fbpx

Egyikből a másikba költözni problémák és anyagi veszteség nélkül? Nem könnyű, de lehetséges.

A lakáscsere nem egyszerű, pláne akkor, ha nincs a zsebedben teljes egészében az új ingatlan ára. Ez pedig a legritkább esetben van így.

Fontos beszélnünk erről, hiszen a lakáscélú ingatlan adásvételek döntő hányada azért történik, mert a családok élethelyzete megváltozik az évek alatt. Tehát praktikus okokból költöznek kisebb vagy nagyobb ingatlanba az emberek attól függően, hogy éppen bővül a család és több helyiség kell, vagy már kirepültek a gyerekek, önálló életet kezdenek, a szülőknek pedig nincs már szüksége a sok szobás lakásra.

Ilyenkor tulajdonképpen egy ingatlanlánc képződik, hiszen korábbi tulajdonosként eladóként, leendő tulajdonosként pedig vásárlóként szerepelsz majd az ügyletekben és több mint valószínű, hogy aki tőled vásárol, illetve neked elad, szintén költözik egyik helyről a másikra. Ha már a gondolattól is összeszorul a gyomrod és szorongsz tőle, hogy hogyan fogod az egészet úgy megoldani, hogy ne maradj fedél nélkül, megértelek. Sok esetben körülményes és nehézkes összehangolni az eladást és a vételt, hiszen itt minimum négy fél, vagy család életét és költözését kell úgy összehangolni, hogy mindenkinek megfeleljen.

Ebben a cikkben azokat a kérdéseket járom körbe, amelyek nagy valószínűséggel benned is felmerültek már, ha hasonló ügyleten töröd a fejed. Tőlem viszont, most útmutatót is kaphatsz ahhoz, hogy miképpen lásd tisztábban a lehetőségeid és a kockázatokat.

lakást

Vegyek előbb vagy eladjak?

A kérdés jó és jogos. A legtöbb esetben a meglévő lakásért kapott összeg egésze szükséges ahhoz, hogy az új lakást meg tudják vásárolni a költözni szándékozó családok.

  Választása annak van, akinek pénze van.

  Ha nincs félretett pénzed, amelyből legalább az új lakás foglalóját ki tudod fizetni, akkor sajnos nincs sok választásod. Kénytelen leszel előbb eladni a saját lakásod és csak ezek után tudsz újat vásárolni.

  Másikat viszont csak akkor érdemes intenzíven elkezdeni keresni, ha a régi lakásodra már megvan a vevőd, hiszen pénz nélkül te sem fogsz tudni foglalózni és ingatlanosként azt javaslom: amíg nem tudsz tárgyalóasztalhoz ülni és az árról alkudozni, addig felesleges is a saját idődet, és másokét rabolni azzal, hogy nézelődsz.

  Az árakkal és az aktuális piaci kínálattal azonban jó, ha képben vagy. A hirdetési oldalakat mindenképpen érdemes böngészned, hogy tudd, van-e egyáltalán olyan adottságú, olyan környéken lévő eladó ingatlan, amelyre szívesen lecserélnéd a mostanit. Hiszen hiába adod el a régi lakásod és lesz a zsebedben a szükséges pénz, ha nincs a piacon olyan ingatlan, amelybe szívesen beköltöznél, és meg is tudod venni.

  lakást

  Mikor foglalózzak?

   Először is tisztázzuk, hogy mi az a foglaló! A foglalózás tulajdonképpen az adásvétel előszobája. Ehhez a pénzátadáshoz kapcsolódik egy dokumentum is, amelyben részletesen leírjátok az adásvételi szerződés megkötésének időpontját, a közösen kialkudott vételárat, a fizetés ütemezését és a foglaló összegét.

   A foglaló általában a teljes vételár minimum 10 %-a, tehát ennyi pénzednek lennie kell ahhoz, hogy adásvételi szerződést tudj majd kötni. Fontos tudnod, hogy amennyiben az eladó hibájából mégsem valósul meg az adásvétel, abban az esetben a foglaló kétszeresét kell visszafizetnie a vásárló számára. Ha viszont a vevő gondolja meg magát időközben vagy valami miatt mégsem tud adásvételi szerződést kötni, akkor a foglaló egésze az eladót illeti meg.

   Ha tehát foglalót adsz valamire, mindig legyél tudatában, hogy ha például a későbbre kitűzött adásvétel időpontjában nem fogod tudni kifizetni a teljes vételárat, ezért meghiúsul az üzlet, akkor az addig kifizetett pénzt elbukod.

   Foglalót tehát kizárólag akkor tegyél le, ha teljesen biztos vagy benne, hogy meg tudod majd vásárolni az ingatlant és az adásvételi szerződés időpontjában, akár saját forrásból, akár hitelből, de rendelkezésedre fog állni a vételár fennmaradó része.

   lakást

   Mindennek a kulcsa: az időzítés. És az időzítés buktatói.

   A legfontosabb, hogy körültekintően és tökéletesen kell időzítened mindent akkor, amikor az egyik lakást eladod, de úgy, hogy a másik lakás fizetési ütemezését is tartani tudd. Különben tudod, bukod a foglalót!

   Amikor valaki szeretné megvásárolni a meglévő lakásod, az első dolog, amit meg kell kérdezned tőle, még mielőtt letenné a foglalót, hogy miből fog fizetni? Rendelkezésére áll a teljes összeg, vagy hitelt kell felvennie?

   Ha készpénzes a vevő, akkor nincs nagy gond, pláne ha még egy hosszabb időszakban is meg tudtok egyezni, amennyi eltelik majd a vételár kifizetése és a kulcsátadás között. Ebben az esetben az idő sürgetése nélkül, kényelmesen és megfontoltan tudsz majd új lakás után nézni úgy, hogy az ára már megvan. Itt gond csak akkor lehet, ha az, akitől te vásárolsz, szintén hosszabb időt kér a kiköltözésre, mert neki is új ingatlant kell keresnie.

   Ha hitelt vesz fel a vásárlód vagy valamilyen állami támogatást igényel, tudnod kell, hogy ezeknek az ügyleteknek az átfutási ideje hosszabbra fog nyúlni. A hitelbírálat és a hitelfolyósítás közt akár több mint egy hónap is eltelhet, így a vevőd biztosan nem mer majd 60 napnál rövidebb időt vállalni arra, hogy megfizesse a foglalón és a saját önerején felül fennmaradó összeget. Ráadásul a pénzintézet akár 90 napos fizetési határidő rögzítését is kérheti az adásvételi szerződésben.

   Ha ezeket az információkat már tudod, érdemes a saját vásárlásod ütemezését is úgy alakítani, hogy figyelembe veszed ezeket a tényeket, így nem sodrod magad abba a veszélybe, hogy elveszíted a foglalóként letett pénzt és még lakásod sem lesz, mert az egyiket már eladtad, csak még vársz a vételár részletre, a másik kifizetését pedig emiatt nem tudod megkezdeni.

   lakást

   Amikor tehát eladsz, a birtokba adás ütemezését érdemes annyira kitolni, amennyire csak lehetséges. Optimálisan legalább fél évet szoktam javasolni, ennyi idő biztosan elég arra, hogy megtaláld a megfelelő lakást helyette.

   Ha nem vagy biztos abban, hogy a szerződésben kitűzött birtokba adás idejére meglesz az új otthonod, vissza is bérelheted a vevőtől az ingatlant, tehát albérlőként maradhatsz tovább addig, amíg meg nem vásárolod az új lakást. Ez azonban nem mindig lehetséges, hiszen ha családi házról van szó, az adásvételek kisebb hányada az, amely a vevői részről befektetési célzatú beruházás. Nagyobb a valószínűsége, hogy a vevőd be szeretne költözni, így mindenképp menned kell.

   Végső esetben keresned kell egy bútorozatlan albérletet (hacsak nem bútorozottan adtad el az előző lakásod), ahol addig laksz majd, amíg meg nem vásárolod a következő ingatlant. Albérleti szerződést egy évnél rövidebb időre viszont jellemzően nem kötnek a tulajdonosok vagy ha igen, akkor jóval kedvezőtlenebb feltételekkel és magasabb bérleti díjjal, mintha hosszú távra vennéd ki a lakást. Arról nem is beszélve, hogy ebben az esetben költöznöd is kétszer kell.

   A lakáscserék soha nem egyszerű adásvételek, mert több fél érdekeit és igényeit kell összeegyeztetni. Ez az időbeli finomhangolás még tapasztalt ingatlanközvetítőktől is nagyfokú odafigyelést és precíz szervezést igényel. Ha biztosra akarsz menni, a legjobban teszed, ha profi szakembert keresel az ügyletek megszervezésére.

   lakást

   Az ingatlanod eladáshoz történő felkészítésére itt találsz egy hasznos útmutatót, kereséshez és a megfelelő új lakás kiválasztásához pedig ebben a cikkemben osztottam meg hasznos tanácsokat.

   Ha úgy érzed, hogy az eladáshoz, vagy a vételhez jól jönne egy profi segítsége, aki lefutja és egyezteti helyetted a hivatalos köröket, illetve rutinosan tárgyalt már le több száz lakáscsere ügyletet, anélkül, hogy az idő tényező kifogott volna rajta, keress bizalommal, és segítek!

   Ha hasznosnak találtad ezt a cikket, oszd meg másokkal is! Kövess Facebookon, és Instagramon is!
   Szívesen segítek lakáscéljaid elérésében, és persze megtalálni az igazit! Akár eladnál, akár vennél, telefonon, vagy e-mailben is elérsz! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail:
   info@tothrita.hu