fbpx

9+1tipp, amellyel valódi otthonná varázsolhatod a lakásod

Amikor lakást vásárolsz, akkor ingatlant veszel. Nem otthont. Otthonná te teheted a falak határolta teret, ám sokan járnak úgy, hogy a beköltözés után mégsem érzik igazán otthonosan magukat a saját lakásukban.

Ne aggódj, nem feltétlenül kell vagyonokat elköltened ahhoz, hogy elérd ezt a célodat. Apróbb változtatások alkalmazásával is egészen elképesztő eredményeket érhetsz el, és még lakberendezőt sem kell fizetned.

otthon

Mitől lesz otthonos egy lakás?

A válasz erre sokféle lehet, attól függően, hogy kinek az otthonáról van szó. Nyilván teljesen más környezetben érzik jól magukat a különböző generációk képviselői és a különböző ízléssel rendelkező emberek.

A legfontosabb, hogy ne kizárólag a lakberendezési magazinokban látható aktuális trendek határozzák meg azt, hogy miképp rendezed be vagy dekorálod a lakásodat. Hasonlóképpen, mint az öltözködésben, a lakberendezésben is meg kell találnod a saját stílusodat, amelyre örömmel nézel rá, mert tetszik, és amelyben jól érzed magad.

Ha minden helyiségben a saját stílusodat követed, akkor harmonikus összhangba kerül minden négyzetméter és te is otthonosan érzed majd magad.

 

Varázslat kis költségvetésből

 

Ebben a cikkben most a nagy kiadással, falbontással, terek összenyitásával vagy új falak felhúzásával,  új helyiségek kialakításával nem foglalkozunk. Ahhoz szeretnék néhány tippet adni, hogy ha nem vagy elégedett a jelenlegi lakókörnyezeteddel, hogyan teheted otthonosabbá, kizárólag a lakberendezés és lakásdekorációk segítségével.

Jöjjenek hát a tippek!

 

1. Gondolkodj stratégaként!

Mielőtt bármihez is hozzányúlnál, alaposan vedd szemügyre a lakásod. Melyik az uralkodó stílus benne? Kedvedre valónak érzed? Vagy ki nem állhatod a bútoraid? Milyet szeretnél helyettük? Mielőtt felsikoltanál, hogy rengeteg pénzbe kerül bebútorozni egy lakást, felhívom a figyelmed arra, hogy ami neked nem tetszik, azért mások rajonganak.

Tedd fel apróhirdetési oldalakra a számodra felesleges tárgyakat, kiegészítőket, és add el őket! Ezzel mindenki jól jár. Te pénzhez jutsz, amit a lakásra költhetsz, a vásárlóid végre megszerzik azt, amire vágyakoztak, és nem keletkezik felesleges hulladék sem.

otthon

2. Még mielőtt bármit vennél!

Tervezd meg alaposan, hogy az eladott bútorok felszabadult helyét minél praktikusabban töltsd ki. Mérj, tervezz, gyűjts ötleteket a magazinokból, Pinterestről, lakberendezéssel foglalkozó csoportokból!

Próbáld úgy kialakítani az új enteriőrt – főleg, ha kis alapterületű lakásod van -, hogy a bútorok csak a lehető legszükségesebb helyet foglalják el, és ne csak szépek, de praktikusak is legyenek!

Maximalizáld az így létrejövő tárolóhelyeket! A szekrényekbe, fiókokba vásárolj rendezőt, amelynek segítségével mindig áttekinthetően rendszerezheted a holmidat!

 

3. Itt az ideje a szanálásnak!

Az otthonos érzet első számú ellensége a rendezetlenség és a káosz. Szóval, állj neki kiválogatni a cuccaid és szabadulj meg azoktól, amelyek csak a helyet foglalják, nem tetszenek vagy nem illenek abba a stílusba, amely szerint szeretnéd kialakítani a tereket. Pakold el a szezonálisan nem aktuális dekorokat!

Ne tömd meg a nyitott polcokat mindenfélével! Hagyd szellősen őket, hogy ne keltsék a zsúfoltság és ezzel együtt a rendetlenség érzetét. Takarítanod is könnyebb lesz, és minden portörléskor hálás leszel ezért a tippért!

 

otthon

4. Ne told túl!

A fenti tanács érvényes a bútorok és a dekorációk számára egyaránt. Igyekezz olyan tárgyakkal körülvenni magad, amelyeket használni is fogsz és a dekorálás során se ess túlzásokba!

Ha így teszel, vagy helyed nem marad elég ahhoz, hogy kényelmesen mozoghass a lakásban, vagy a sok dekor teszi nyomasztóvá, giccsessé a hangulatot. Ne feledd! A kevesebb több, az egyszerűbb mindig elegánsabb!

 

5. Ne akarj mindent egyszerre!

Ne ess neki az összes helyiség átalakításának egyszerre! Haladj lépésről lépésre, és egyszerre csak egy helyiséggel foglalkozz! A sorrend felállítása rajtad múlik. Kezdheted azzal a szobával, ahol a legtöbbet tartózkodsz vagy azzal, amelyik a legkevésbé olyan, amilyennek szeretnéd látni.

Nem kell sietned! Légy türelmes magaddal, mert a kapkodás elhamarkodott döntésekhez vezethet, amelyeket később megbánhatsz!

 

6. Plasztik helyett igazit!

Vidd be a természetet a lakásba is! Kiváló dekorációként szolgálhatnak a különféle zöld vagy virágzó szobanövények. Válaszd ki őket úgy, hogy a kiválasztott helyükön megfelelő legyen számukra a fény, és persze ne felejtsd el igényük szerint megöntözni őket.

Ha te sem vagy egy kifejezetten kertész alkat, a futó és pozsgás növényekkel, no meg az orchideákkal nem nagyon lőhetsz mellé. Ezeket még egy amatőr virágkedvelő is simán életben tudja tartani. Ha kisgyermeked van, akkor elsődleges szempont legyen a választáskor, hogy a dísznövény ne legyen mérgező vagy helyezd el úgy, hogy a gyermek ne férhessen hozzá!

Az organikus hangulatot kölcsönző zöld növények, a természet ezerféle árnyalatát viszik be a lakásokba, és ami a legnagyobb előnyük, hogy kivétel nélkül, bármelyik stílusú enteriőrbe jól passzolnak, csak a megfelelő kaspót kell megtalálnod hozzájuk.

 

otthon

7. Minőségi textileket mindenhová!

Felejtsd el az ezeréves ágytakarót, a bolyhos plédeket a nappaliban, a fakóra mosott ágyneműt és az elvékonyodott törölközőket!

Minimális kiadással lecserélheted ezeket újakra. Kicsi lakásokban a fehér és egyéb világos árnyalatok a tágasság otthonosság érzetét adják. Ha túl kényesnek érzed ezeket a színeket, válogass a most nagyon divatos pasztell palettáról vagy a minimalista szürkékből!

A díszpárnák huzatainak évszakonkénti cseréjével mindig felfrissítheted kicsit a nappali, vagy a hálószoba hangulatát. Ezek az apró változtatások garantálják, hogy újra és újra beleszeretsz a lakásodba, és a lelkedet is megfelelő rezgésbe hozzák majd egy-egy közelgő ünnephez.

 

8. Színharmónia mindenek felett!

Igyekezz arra törekedni, hogy az egész lakás teljes berendezésén ugyanaz a színvilág vonuljon végig. Csak a kiválasztott egy-két meghatározó szín jelenjen meg hangsúlyosan az egyes helyiségekben.

A lakástextilek szerepe óriási a színek szempontjából. Sokkal nyugodtabb, egységesebb, és harmonikusabb összképet kölcsönöz az, ha a függönyök, a takarók és a szőnyegek azonos árnyalatban pompáznak. Soha ne válassz harsány színt a falra és a textilekhez! Vagy az egyik vagy a másik legyen visszafogottabb, mert a színek túlzó vibrálása bizonyítottan negatív hatással van a hangulatra és a gondolkodásra.

 

otthon

9. Ami mindent visz: a tükör

A tükrök igazi jolly jokerek a lakás méretétől függetlenül. Optikailag tágítják a teret, funkcionalitásuk pedig vitathatatlan.

Válogathatsz kedvedre egészalakos. szabadon álló padlótükrök, vagy a falra felszerelhető változatok közt. Ha ügyesen helyezed el őket, igazán izgalmassá teheted velük a tereket!

 

+1 Ne ragadtasd el magad!

Tudom, hogy minden évszakban és az ünnepek közeledtével nagy a csábitás arra, hogy újabb és újabb apró lakásdekorációkat szerezz be! Kérlek, ne tedd! Egy bizonyos mennyiség felett már úgysem tudsz mindent kitenni, a fióknak meg minek is költenél ilyesmire?

Ha mégsem tudsz ellenállni, ahogy telnek az évek, pontosan ugyanott fogsz tartani, mint ma, amikor a lakásod otthonosabbá tételét tervezgeted, és kezdheted újra a szanálást!

A felesleges holmik vásárlása helyett, inkább takaríts rendszeresen és alaposan, mert a legotthonosabbá bármilyen lakást mégiscsak a tisztaság tesz! Ha mindenáron vennél valamit, akkor vásárolj egy gyertyát olyan illattal, amelyről igazán arra asszociálsz, hogy „most hazaértem”! Ha pedig leégett, légy szíves dobd ki a kis üveget, amibe töltötték, hogy ne csúfítsa a teret és foglalja a helyet feleslegesen!

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, és persze kövess Facebookon  és Instagramon is, mert ott is érdekes, ingatlanokkal kapcsolatos tartalmakkal várlak!

Szeretnéd, hogy segítsek lakáscéljaid elérésében, vagy meglévő ingatlanod adnád el ahhoz, hogy másikat vásárolhass? Keress bizalommal telefonon, vagy e-mailben, szívesen segítek a következő otthonod megtalálásában! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu