hospitality-3793946_1920.jpg

A hűtő hűt, a tudatos spórol

Pár gondolat a hűtő energiahatékonyságának növeléséről.

Hová tegyem?

A fűtőtesttől és a tűzhelytől is a lehető legtávolabb. Nem arról van szó, hogy a tűzhely mellett nem lenne hideg a sör, csak épp lényegesen több energiára lenne szükség a hidegen tartásához. Gyártótól és alkalmazott technológiáktól függetlenül egy hűtő energiaigényét nagyban meghatározza annak a helyiségnek a hőmérséklete, ahol tartod. A fűtésnél sem árt odafigyelni tehát, hogy ne legyen a konyha túlfűtve, mert azzal duplán pazarolsz, a felesleges fűtési energiát, és a hűtő magasabb hőmérsékleten szükséges többletáramfelvételét is.

Mennyire tekerjem a szabályzót?

A hűtő ideális hőmérsékletéről megoszlanak a vélemények, de úgy nagyjából 5°C környékén nagy baj nem történhet a tartalmával. A fagyasztóban -18°C körül tanyázik az ideális hőmérséklet.

Egy új hűtő esetében nagyon fontos a tapasztalat, a szabályzón azért van több beállítási lehetőség, hogy egyéni igényekre lehessen szabni, ne félj használni! Ha beletörik a késed a vajba, vagy ráfagy a kezed a sörre, akkor valószínű túlságosan hidegre állítottad. Ha viszont nem akar megdermedni a puding, vagy már hétfőn ki kell dobni a vasárnapi levest, akkor pedig valószínű túl meleg van odabent. Azt viszont nem árt tudni, hogy a szabályzón csak az átlaghőmérsékletet lehet beállítani, a hűtő különböző részein eltérhetnek a tényleges értékek. Egy hőmérő bármikor jó szolgálatot tehet ennek kiderítésére.

Hogyan csökkenthetők a belső hőmérséklet-különbségek?

Leginkább az ételek egyenletes elrendezésével. Egy üres polcon semmi sem akadályozza meg, hogy a polc levegője az ajtó nyitogatásánál ne cserélődjön ki a külső levegővel. Egy túlzsúfolt polcon ellenben a szabad levegőáramlás hiánya okozhat gondot.

A lehetőségekhez mérten kellően szellősen bepakolt polcra mindig könnyen áramolhat a hűtő leghidegebb részeiről a hideg levegő, amit pedig nem enged könnyen megszökni.

A szabályzó környékén kiemelten fontos a szabad levegőáramlás. Gondolj csak bele, ha a hűtő hőmérője környékén az edények szorításában egy hidegebb sarok képződik, akkor a gép vissza fog venni a teljesítményéből, így a többi része a kelleténél melegebb lesz. Amikor melegebb sarok jön létre hasonló módon, akkor épp begyújtja a rakétákat, így a többi polcon elég fagyos lesz a hangulat. Előbbi esetben az ételek romolhatnak gyorsabban, míg utóbbinál a villanyóra kapcsol rá egy kicsit jobban a kelleténél. Egyik lehetőség sem kimondottan üdvözítő.

A fagyasztóban még nagyobb jelentősége van az ételek egyenletes elrendezésének, hiszen ott a kinti hőmérsékletnél jóval alacsonyabbat kell fenntartani. Így viszont jóval több energiát lehet kidobni az ablakon.

Noha az üres polcok problémáját néhány üveg víz berakásával egy pillanat alatt megoldhatod, egyáltalán nem mindegy, hogy egy vagy három ilyen polccal használod-e a hűtődet.

Egy hűtő esetében az nem törvényszerű, hogy a kevesebb étel frissen tartásához feltétlenül kevesebb energia is kellene. Az egész hűtőt hidegen kell tartani függetlenül attól, hogy csak az alsó polcán van-e valami, vagy mindegyiken. A hűtő ráadásul egy percet sem pihenhet, minden nap, reggeltől estig robotolnia kell, hosszú éveken át.

Ha az igényekhez képest túl nagy a hűtő, akkor hiába teszel meg mindent a belső hőeloszlás javítására, azzal igazából nem a számodra szükséges energia hatékonyabb felhasználását segíted elő, hanem csak a szükségtelen pazarlást csökkented valamelyest.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük