Mire ügyelj ingatlan vásárlásakor?

Egy ingatlan megvásárlása nagy döntés, és jellemzően hosszabb távú elköteleződést jelent. Épp ezért fontos az alábbi szempontokat figyelembe venni a legnagyobb értékű vagyontárgyad megvásárlása előtt.

Nézd meg világosban az ingatlant! Lásd a nappali fényviszonyokat, és figyeld meg, hogy az egyes helyiségek mennyire világosak!

Ismerd meg az ingatlan szűkebb és tágabb környezetét! Nézd meg az udvart, a szomszédos épületeket, a közelben lévő játszóteret, boltot. Keresd meg a buszmegállót, orvosi rendelőt és a számodra fontos üzleteket, hivatalokat!

Érdeklődj a szomszédokról! Nem árt tudnod, hogy kik vesznek majd körül, ők milyen életvitelt folytatnak.

Fülelj, és figyeld meg az ingatlant körülvevő zajokat! Különösen, ha érzékeny vagy rá, és szükséged lenne a csendes környezetre. Okozhatnak zajt a járművek, a közlekedés. Ezek közül kiemelkedően zavaró lehet a közelben lévő sínek nyikorgása, az áruszállító járművek vagy tömegközlekedési eszközök fokozott zaja. A kukás autó elkerülhetetlen a legtöbb ingatlan körül. A lépcsőház vagy szomszédos épület/ek zaját is hallgasd meg, mielőtt döntesz a vásárlásról!

Nézd körbe alaposan az ingatlan falait! A páralecsapódás, a penészesedés és a repedés utalhat szerkezeti hibára. Ilyen esetben érdemes statikus vagy egyéb szakember véleményét kérni az ingatlanról.

Felújítandó ingatlan esetén próbáld megbecsülni vagy kiszámolni, hogy mekkora összeget kell az ingatlanra költened!

Ellenőrizd a tulajdon viszonyok rendezettségét! Kérj tulajdoni lapot az eladótól vagy legalább az ingatlan helyrajzi számát adja meg számodra, s az alapján utánanézhetsz az ingatlan-nyilvántartás adatainak. Bizonytalan jogi helyzet esetén okvetlenül kérj tanácsot ügyvédtől!

Társasházi lakás esetén kérd el a társasház alapító okiratot! Érdemes megnézni, hogy van-e elővásárlási joga a szomszédnak akár a lakásra, akár a kocsi beállóra vagy tárolóra.

Osztatlan közös tulajdon esetében mérlegeld, hogy valóban szeretnél-e a szomszéddal osztozkodni közös használatú területeken.

Próbálj hosszabb távra szóló döntést hozni ingatlan vásárlás esetén, ugyanis ha 5 éven belül magasabb összegért adod el az ingatlant, mint amennyiért vásároltad, úgy jövedelemadót kell fizetned.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük