fbpx

Ismerd meg a társasházi, a penthouse, a garzon, a szuterén, a tetőtéri, a stúdió, a manzárd és a loft lakások jellemzőit!

A mini blogsorozat mai befejező részében folytatom a különféle lakástípusok bemutatását azzal a céllal, hogy minél több embernek segítsek ezáltal megtalálni azt az ingatlantípust, amely a legközelebb áll ahhoz, amelyre neki szüksége van.

Ahogy a korábbi részekben már volt róla szó, a lakóingatlanok pont amiatt ilyen sokfélék, mert mi emberek sem vagyunk egyformák. A különböző életformákhoz és igényekhez pedig más és más lakás az ideális. Ha rosszul döntesz, amikor lakást választasz magadnak, akár hosszú évekre is megnehezítheted a saját életed. Ha például pörgős életet élsz és jóformán csak aludni jársz haza, mert annyit dolgozol, valószínűleg nem egy nagy telken lévő, sok szobás családi ház a legmegfelelőbb választás a számodra.

Ha bizonytalan vagy abban, melyik a leginkább hozzád passzoló ingatlantípus, a megfelelő döntés meghozatalához ebben a cikkben találsz szempontokat. Itt tértem ki a kerttel rendelkező ingatlanok bemutatására is. A cikksorozat második részében a komfortfokozatokról esett szó, illetve a panellakásokat és a lakóparki lakásokat ismerhetted meg kicsit közelebbről.

Folytassuk hát és kukucskáljunk be a társasházi, a penthouse, a garzon, a szuterén, a tetőtéri, a stúdió, a manzárd és a loft lakásokba is. Gondoltad volna, hogy ilyen sokféle lakástípus létezik?

 

lakás

Társasházi lakás, a modern városlakók otthona

A modern városi élet teremtette meg az igényt a társasházak létrehozására. Ennél az ingatlantípusnál maga az ingatlan egésze a közös tulajdon egy speciális formája, amelyben az épület meghatározott részei, mint például a lakások saját, míg más részei, mint a tárolók, lépcsőház pedig közös tulajdonban vannak.

Az ingatlanon belül a saját lakását minden tulajdonosnak a maga kötelessége fenntartani, és az ezzel járó költségeket megfizetni. A közös tulajdonban lévő épületrészek és helyiségek fenntartásának, állagmegóvásának anyagi terheit, a tulajdonostársak közösen finanszírozzák. Ez ugyanúgy vonatkozik a kisebb javítási munkákra, mint például egy zárcsere a lépcsőházajtón, mint a nagyobb beruházásokra, mint például a szigetelés vagy a fűtésrendszer korszerűsítése, amelyek az egész épületet érintik és az összes tulajdonostárs javát szolgálják.

A költségek fedezésére a társasház közgyűlése határozza meg a közös költség mértékét, amelyet a tulajdoni hányad arányában havonta kell kifizetned.

Fontos tudnod, hogy a közös költség fizetésének három hónapon túli elmaradása esetén, a tulajdoni hányadodat és a saját tulajdonodat jelzálogjoggal terhelheti meg a társasház, amely a tulajdoni lapon is feltüntetésre kerül. Egy későbbi eladás esetén először ezektől a terhektől kell mentesíteni az ingatlant, csak ezután kerülhet más birtokába. Természetesen, ha rendezed a tartozásod, a jelzálogjogot is törlik a tulajdoni lapról.

 

lakás

Luxuslakás a tetőn: penthouse lakás

Az angol kifejezésből sejtheted, hogy a penthouse lakás amerikai találmány, amely a 20. század első felének válasza arra az igényre, hogy a nagyvárosokban is elérhető legyen a vidéki villák fényűzése és kényelme. Az USA-ban már az 1920-as években megjelentek a felhőkarcolók tetejére épített nagy terasszal és tetőkerttel is rendelkező luxuslakások.

A mai értelemben vett penthouse csak az 1980-as éveket követően alakult ki. A prémiumkategóriás penthouse lakások saját lifttel rendelkeznek, felszereltségük pedig a mindennapi luxus megélését jelentheti tulajdonosaiknak olyan értékekkel, mint a jacuzzi, szauna, medence, tetőkert, széf és ezen kívül is szinte bármi, amit el tudsz képzelni és a kényelmedet szolgálja az otthonodban.

Fontos tudnod, hogy nem attól lesz penthouse egy lakás, hogy a tetőtérben van. A hazai hirdetésekben gyakran tévedésből vagy a megtévesztés érdekében hirdetik penthouseként a legfelső szinten lévő lakásokat. Légy résen, ha ilyen lakást szeretnél vásárolni, győződj meg a saját szemeddel arról, hogy valóban luxusingatlan az, amit kínálnak!

Ha nem a nappaliban áll meg a saját lifted, a lakás berendezése és minden egyes szeglete nem sugallja a tökéletes luxust csupán a felhasznált minőségi alapanyagok által,  vagy a terasz mérete nincs legalább feleakkora, de inkább ugyanakkora, mint a lakás alapterülete, és nem látsz ott legalább egy jacuzzit, akkor te egy legfelső szinten lévő lakásban vagy. Ne vedd meg penthouse áron az egyszerű zárószinten lévő lakást!

 

lakás

Ipari ingatlanok új élete loft lakásként

Az 1970-es években Angliából indult a loft lakások iránti rajongás, amikor sok iparvárosban zárták be a gyárakat, amelyeket lakóingatlanként kezdtek hasznosítani. A loft stílus aztán gyorsan begyűrűzött a köztudatba, valóságos divattá vált és meghódította az USA és Nyugat-Európa különleges és egyedi luxust kereső ingatlanvásárlóinak szívét. A loft szerelmesei egyszerre rajonganak a régi, robosztus épületekért és a modernségért. Így születnek meg azok az életterek, amelyeket a belsőépítészet, a friss minimáldizájn, és a modern technika tesz az ingatlan külső képével szöges ellentétben álló luxuslakássá.

A loft lakásokat óriási terek és hatalmas belmagasság jellemzi, ahol a szemmel látható beton tartóoszlopok, és a szabadon futó csővezetékek teszik izgalmassá az összképet, valamint egyedivé a hangulatot.

Az ingatlanpiacon hazánkban ezekre a lakásokra egyre nagyobb a kereslet, a kínálat azonban véges és jelenleg elég szűkös is. Ha te is ilyen otthonba vágysz, olvasd el ezt a cikkemet, amelyben egy olyan győri ingatlant mutatok be, amely tökéletesen alkalmas ilyen átalakításra.

Fontos tudnod, hogy ha olyan épületben vásárolsz loft lakást, amelyben most kerülnek kialakításra ezek a lakóingatlanok, jelentős felújítási, korszerűsítési költségekkel is számolnod kell, és mindenképp érdemes statikus, illetve épületgépész szakemberek véleményét is kikérned a megvalósítás lehetőségeivel kapcsolatban.

 

lakás

Legénylakás, avagy a garzon

Ezek a kis, maximum 40 négyzetméter alapterületi lakások elsősorban egyedülállók vagy maximum párok számára ideálisak. Jellemzőjük, hogy egy lakószobát foglalnak magukba, illetve főzőfülke vagy egy kisebb konyha is megtalálható bennük. A WC és a fürdő általában egy közös helyiségben kerül kialakításra.

Fontos tudnod, a garzonlakásban akkor szeretsz majd élni és akkor érzed majd otthonosnak, ha számodra a kényelem és a praktikum fontosabb szempont, mint a tágas terek és a nagy vendégsereg fogadása.

Egyszobás, de nem garzon. A stúdiólakás

A garzonlakásokat sokszor szokták tévesen stúdiólakásként hirdetni, ez azonban így nem fedi a valóságot. A két lakástípus ugyanis nem csak alapterületében térhet el egymástól. Habár egy stúdiólakás lehet 40, de akár 60-70 négyzetméter alapterületű is, abban mindenképpen különbözik a másik egyszobás társától, hogy itt nem szabdalják a teret különböző funkciójú helyiségekre a válaszfalak.

A stúdiólakásokban az előszoba, a konyha, a szoba, mind egy légtérben van, sőt előfordul olyan megoldás is, hogy a fürdőszoba sincs fix falakkal elkülönítve.

Fontos tudnod, egy stúdiólakás elsősorban egyedül élő embereknek lehet jó választás, akik kedvelik a nyitott tereket és nem riadnak vissza attól, ha egy ilyen egy légterű lakás berendezésekor elő kell venni a kreativitásukat. A tároló helyek esztétikus és praktikus kialakítása ugyanis okozhat kisebb kihívást, de ha a megoldások embere vagy, akkor ez lesz a neked való!

 

lakás

Lakás a pincében: a szuterén

A szuterén lakások régi épületek alagsorában találhatók meg. Padlójuk szintje az utca talajszintje alatt van, ablakai azonban normál méretűek, csak éppen a kilátás nem olyan pazar.

Előnyük, hogy jóval olcsóbban, akár 30-50%-kal kevesebbért tudod megvásárolni őket, mint egy hasonló méretű másik lakást. Hátrányuk, hogy a talajszint alatti elhelyezkedés következtében gyakran vizesednek és penészesednek a falak, amely nem csak csúnya látvány, de jelentős egészségügyi kockázatokat is rejt magában.

Nyáron előnyük, hogy klíma nélkül is hűvösek. Télen a hátrányuk ugyanez, de ami egész évben nehézséget okozhat, ha forgalmas helyen fekszik a lakás, az a szellőztetés. Friss levegő neked is kell, no meg a penészesedés ellensége is a rendszeres szellőztetés, de az utca pora és az autók kipufogófüstje a te lakásod ablakán talál be először.

Fontos tudnod, ha egy ilyen lakásba szeretsz bele, hogy ezek a lakások sok esetben nem is lakásként, hanem tárolóként vagy üzlethelyiségként szerepelnek a tulajdoni lapon. Ennek mindenképp nézz utána, mielőtt megvennéd, és ha így van, akkor érdeklődd meg, van-e lehetőség egyáltalán a lakássá történő átminősítésére. Ez főleg akkor lesz fontos kérdés, amikor hitelt szeretnél felvenni a felújításra vagy a vásárlásra, vagy később, amikor lakcímként szeretnéd bejelenteni.

 

lakás

Lakás a padláson: a manzárd

A manzárd lakások fogalma nem csupán azt jelenti, hogy lakás a padlástérben. Más tetőtéri lakásokkal ellentétben, ezeknek az ingatlanoknak szinte a teljes alapterülete hasznos és belakható. Ez abból adódik, hogy a tetőszerkezetet eleve úgy alakították ki, hogy a belmagasság a normál lakásoknak megfelelő legyen.

Az elnevezés francia eredetre utal, és nem is tévedsz, ha ezt gondolod. A Louvre építésze, Pierre Lescot találta ki a helykihasználás eme nagyszerű módját, de 100 évvel később François Mansart francia építész és unokaöccse vitte sikerre.

Fontos tudnod, hogy nem minden tetőtéri lakás manzárd. Ez az elnevezés azokat az ingatlanokat illeti meg, amelynek tetőszerkezetére igazak az alábbiak: tört síkú nyeregtető fajta, amely fölfelé 45 foknál nagyobb, általában 70-80 fokos dőlésszöggel kezdődik, majd egy lapos, 10-20 százalékos dőlésben végződik. Meredek, rendszerint 45 foknál meredekebb tetősíkból állnak ki az ablakok.

Ha tehát olyan tetőtéri lakást mutatnak neked, amelyben vannak olyan helyek, ahol le kell húzni a fejed, hogy ne verd be, az nem manzárd lakás, hanem egyszerű tetőtér-beépítéssel készült.

Remélem, hogy a cikksorozat elolvasása hasznodra vált, és új ismereteket is szereztél általa a lakások típusairól. Ha Tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Ha úgy érzed, most már biztosan tudod, milyen ingatlanra vágysz, és szeretnéd, hogy segítsek lakáscéljaid elérésében vagy meglévő ingatlanod adnád el ahhoz, hogy másikat vásárolhass, beszéljünk! Keress bizalommal telefonon, vagy e-mailben, szívesen segítek! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu