fbpx

Praktikus tippek lakáskiadáshoz, és a vele járó adminisztrációhoz

Ingatlant bérbe adni nagy döntés mindenki életében. Akár örökségként került a birtokodba a jelenleg üresen álló lakás, vagy ház, akár kimondottan ilyen céllal történő hasznosítás érdekében, befektetésként vásároltad, biztos vagyok benne, hogy kizárólag megbízható bérlőkre vágysz.

Ez a cikk többek között abban segít neked, hogy ha egyedül, ingatlanközvetítő segítsége nélkül szeretnéd kiadni az ingatlant, hogyan teheted ezt meg a leggyorsabban, miképp szűrheted meg az érdeklődőket annak érdekében, hogy minimalizáld a tévedés kockázatát. No, és persze nem hagyjuk ki a fontos adminisztrációs teendőket sem a sorból.

A gondolat megszületésétől a sikeres kiadásig vezetlek most végig, lépésről lépésre.

 

ingatlan

Előkészületek: felújítás, vagy csak egy kis karbantartás és alapos takarítás

Ha eldöntötted, hogy kiadod az ingatlanod, először is olyanná kell alakítanod, amelybe az elképzelt ideális bérlőd szívesen beköltözne.

Biztosan neked is él egy kép a fejedben arról, hogy milyen személyiséghez, vagy milyen munkát végző emberhez passzolna leginkább a lakásod. Hangolódj rá az ő igényeire, és eszerint csinosítsd ki egy kicsit az ingatlant! De persze ne ess túlzásokba!

A frissen festett, semleges színű falak szinte mindenkinek tetszenek. Egy tisztasági festést tehát minimum meg kell ejtened nagy valószínűséggel. A későbbi bérlővel aztán majd egyezkedhettek, hogy milyen átalakításokat engedsz meg, míg ott lakik, és ebbe belefér-e a falak átszínezése.

A padlóburkolat állapotát is érdemes szemrevételezned. Egy rossz állapotú, kopott vagy feltöredezett burkolat nagyon el tudja venni az ember kedvét egy lakástól, még akkor is, ha csak albérletben szeretne ott élni. Ráadásul, ha leromlott állapotú valami, neked is nehezebb lesz kiadnod. Tedd hát rendbe a falakat és a padlóburkolatokat minden helyiségben, ha szükséges!

A másik nagyon fontos dolog, hogy minden műszaki és épületgépészeti berendezés, amely az ingatlanban van, vagy annak részét képezi, legyen kifogástalan, működőképes állapotban! Ne a fűtésszezon elején derüljön ki, hogy nem működik a kazán, vagy a nyári kánikula idején, hogy tönkrement a klíma. Nézess át mindent szakemberekkel, ha szükséges, javíttasd meg őket! Ne legyenek elromlott háztartási gépek, vagy csöpögő csapok!

 

ingatlan

A tökéletes hirdetésszöveg megírása

Ezzel kezdődik minden. Először is, írj egy megkapó címet a hirdetésedhez, amely felkelti az érdeklődést, és az összes fontos információt tartalmazza! No, és persze szerepel benne az ingatlan egy nagyon előnyös tulajdonsága.

Például ilyesmit, hogy: 120.000 Ft/hó Nappali + hálószobás lakás, hangulatos terasszal, kilátással a városra. Vagy 200.000 Ft/hó Családi ház, 3 hálóval + nappalival, gyönyörű parkosított kerttel.

Ha ezzel megvagy, készíts egy rövid leírást az ingatlanról, amelyben minden fontos információ szerepel. Írj le mindent, amire te is kíváncsi lennél, ha kiadó lakást, vagy házat keresnél! Például bútorozott vagy bútorozatlan a lakás, vannak háztartási kis- és nagygépek (kávéfőző, mikrohullámú sütő, mosogatógép, hűtő, mosógép, szárítógép, porszívó stb.) Emeld ki az ingatlan pozitív tulajdonságait, amelyek lehetnek konkrétan a lakásra vonatkozóak, de ha az elhelyezkedése, vagy a tájolása előnyös, akkor azt is. Használd a napfényes, tágas, kényelmes, otthonos jelzőket – persze csak akkor, ha ezek igazak.

Írj néhány mondatot a környékről is! Mi van a közelben? Árnyas parkok, szórakozóhelyek, bevásárlóközpontok, színház, iskolák, óvodák, tömegközlekedési csomópontok? Ha ezeket is megemlíted a hirdetés szövegében, már megkíméled a kisgyermekes albérletkeresőket egy felesleges körtől, ha a te lakásod épp a bulinegyed szomszédságában van, hiszen számukra nem ez az ideális, az egyetemistáknak viszont pozitív részlet lehet ugyanez.

Végül írd le, ha van valamilyen feltételed, amelyet a leendő bérlővel szemben támasztasz! Ilyen lehet a háziállatok tartására, dohányzásra vonatkozó tiltás vagy engedélyezés. Ne felejts el kitérni arra sem, hogy a bérleti díj tartalmazza-e a közüzemi számlák díját, vagy ezeket még pluszban kell fizetni. Végül térj ki arra, hogy elsősorban milyen úton várod a megkereséseket: e-mailben, vagy telefonon?

Az egész hirdetést úgy szövegezd meg, mintha az elképzelt ideális bérlődhöz beszélnél.

 

ingatlan

„Egy kép többet mond ezer szónál”

Mivel az emberek jó része nagyon is vizuális típus, és ugyanannak a mondatnak az olvasása után két különböző ember, valószínűleg egészen más lakást képzel el, fontos, hogy szuper fotókat is készíts a kiadásra kerülő ingatlanról.

Fotózz le minden helyiséget, minden szobát! Ne hagyj ki egyet sem! A lakásban legyen rend és tisztaság a fotók készítésekor! Ha bútorozottan adod ki az ingatlant, próbálj minél inkább otthonos hangulatot teremteni a képeken. Ne hagyj elöl semmilyen személyes tárgyat vagy a nagymama nippjeit! Engedd, hogy a képeket nézegető érdeklődő zavartalanul elképzelhesse önmagát ebben az élettérben!

Ha csodás a kert, vagy gyönyörű a panoráma a teraszról vagy az ablakon át kitekintve, feltétlenül örökítsd meg ezeket is! Az analitikus gondolkodók kedvéért pedig készíthetsz egy egyszerű alaprajzot is.

 

Legyél gyors és rugalmas!

Ha a megfelelő helyekre feltöltötted a hirdetést, ne legyél rest, és minden beérkező érdeklődésre igyekezz gyorsan és készségesen válaszolni. Az albérlet piac nagyon pörög, és könnyen lehet, hogy másik lakást talál az érdeklődőd, ha sokat halogatod az üzenetére történő válaszadást.

Ha telefonon hívnak, legyél kedves, és udvarias! Ha nem tudod éppen fogadni a hívást, hívj vissza mindenkit mielőbb, amikor neked alkalmas!

Igyekezz rugalmasan hozzáállni ahhoz is, ha valaki szeretné megtekinteni a kiadó lakást. Próbálj minél előbb időt szakítani arra, hogy megmutathasd neki az ingatlant, és ha tudsz, alkalmazkodj az általa ajánlott időponthoz, amennyire csak lehetséges.

 

ingatlan

Így választhatod ki a legjobb bérlőt

Az egyik kardinális kérdés a bérbeadók részéről általában az, hogy a bérlő vajon biztosan tudja-e majd fizetni rendszeresen az albérleti díjat. Hogy erről megbizonyosodj, annak több módja is van. Kérhetsz több havi kauciót, vagy egy jövedelemigazolást attól, aki a bérleti díjat fizetni fogja.

A másik fontos dolog, hogy vajon vigyáznak-e majd az ingatlanra, és a benne található értékekre. Nos, ha a bérleti szerződésben mindent pontosan felsoroltok, illetve fotódokumentációt is készítesz az átadáskor, melyet a bérlő is hitelesít, akkor emiatt kevesebbet kell aggódnod. A felelősség kérdését tehát mindenképp fogalmazzátok bele a bérleti szerződésbe!

Balesetek nyilván bárhol előfordulhatnak, de többek közt erre is való a kaució, hogy legkésőbb a távozáskor ebből levonásra kerül az okozott kár helyreállításának költsége.

Az ingatlan megtekintésekor beszélgess egy kicsit az érdeklődőkkel. Akár egy kis feljegyzést is készíthetsz róluk, hogy később könnyebben tudj dönteni, kit választasz. Ezeket a kérdéseket tedd fel! Mi a jelenlegi munkája? Mióta dolgozik ott? Van-e háziállata? Miért akar költözni? Milyen tapasztalatai vannak a korábbi bérbeadókkal?

Meglátod, a válaszokból már sok mindenre tudsz majd következtetni. Ha nagyon nem akar billenni a mérleg nyelve a több lehetséges jelölt közül egyik felé sem, nyugodtan hívd segítségül a megérzéseid is. A szimpátia, mint az élet megannyi területén, egy ilyen bérbeadó-bérlő viszonyban is fontos tényező, pláne, ha hosszú ideig szeretné valaki bérelni az ingatlanod.

 

ingatlan

Az egyik legbiztosabb dolog az életben: az adó!

Ahogy mást, úgy az ingatlan bérbeadását sem úszhatod meg anélkül, hogy adót kelljen fizetned. A jó hír, hogy magánszemélyként kétféle adózási lehetőség közül is választhatsz. Hogy számodra melyik a kedvezőbb, ezt neked kell eldöntened.

Az egyik adózási mód, a tételes költségelszámolás. Ebben az esetben nyilvántartást kell vezetned minden bevételedről és kiadásodról, amely az ingatlannal kapcsolatban keletkezett. A két összeg különbsége adja a bérbeadásból származó jövedelmedet. Ennek a jövedelemnek a 15%-át, mint az SZJA adóalapja, be kell majd befizetned a NAV felé.

A másik adózási forma a költséghányad szerinti elszámolás. Ha ezt választod, akkor az összes kiadásból származó bevételed 10%-át levonhatod, mint az ingatlanra fordított költség. Ennél az adózási módnál nem kell számlával igazolni a kiadásaid. A fennmaradó 90%-ból kell kiszámítanod és befizetni a 15% SZJA alapot.

A bérbeadásból származó bevételed utáni SZJA befizetést minden negyedévben meg kell tenned, az aktuális negyedévet követő hónap 12. napjáig.

Az ingatlan bérbeadásából szerzett bevétel alapesetben tárgyi adómentes, ám ha szeretnél, ÁFA-körössé is válhatsz. Ezzel kapcsolatban azt javaslom, beszélj egy hozzáértő könyvelővel, aki releváns információkat tud neked adni, hogy a te élethelyzetedben melyik lehetőség a kedvezőbb, illetve a lehetséges adókedvezményekről is naprakészen tájékoztat.

Ha tehát eldöntötted, hogy kiadod az ingatlanod, nincs más dolgod, csak szépen végigmenni ezen a listán, és a sikeres kiadás után nem elfelejteni befizetni az adókat.

 

Ha mégis úgy gondolod, hogy rám bíznád inkább a hirdetés elkészítését, és a bérlőjelöltek előszűrését, szívesen segítségedre leszek, vagy ha magadnak keresel kiadó lakást, abban is számíthatsz rám. Keress bizalommal! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu

Ne maradj le a további érdekes és hasznos tartalmakról, ingatlanpiaci érdekességekről sem! Kövess Facebookon és You Tube-on! Ha pedig van olyan ismerősöd, aki éppen lakást szeretne kiadni, oszd meg vele is ezt a cikket!