fbpx

Kerüld el a csapdákat! Ne bukd el a megvenni kívánt lakás árát!

Sajnos sok átverésről hallani mostanában, amelyek kihasználják az emberek naivitását, figyelmetlenségét és pár ezer forinttól akár súlyos tízmillióig terjedő veszteséget okoznak az elszenvedőiknek. Nem árt tehát óvatosnak lenned, főleg akkor, ha ingatlant vásárolsz, hiszen már ide is betették a lábukat azok, akik hivatást űznek mások megkárosításából – és egyre szemtelenebb módszerekhez folyamodnak.

csalók

Nem kell félni! Oda kell figyelni!

Mivel az átlagemberre nagy általánosságban nem jellemző, hogy tucatnyi ingatlan adásvételt bonyolít le az élete során, tökéletes célpontot jelenthet a csalók számára egy-egy ingatlan ügylet. Ez a cikk azért született meg, hogy veled ez ne történhessen meg.

Ingatlanosként az a tapasztalatom, hogy az ügyfelek gyakran olyan dolgoktól tartanak, amelyektől egyáltalán nem kellene, míg más, sokkal kockázatosabb dolgokat könnyedebben kezelnek. Számos témát feldolgoztam már itt a blogomban is, amelyektől ok nélkül tartanak az ingatlanvásárlók. Pedig a legtöbb esetben, azokról a dolgokról, amelyek miatt egy érdeklődő jellemzően hátat fordít az eladónak, kellő körültekintés után többnyire kiderül, hogy nem jelentenek igazi veszélyt.

Néhányat most felsorolok ezek közül, a linkekre kattintva tudod elolvasni ezeket a korábban megjelent cikkeket. Érdemes átböngészned, ha éppen ingatlanvásárlás előtt állsz vagy a közeljövőben tervezed. Gyakori kérdés szokott lenni, hogy mi képezi a lakóingatlan elválaszthatatlan részét, vagyis mi marad a lakásban és mit vihet magával jogszerűen az előző tulajdonos. Itt írtam arról, hogy mit veszel meg a lakással.

Azzal kapcsolatban is született már cikk, hogy mi történik, ha az eladó nem költözik ki a megbeszélt időben a lakásból, ahogy arról is, hogy az osztatlan közös tulajdon sem feltétlenül ördögtől való. Beszéltünk arról is, hogy akkor sincs veszve minden, ha az ingatlan nincs feltüntetve a térképen a földhivatal ingatlan-nyilvántartásában, hiszen erre is van megoldás. Azt is tisztába tettük, hogy egy jezáloggal terhelt ingatlan láttán sem feltétlenül kell fejvesztve menekülnöd, hiszen a bankok nagy biztonságot nyújtanak számodra, legfeljebb az ügylet lebonyolításának időtartama lesz kicsit hosszabb, mint egy tehermentes ingatlan esetén.

csalók

Az ingatlan adásvétel menete

Számos, az ingatlanvásárlással kapcsolatos témát érintettünk már, most viszont az új csalás típus miatt, amely felütötte a fejét az elmúlt időszakban, fontosnak érzem, hogy áttekintsük azt, hogyan zajlik egy ingatlan adásvételének teljes folyamata.

Miután meghatározod, hogy milyen paraméterekkel keresel ingatlant, nekiállsz tudatosan ezeknek a feltételeknek megfelelő ingatlanhirdetéseket keresni. Néhányat megnézel, és ami leginkább tetszik, arra vételi ajánlatot teszel. Még nem foglalót! Azt csak az után, hogy az eladó elfogadta az ajánlatod és te megnézted a konkrét ingatlan tulajdoni lapját. Arról, hogy pontosan mire kell figyelned, és mi micsoda a tulajdoni lapon, itt már írtam bővebben.

Ha minden rendben van a tulajdoni lappal, akkor vevőként kell keresned egy megbízható ügyvédet, ingatlan adásvétel ugyanis kizárólag ügyvéd vagy közjegyző ellenjegyzésével köttethet hivatalosan. Ő fogja elkészíteni az adásvételi szerződést, amelyben szerepelnie kell a vevő és az eladó pontos adatainak, a megvásárlásra kerülő ingatlan természetbeni címének, helyrajzi számnak, amely alatt a földhivatali nyilvántartásban szerepel és természetesen a fizetési ütemezésnek is, amennyiben nem egy összegben kerül kiegyenlítésre a vételár. Rögzítésre kerülnek a birtokbaadás feltételei és időpontja is. Miután megköttetett az adásvételi szerződés, 30 nap áll rendelkezésre bejelenteni a tulajdonosváltozást a földhivatalnak. Ezután kell megfizetni a vagyonszerzési illetéket, és a közműszolgáltatók mérőóráit online átírathatod a saját nevedre. Amikor mindezekkel megvagy, nem érdemes elfelejtkezned a lakásbiztosítás megkötéséről sem.

Felmerülhet a kérdés benned, hogy mégis hogyan tudják egy ilyen konkrét és jól körülhatárolt, ügyvéddel vagy közjegyzővel is biztosított ügymenetben ellopni a csalók az ingatlanvásárlásra szánt pénzedet? Olvass tovább és tudd meg!

csalók

Így térítik el a pénzedet a saját számlájukra a csalók

Nemrégiben röppent fel a hír, hogy fondorlatos csalással igyekeznek megszerezni súlyos milliókat az ingatlant vásárolni szándékozó emberektől, ráadásul nem is akárhogyan. Már a konkrét adásvételi folyamat során avatkoznak közbe a bűnözők, olyan módon, ami sokakat megtéveszthet. Nézzük, hogyan csinálják!

A módszer rendkívül hajmeresztő és nagyon hasonlít a már régebb óta a bankszámlákról pénzt elszipkázó ügyekre, amelyekben a bank alkalmazottjának adják ki magukat a csalók, meggyőzik a bank ügyfelét arról, hogy a pénze veszélyben van, ezért utalja el egy általuk megadott számlaszámra.

Az ingatlan adásvételek során is az elektronikus levelezések feltörésével jutnak olyan személyes adatokhoz és egyéb információkhoz a csalók, amelyek birtokában meggyőzően tudnak belépni az adásvétel folyamatába a számukra megfelelő pillanatban.

Feltörik ugyanis az eladó, a vevő, az ügyben eljáró ügyvéd, közjegyző vagy ingatlanközvetítő e-mail fiókját, majd a megfelelő fázisban küldenek egy e-mailt a vásárlónak, hogy valamilyen oknál fogva mégsem az adásvételi szerződésben megjelölt számlaszámra utalja el a vételárat vagy annak egy részét, hanem egy másikra. Lehet, hogy most azt mondod, ekkora blődséget ki az, aki megtesz? Igazad is van. A valóságban azonban, mivel egy adásvétel heteken keresztül elhúzódó folyamat, olyan bizalmi viszony alakulhat ki a vevő és az eladó vagy az ügyben eljáró jogi személy között, hogy sokaknak eszébe sem jut megkérdőjelezni egy ilyen üzenet hitelességét. Ha így teszel és elutalod a rossz számlára a pénzt, akkor nagy valószínűséggel annak és a megvásárolni kívánt lakásnak is búcsút inthetsz.

csalók

Hogyan védekezz? Légy körültekintő, és óvatos!

Nem utolsósorban pedig legyél megfontolt is! Ha ilyen gyanús tartalmú üzenetet kapsz a fizetési határidő előtt röviddel, azonnal fogj gyanút, és semmiképpen se utalj azonnal! Természetesen életszerű lehet bizonyos esetekben, hogy valaki bankot vált és megváltozik a bankszámlaszáma. A te feladatod az, hogy erről minden kétséget kizáróan meggyőződj!

A teendőd a következő: semmiképpen ne utalj azonnal az újonnan kapott számlaszámra! Lépj kapcsolatba az eladóval és az ügyvéddel, mely szerint kaptál egy ilyen levelet. A legjobb, ha mindezt személyesen vagy telefonon teszed. Jelezd, hogy amennyiben valós a bakszámlaszám megváltozása, akkor is csak úgy vagy hajlandó változtatni az utalás célpontján, ha az adásvételi szerződést módosítjátok és a változás abba is belekerül. Ez az egyetlen módja annak, hogy elkerüld a téves bankszámlára utalást és egyben azt, hogy a bűnözők megszabadítsanak a pénzedtől, és esetleg elérhetetlen messzeségbe sodorjanak egy saját ingatlan megvásárlásától.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találtad kérlek, oszd meg másokkal is, te pedig kövess Facebookon,  YouTube-on és Instagramon is, mert ott is rendszeresen teszek közzé ingatlanokkal kapcsolatos ismeretterjesztő tartalmakat, és érdekes sztorikat az ingatlanközvetítés világából!

Szeretnéd, hogy segítsek lakáscéljaid elérésében, vagy meglévő ingatlanod adnád el ahhoz, hogy másikat vásárolhass? Keress bizalommal telefonon, vagy e-mailben, szívesen segítek a következő otthonod megtalálásában! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu