bathroom-4575049_1920.jpg

Az átfolyós vízmelegítő tudatos használata

Ahhoz, hogy a csapból melegvíz folyjon, kissé leegyszerűsítve, két dolog kell: víz és hőenergia, ami a vizet kellő hőmérsékletűre melegíti. Ha a melegvizet pazarlod, akkor duplán pazarolsz, hiszen a víz mellett a felmelegítésére fordított hőenergia is eltűnik a lefolyóban.

Ahhoz, hogy az átfolyós vízmelegítő készülék bekapcsoljon, adott víznyomásra van szükség. Ez praktikusan azt jelenti, hogy ha nincs eléggé megnyitva a csap, akkor a készülék nem fog bekapcsolni, illetve működés közben, ha változtatod a csap állását, előfordulhat, hogy a szükségesnél jobban elzárod, és akkor idő előtt kikapcsol. A bekapcsolás után időre van szükség a készülék felmelegedéséhez, csak azután tudja melegíteni a rajta átfolyó vizet.

Hogy a rendszerben szükségszerűen benne lévő pazarlást ne tetézd, érdemes figyelembe venni az alábbiakat:

1. Ha nincs szükséged melegvízre, akkor ne engedj meleg vizet!

Nem hangzik túl bonyolultnak, igaz? Keverőkaros csaptelepek esetén viszont az ember hajlamos a legutóbb hagyott állásban megnyitni a csapot, függetlenül attól, hogy van-e szüksége melegvízre, vagy nincs. Ezen könnyen segíthetsz, ha a csap elzárásánál hozzászoktatod magad, hogy mindig hideg állásban hagyd a kart. Így, ha vendégek érkeznek, ők is csak akkor engednek melegvizet, ha arra van szükségük, mert onnantól kezdve a meleg állásba fordítás igényel pluszmozdulatot.

 

2. Nem muszáj meleg vízzel kezet mosni

Minél melegebb a víz a testhőmérsékletedhez képest, annál inkább forrónak érzed. 40°c körüli vizet már elég melegnek szoktunk érezni ahhoz, hogy sokkal melegebbre ne nagyon legyen igény, a baktériumok viszont ott még vígan ficánkolnak. Persze vannak olyan zsíros és olajos szennyeződések, amelyektől melegvíz nélkül nehezebb megszabadulni, de fertőtlenítés szempontjából nem oszt nem szoroz a kézmosóvíz hőmérséklete.

3. A forrásban lévő levesnek nem sokat számít, hogy milyen hőmérsékletű vizet öntesz bele

Főzés közben gyakran előfordul, hogy egy-egy pohár vizet kell önteni az ételhez. Ilyenkor jellemzően az ember odarohan a csaphoz, és pár pillanat múlva már önti is a fazékba a vizet. Ez az idő pont arra elég, hogy a vízmelegítő bekapcsoljon, de mire kicsit is felmelegíthetné a vizet, már nem is folyik az a csapból. Ugyanez a helyzet, ha a főzési folyamatok közben leöblíted a kezed.

4. Zuhanyzás közben nem biztos, hogy jó ötlet elzárogatni a csapot

Egy gázüzemű készülék begyújtása úgy történik, hogy érkezik egy kis gázfröccs az égéstérbe, aztán azt belobbantja egy szikra. Minden bekapcsolásnál óhatatlanul elszökik valamennyi gáz felhasználatlanul a kéménybe. Egy elektromos készüléknek sem tesz túl jót a ki-be kapcsolgatás. Ilyenkor a víz hőmérséklete is ingadozhat, így esélyes, hogy amennyit megspórolsz azzal, hogy a szappanozás közben elzárod a csapot, annak a többszörösét elfolyathatod, míg újra a kellő hőmérsékletű vizet nem kapod.

Folyóvizes mosogatás esetén is hasonló a helyzet.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük