music-818459_1920.jpg

Mikor mászni kezd a csemetéd

 

Mikor eljön az ideje, hogy a csemetédet elkezdi vonzani a kiságyon túli világ, akkor minden erejét összeszedve felfedezőútra indul, jellemzően négykézláb. Nagyjából eddig van időd arra, hogy a kis felfedezőre leselkedő veszélyeket a lehető legkisebbre csökkentsd. Amint mozgásba lendül csak akkor nem lesz a nyomodban, ha épp valami csalafintaságon töri a fejét, úgyhogy kénytelen leszel az egész lakást bababaráttá tenni.

Padló

Senki sem szeretné, ha kedvenc kis felfedezője megfázna, vagy megütné magát. Ezt szem előtt tartva válaszd meg a padlóburkolatokat. Még a konyhakövet is barátságosabbá teheti egy oda illő szőnyeg.

Egy bolyhosabb szőnyeg lehet, hogy puha és meleg is, de a szálaiba könnyen beakadhatnak mindenféle szöszmöszök, melyek egy pillanat alatt a kis felfedező szájában kötnek ki. Nagyon fontos ilyenkor a rendszeres és alapos takarítás.

Elektromos vezetékek

Az asztalról lelógó és fal mentén futó vezetékek nagyon izgalmas titkokat rejtenek. Biztos lehetsz benne, hogy a csemetéd alaposan megvizsgálja őket. Két nagy veszély fenyeget ilyenkor. Az egyik, hogy a sérült vezeték megrázza, a másik pedig, hogy magára rántja a vezeték túlsó végén lévő készüléket. Ilyenkor kimondottan veszélyesek a szigetelőszalaggal javított vezetékek, gondolj csak bele, egy hosszú, egyszínű vezetéknek vajon melyik a legérdekesebb része? Hát persze, hogy a szigszalaggal körbetekert szakasz. Amely készülékek esetében nem fontos a mobilitás, azoknak a vezetékeit kábelvezetőkkel rögzítheted és el is dughatod a kíváncsi szemek elől. Amit nem lát, az nem is keltheti fel a figyelmét.

Dugaszoló aljzatok

Az lehet, hogy a kicsi ujjacskája nem fér be a lyukon, de nagyon kreatívak tudnak lenni, könnyen találnak olyan tárgyat, ami viszont befér. Műanyag védődugókkal könnyedén orvosolható a probléma. A használatban lévő konnektorok esetében pedig fontos, hogy jól rögzüljön bennük a kábel csatlakozója, és hogy a falban stabilan álljanak.

Szekrényajtók

A kíváncsiságnak csak a zárt ajtók szabhatnak határt. A zárható szekrények nemcsak azért Fontosak, hogy el tudd rakni a gyermeked elől a neki nem való dolgokat, hanem azért is, hogy megkíméld magad a pakolástól. A kis felfedezőknek elég egyetlen óvatlan szempillantás is arra, hogy a szekrény teljes tartalmát a szoba közepére helyezzék. Senki sem tudja, hogy csinálják, hiszen jellemzően akkor művelik, amikor egy felnőtt vigyázó szemét sem érzik a hátukon.

Fiókok

Kiesésgátlóval ellátott fiókokat nem tudnak magukra rántani. Ezzel együtt a csemeték elől elzárandó dolgok tárolására nem az alsó fiók a legjobb ötlet.

Vegyszerek

A vegyszerek gyerekzára a szülőknek többnyire sokkal nagyobb próbatétel, mint a kicsiknek. Biztosra csak akkor mehetsz, ha elrejted őket a szemei elől. A kis felfedezőket a kíváncsiság a legeldugottabb zugokba is elvezeti. A hipónak nincs jó helye sem a radiátor alatt, sem a mosógép mellett a falnál.

Magasra pakolás

Ideig-óráig beválhat az a stratégia, hogy amit nem szeretnél a gyermeked szájában viszontlátni, azt arra a polcra teszed, amit a magasságából fakadóan nem érhet el. Ez a megoldás viszont csak akkor működik, ha nem kínálod fel számára a feljutási lehetőséget. Ha azt akarod, hogy ne érje el a harmadik polcra feltett dolgokat, akkor ne hagyd a vasalóállványt a szekrény előtt. Ha azt akarod, hogy távol maradjon az ablaktól, ne állíts széket az ablak alá.

Semmilyen megoldás nem helyettesítheti a szülői figyelmet, de ha kellő körültekintéssel rendezed be a lakásod, akkor sok kellemetlenségtől kímélheted meg magad és a legfiatalabb családtagodat is.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük