shelves-4032134_1920.jpg

Ha azt akarod, hogy a virágaid megérjék a tavaszt

Amennyiben nem szeretnél minden évben teljes sorcserét végrehajtani a virágaid közt, akkor nem árt télen jobban odafigyelni rájuk.

Fűtőtestek

Fűtési szezonban a virágok legnagyobb ellenségei a fűtőtestek és fűtéscsövek. Ha lenne lábuk, jó messze elkerülnék az ilyen hőforrásokat. Ha csak nem akarsz kimondottan megszabadulni egyik-másik szobanövényedtől, akkor lehetőleg úgy helyezd el őket, hogy ne kapjanak hőgutát.

Kazán

Ha a fűtési rendszer szívében egy kondenzációs kazán üzemel, akkor a hagyományos kazánokhoz képest alacsonyabb hőfokú vízre van szükség a radiátorokban. Tudatos használattal megtalálható a megfelelő beállítás, hogy a család se fagyjon meg, de a virágok is megérjék a tavaszt.

Nincs az a kazán, ami 20 fokos víz keringetésével értelmezhető fűtési teljesítményt tudna felmutatni, de a növények számára ég és föld, ha nem 70-80 fokos, hanem csak 40-50 fokos víz folyik a környékükön futó fűtéscsövekben.

A túlfűtést mindenképpen kerüld, illetve amikor nincs otthon senki, elég a fűtést temperáló üzemmódban tartani. Ezért nemcsak a virágaid, hanem a pénztárcád is hálás lesz.

Fényviszonyok

Télen eléggé lecsökken a napsütéses órák száma, a radiátorok miatt távolabb is kényszerülnek a növények az ablakoktól. Nehéz időszak ez számukra. Fontos tudni, hogy a szobanövények sokkal jobban viselik a megszokottnál hűvösebbet, mint a fényhiányt. Hűvösben, szabadon telelő társaikhoz hasonlóan átkapcsolnak téli üzemmódba, és lelassul az anyagcseréjük. Ilyenkor célszerű a lakás vagy ház kevésbé fűtött, de eléggé fényes részeire átcsoportosítani őket. Ritkán használt vendégszoba vagy a lépcsőház is megteszi, a lényeg, hogy ne röpködjenek a mínuszok.

Szellőztetés

A szobanövények nagy általánosságban elég rosszul viselik a huzatot. Ha télen rájuk nyitod az ablakot még nagyobb sokk éri őket, hiszen a belső és a külső hőmérséklet között ilyenkor 20-30 foknál is nagyobb eltérés lehet. Egy ember számára sem túl kellemes télen kilépni a csípős hidegbe, hát még egy növénynek, aki sokkal lassabban képes alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

Páratartalom

Ha azt érzed, hogy a fűtés túlságosan kiszárítja a levegőt, akkor a növényeid környékén rendszeresen párásíts. Egy szórófejes palack meg némi langyos víz megteszi a hatását. A fűtőtestek környékére a növények helyett párásítókat tegyél.

A kelleténél jobban szigetelt házakban és lakásokban ilyenkor megnő a páratartalom, hiszen a fűtésrendszer hőkibocsátása felgyorsítja a párolgást a vizesblokkok környékén, a zárt nyílászárók pedig nem engedik kiszökni. A trópusi ősökkel büszkélkedő szobanövényeknek ez maga a paradicsom, de azért nem kell nekik dzsungelkörülményeket teremteni. A lényeg, hogy télen is tartsd fenn az 50% körüli páratartalmat, az épp elég jó növénynek és embernek is.

Locsolás

Téli időszakban általában kevésbé szomjaznak a növények, köszönhetően lelassult anyagcseréjüknek. Ilyenkor mindig ritkábban kell öntözni. A túlöntözés a legstrapabíróbb virágokat is próbára teszi.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük