Ha otthon akarsz dolgozni

Kell egy hely

Mindenképpen ki kell nevezni a lakás valamely zugát otthoni irodának. Lehet az akár a konyhaasztal is, de lényeg, hogy egy fix hely legyen, ahol el tudod végezni a munkát. Az állandóság később sokat segíthet a hatékony munkavégzésben, ill. a munka és a magánélet szétválasztásában.

Kell egy jó számítógép

Ha a géped kétóránként lefagy, vagy tíz perc alatt tölt be egy 20 oldalas dokumentumot, az nyilvánvalóan nem alkalmas érdemi munkavégzésre. Fontos az is, hogy a gép erősségei igazodjanak a betöltött munkakörhöz. Kissé leegyszerűsítve egy grafikusnak pl. nagy méretű képernyőre és jó minőségű mutatóeszközre van szüksége, egy újságírónak ergonomikus billentyűzetre, egy tudósnak meg nagy számítási kapacitásra.

Kell stabil, szélessávú internetkapcsolat

Nemcsak gigabájtnyi méretű fájlok mozgatásakor lehet szükség a széles sávra. A földrajzi távolság áthidalásának egyik hatékony és elterjedt módja az online kommunikáció. Nagyon hülyén venné ki magát, ha videóhívás, pláne egy fontos videókonferencia kellős közepén egyszer csak eltűnnél az éterből, csak azért, mert az otthoni hálózat nem bírja a tempót.

Kell egy biztonságos kommunikációs csatorna

Amikor nem te utazol, hanem a munkád, akkor biztosítani kell számára az akadálytalan utat, és azt is, hogy erről az útról semmilyen körülmények között se térjen le. Ilyenkor még fontosabbá válik az adatbiztonság, sokkal jobban oda kell figyelni a jelszavakra és a használt szoftverekre. Nem kell ahhoz nemzetbiztonsági kockázatot rejtő adatokkal dolgozni, hogy az ember jogos elvárása legyen, hogy az üzenete és elvégzett munkája pontosan csak oda érjen el, ahova címezte.

Kell önfegyelem

Otthon elég sok kísértés éri az embert. Akármennyire is szereted a munkád, mindig akad olyan dolog, amit szívesebben csinálnál. Csak egy sörre átugrani a szomszédba, csak ezt a részt megnézni a kedvenc sorozatodból, csak ezt a dalt meghallgatni, csak ezt a cikket még elolvasni, ezt a csokit még megenni… Csak az alkalmas otthoni munkára, aki ki tudja zárni kicsit a körülötte lévő világot, aki el tud vonatkoztatni picit attól, hogy úgy egyébként épp az otthon melegében tartózkodik. És ahhoz is kell az önfegyelem, hogy ne vidd túlzásba a munkát. El kell tudni kezdeni, de be is kell tudni fejezni.

Kell egy megértő család

A környezetedben lévő emberekkel meg kell értetned, hogy attól, hogy helyileg otthon vagy, még dolgozol. Sokan gondolkoznak még mindig úgy, hogy ha az ember a munkahelyén van, akkor dolgozik, de minimum imitálja a munkát, akkor nem nagyon lehet zavarni, de ha otthon van, akkor igazából bármikor ráér pár percre félretenni azt, amit éppen csinál. A hatékony munkavégzéshez szükség van ráhangolódásra és koncentrációra, ha folyton kibillentenek, akkor könnyen válik egy alapból egyórás munka 2-3 órás szenvedéssé.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük