakások bizonyos jellemzői mennyire komfortosak számodra, és mekkora áldozatot követel tőled az azokkal való együttélés. Az alábbiakban konkrét témákat vizsgálok meg közelebbről, és igyekszem ugyanannak a dolognak a lehetséges pozitív és negatív oldalait is bemutatni.

A közös teherviselés előnyei és árnyoldalai

Bizonyos szempontból tekintve, kimondottan az előnyök közé sorolandó, hogy a társasházi lakások tulajdonosai az épület karbantartási és üzemeltetési költségeinek terhét közösen viselik. A lakók közösen fizetik a közös helyiségek fűtés és energiaszámláit, és ezeknek a helyiségeknek a takarítását, állagmegóvását, valamint az esetleges javítások költségeit. Mindez nagy előnyöket hordoz magában, hiszen, ha a társasház jól szervezetten és hatékonyan kezeli a pénzügyeket, akkor az egy főre jutó terhek csökkenthetőek, és kevesebb gondot jelent majd számodra az ingatlan fenntartása.

Ugyanakkor kimondottan hátrányos is tud lenni az efféle közös teherviselés abban az esetben, ha a lakóközösség nem tud jól együttműködni, és megnyugtató egyetértésre jutni bizonyos kérdésekben. Különösen a nagyobb lakásszámú társasházak esetén jelentkező probléma, hogy a különböző érdekeltségek ütköznek, így sok esetben nehéz vagy egyenesen lehetetlen egy mindenki számára megnyugtató és elfogadható konszenzusra jutni, például a közös helyiségek fűtésének vagy egyes javítások szükségességének eldöntése kérdésében.

Ugyanakkor gyakori probléma az is, hogy nem minden tulajdonos fizeti rendszeresen a közös költséget, amely további feszültségek forrása, legvégső esetben pedig a ház működését is ellehetetlenítheti néhány ilyen lakó. A közös területek és a közös infrastruktúra karbantartása emiatt nem biztos, hogy mindig időben vagy a megfelelő minőségi színvonalon történik meg – különösen igaz ez abban az esetben, ha a közösség nem tud egyetérteni a szükséges munkálatokban vagy nincs elegendő pénzügyi forrás a javításokra.

Ha a társasház nincs megfelelően karbantartva, az rontja az ott élők életminőségét és az ingatlan értékét is csökkenti. A hosszú távú elhanyagoltság komoly strukturális problémákhoz vezethet, amelyek megoldása költséges és időigényes lehet. Egy ilyen rosszul működő közösségben nem túl kellemes élni, arról nem is beszélve, hogy egy ilyen házban hosszú távon jelentősen csökkenhet az egyes lakóingatlanok értéke is.

ingatlanblog

Közös vagy közösségi életet élnek a lakók? Nem mindegy!

A társasházak lakói ideális esetben összetartó közösséget is alkotnak, amely elősegíti a baráti kapcsolatok kialakulását. Ez a szociális összetartás különösen előnyös lehet időseknek, egyedülállóknak vagy fiatal családoknak. A lakóházat övező közösségi terek, mint például a játszótér, lehetőséget adnak a ház lakóinak arra, hogy találkozzanak, barátkozzanak és személyes kapcsolatot építsenek egymással. Egy támogató, egymásra figyelő közösségben élni nemcsak kellemes, hanem biztonságérzetet is adhat az, ha biztosak lehetünk abban, hogy ha segítségre vagy csak egy beszélgetésre van szükségünk, van kihez fordulni.

Az, hogy a társasházi lakások lakói ennyire közel vannak egymáshoz, ugyanakkor számos probléma forrása is lehet, hiszen a vékony falak miatt gyakran akkor is hallhatjuk a szomszédaink diskurzusát, amikor az nem nekünk szól. A hangosan veszekedő, vagy a tinikorba lépett, a zenét hangosan hallgató, esetleg a miénktől teljesen eltérő életritmusban élő szomszédok, rengeteg bosszúságot is okozhatnak a mindennapjainkban. Ha tehát érzékeny vagy a zajokra és szükséged van a csendre, amikor pihenni szeretnél vagy egyszerűen csak nem szeretnéd, hogy a magánéleted részleteiről minden szomszédod tudjon, akkor valószínűleg nem a legideálisabb választás számodra egy társasházi lakás.

ingatlanblog

Biztonságban vagy, vagy ellenkezőleg?

A társasházak általában véve biztonságosabbak, mint egy önálló lakóingatlan, hiszen ma már minden lépcsőházat kizárólag kulccsal vagy kapukóddal lehet nyitni, így elméletileg elképzelhetetlen, hogy illetéktelenek jöjjenek be. Egyes helyeken portaszolgálat is működik, amely szintén csökkenti a betöréses lopások és egyéb bűncselekmények kockázatát. A közös terekben elhelyezett kamerák tovább fokozhatják a biztonságérzeted, és ha gyakran tartózkodsz távol az otthonodtól, akár távolról is ellenőrizheted a lakásod bejárati ajtajának sértetlenségét. Ilyen rendszer azonban nem jellemző, hogy mindenhol van.

Ugyanakkor a soklakásos társasházak esetében azt figyelhetjük meg, hogy vagy nagyon összetartó és egymást ismerő közösségé formálódnak a lakók az évek során vagy teljesen elidegenednek egymástól, és nemcsak nem foglalkoznak a szomszédaikkal, hanem egyáltalán nem is ismerik őket. Rengeteg történetet hallani, hogy fényes nappal törnek be, és rabolják ki, a lakásokat úgy, hogy több szomszéd is otthon tartózkodik közben.

A környezet infrastruktúrája

A régebbi építésű társasházi és lakótelepi lakásokról elmondható, hogy a környékük kiváló infrastruktúrával rendelkezik a szolgáltatók és a közösségi közlekedés terén is. Mindenhol van a közelben oktatási, nevelési intézmény, boltok, gyógyszertár, pénzintézet, egyszóval minden, ahol a mindennapi ügyes-bajos dolgainkat elintézhetjük.

Az új építésű lakóparkok társasházi lakásai esetén Győrben és környékén azonban azt figyelhetjük meg – különösen akkor, ha a város peremkerületén épültek -, hogy a fent felsoroltak jelentős részéből bizony hiányt szenvednek, és jó néhány évbe beletelik, mire elfogadható mennyiségű és minőségű szolgáltatást kínáló vállalkozó veti meg a lábát a környéken.

ingatlanblog

A házirend előnyei és hátrányai

Ahol sok ember él együtt, ott kell legyen valami olyan „központi” iránymutatás, amely szerint élik az életüket, olyan szabályokkal, amelyek mindenki – de legalábbis a többség – számára elfogadhatóak.

Éppen ezért a társasházak rendelkeznek házirenddel, amely egyfelől jó, hiszen konkrét határok közé kényszeríti és egyben szabályozza a lakók életét, másfelől negatív is lehet, ha olyan dolgokban korlátozza az életed, amelyekhez te inkább ragaszkodnál. Kitérhetnek benne olyan kérdésekre, mint például a háziállatok tartása, a zajszint vagy a közös terek használata. Ha szeretsz szabadon élni és a saját szabályaid szerint cselekedni, akkor a társasházi élet túlzottan korlátozónak tűnhet. A közösségi szabályok betartása ugyanakkor elengedhetetlen a harmonikus és problémamentes együttélés érdekében.

A legfontosabb: az önismeret

Ahogy olvashattad, a társasházi lakásoknak – mint mindennek a világon- megvannak a maga előnyei és hátrányai egyaránt. Ahhoz, hogy jó döntést hozhass ebben a kérdésben, a legfontosabb, amire szükséged van, az az önismeret.

Ha tisztában vagy a saját igényeiddel, életviteleddel és alkalmazkodó képességeddel, akkor a fenti szempontok alapján gyorsan dűlőre juthatsz abban a kérdésben, hogy neked való-e egy társasházi lakás vásárlása vagy inkább az önálló családi ház felé kacsintgass a jövőben. Mielőtt tehát döntést hozol ülj le, és tarts alapos önvizsgálatot – így biztosan nem fogod megbánni a választásod.

 

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találtad a benne leírtakat, oszd meg másokkal is, te pedig kövess Facebookon, YouTube-onTikTokon, és Instagramon is, mert ott is rendszeresen teszek közzé ingatlanokkal kapcsolatos ismeretterjesztő tartalmakat, és érdekes sztorikat az ingatlanközvetítés világából! Ha pedig szeretnéd sikeresen értékesíteni a saját ingatlanodat, vagy másét, és úgy érzed, jól jöhet ehhez némi segítség, kattints ide, és töltsd le Az ingatlanértékesítés pszichológiája című e-bookot!

Inkább időt spórolnál, és másra bíznád az eladást? Szeretnéd, hogy segítsek lakáscéljaid elérésében, kiadnád, vagy meglévő ingatlanod adnád el Győrben és környékén ahhoz, hogy másikat vásárolhass? Keress bizalommal telefonon, vagy e-mailben! Szívesen segítek! Eddigi ingatlanértékesítői tevékenységemet és eredményeimet bemutató videómat itt tudod megnézni. Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu