fbpx

A pandémia és az állami támogatások hatása az ingatlanárakra

 

Hiába a sokféle állami támogatás és a kedvezményes hitelek lehetősége, a CSOK, a babaváró, az otthonteremtési és az otthonfelújítási támogatás, valamint a kedvezményes ÁFA és annak visszaigénylési lehetősége, alapos számításokat kell végeznie annak, aki éppen most vágna bele egy építkezésbe. A gond csak az, hogy jelen pillanatban gyakorlatilag lehetetlen pontosan megjósolni egy lakás vagy ház felépítésének teljes költségvetését.

Az építőanyag piacon ugyanis jelentősen megugrottak az árak, amelyért a koronavírus miatt kialakult pandémiás helyzet is okolható. A gyártók csökkentették a gyártási kapacitást a lezárások kezdeti időszakában, hiszen az eddig még nem tapasztalt helyzetben a kereslet visszaesésétől tartottak. Félelmüket azonban nem igazolták a későbbi tapasztalatok. A gazdasági újraindítás után olyannyira megnövekedett az igény az építőipari alapanyagokra, hogy a gyártók képtelenek voltak azt kiszolgálni.

 

lakást

 

Mitől szálltak el az árak?

A kínálat és a kereslet nem volt egyensúlyban, így az építőipari alapanyagot gyártó cégek szemrebbenés nélkül csapták le az élettől kapott magas labdát: annak ellenére, hogy előállítási költségeik nem emelkedtek számottevően, ők a kialakult hiányállapotot kihasználva, jelentős áremelést hajtottak végre. Ennek hatása megmutatkozott az építőanyag gyártók árképzésében is: természetes módon a magasabb alapanyag árát be kellett építeniük a késztermékek árába is. Az éppen építkező fogyasztó pedig csak kapkodja a levegőt az építőanyag telepeken hiszen havi, egyes termékek esetében pedig napi árazással dolgoznak a kereskedők.

Rövid idő alatt, eddig elképzelhetetlen mértékű drágulás következett be tehát az építőanyag piacon. Az acél átlagosan 30, a hőszigetelő anyagok ára pedig több mint 50%-os emelkedést mutat, a faanyagok pedig lassan kétszer annyiba kerülnek, mint másfél évvel korábban, a cement és a kavics árának emelkedése miatt pedig a beton is átlagosan 15-20%-kal kerül többe. Fontos tény az is, hogy a jelenlegi helyzet nem magyar sajtátosság, hanem világpiaci jelenség.

Egy átlagos családi ház építésénél ez már több milliós többletköltséget jelenthet az építtető számára a tervezéskor érvényes árakhoz képest. A jelentős drágulás pedig nem csak az építőanyagoknál figyelhető meg, a tervezési, mérnöki és egyéb munkaerőköltségek is emelkedést mutatnak. Ha mindent kiszámolunk, akár az eredeti költségvetés közel duplájára is rúghat a kivitelezés összege a korábbiakhoz képest.

 

lakást

Módosítások, kompromisszumok, árak és az idő szorításában

A folyamatban lévő építkezések esetén óriási a kapkodás, a kivitelezők igyekeznek megegyezni a megrendelőkkel. Módosítják a szerződéseket a kivitelezés határideje és a műszaki tartalom tekintetében. Ha pedig nem sikerül kompromisszumot kötni, akkor mindkét fél pórul járhat a kivitelezési szerződés felbontásával. Az biztos, hogy rengeteg építkezés halmoz most fel időbeli csúszást a kialakult helyzet miatt.

Talán nem meglepő, hogy a fentiek okán az új építésű lakások, házak ára is megugrott, így ha most törjük a fejünket azon, hogy vásároljunk-e új építésű ingatlant, nem vagyunk egyszerű helyzetben. Bár a szakemberek úgy gondolják, év végére talán mérséklődik az áremelkedés üteme és várható némi korrekció is, abban biztosak, hogy ha lesz is árcsökkenés, árzuhanásra nem kell számítanunk. Maradnak tehát a magas négyzetméter árak az új építésű ingatlanok estében, amelyek a fővárosban például egészen egymillió forintig is felkúszhatnak.

 

Erősödni kezdtek az árak a használt ingatlanok piacán is

Vizsgáljuk meg azt is, hogy a használt lakások piacán milyen változások mentek végbe az elmúlt időszakban. A járványhelyzet alaposan behúzta a féket a használt lakások értékesítési számaiban is. Nem csupán az adásvételek mennyisége, az eladási árak is hatalmasat zuhantak a pandémia kezdetén. 2020-ban az egy évvel azelőttihez képest, átlagosan kb. 10%-kal alacsonyabbak voltak a négyzetméter árak a használt lakások esetén.

Nem mehetünk el azonban szó nélkül amellett sem, hogy az állami támogatások felhajtóereje a használt lakások áremelkedésében is megmutatkozik.

A falusi CSOK-ban érintett településeken az előző évihez képest magasabb árakkal találkozhatunk, mégsem egyformán népszerűek a támogatásban érintett települések az ország keleti és nyugat felén.

Az ország különböző adottságú településein a gazdasági tényezők befolyásoló hatása miatt óriási szakadék tátong az ingatlanok árai között, amely fölé még a jelentős állami támogatások és kedvezményes hitelek sem képesek hidat verni. Hiszen hiába jóval olcsóbb egy ingatlan a keleti régióban, az emberek nagyon kis hányada tud helyfüggetlenül keresethez jutni – így maradnak inkább a drágább, munkahely és megélhetés szempontjából kiszámíthatóbb országrészeken, még akkor is, ha ugyanahhoz az adottságú lakáshoz jóval drágábban tudnak hozzájutni.

lakást

Építsünk vagy ne építsünk?

A kérdést mindenképpen egyedül kell megválaszolnod a saját anyagi helyzeted függvényében. Összességében azt mondhatjuk, hogy ha kiszámítható és felülről korlátos költségkerettel tudsz kalkulálni, a jelenlegi helyzetben két dolgot tehetsz, ha okosan akarsz dönteni.

Kivársz még egy ideig, amíg rendeződnek és viszonylag stabilan beállnak az építőanyag árak. Ha nem végtelen a büdzséd, akkor nagy vakmerőség beleugrani most egy új építésű ingatlan kivitelezésébe.

Ha ezt nem teheted meg, mert az élethelyzeted miatt elengedhetetlen, hogy belátható időn belül vásárolj lakóingatlant, biztosabb és jobb megoldásnak tűnik a használt lakás vásárlása.

Készíts pénzügyi tervet!


Az ingatlanvásárlás költségvetését is tervezd meg alaposan! A maximális keretet mindig annak átgondolásával határozd meg, hogy számításba veszed a szükséges felújítások díját, az illetéket, ügyvédi, földhivatali és banki költségeket egyaránt.

A felújítás költségeinek tervezésénél ismét az építőanyagok áremelkedésének csapdájában találhatod ugyan magadat, mégis az aktuális helyzetben egy kisebb átalakítás, festés vagy burkolatcsere árát talán kicsivel könnyebb megbecsülni, mint egy komplett építkezését. A legjobb, ha a pillanatnyi árakra rászámolsz annyit, hogy ha másfélszer annyiba is kerülnek a szükséges anyagok, akkor is ki tudd majd fizetni. Normál körülmények közt elég lenne plusz 20-30%-kal számolnod, de inkább becsüld fölé a költségeket, mintsem elfogyjon a pénzed még azelőtt, hogy készen lennél a felújítással.

A megfelelő ingatlan megtalálásához vithathatatlanul jól jöhet egy tapasztalt ingatlanos szakértelme és segítsége, így arra is nagyobb esély van, hogy azonnal költözhető lakást tudsz vásárolni és szükségtelenné válik a felújítás költségeit számolgatni.

Ha teljesen biztos akarsz benne lenni, hogy hosszú távon is megfelel az igényeidnek és az elképzeléseidnek a kinézett lakás, olvasd el ezt a cikkemet is és garantálom, hogy jól fogsz dönteni.

Ha pedig még keresed az igazit, ahol a következő tíz-húsz évedet eltöltenéd, kattints ide vagy keress bátran az elérhetőségeimen, hogy neked is olyan fedél legyen a fejed fölött, ahova örömmel térsz haza mindennap.