fbpx

Fűtési alternatívák költséghatékonyság szempontjából

A fűtési számlát minden háztartás megérzi és minél korszerűtlenebb energetikailag egy épület, ennek összege annál magasabb. Napjainkban egyre többen igyekeznek a meglévőnél költséghatékonyabb fűtési alternatíva után kutatni. Nem véletlen, hiszen a gázár jelentős növekedése igencsak drágává tette ezt az egyébként kényelmes megoldást. Nézzünk körül, milyen lehetőségek közül választhatunk, ha modernizálni szeretnénk a fűtést az otthonunkban!

melegeTartsuk a falak közt a meleget!

Amikor a fűtési rendszer hatékonyságáról van szó és arról, hogy spórolni szeretnénk ennek az árán, nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényezőt sem, hogy a lakás falai és nyílászárói mennyire jó hőszigetelési képességgel rendelkeznek. A családi házban élőknek nagyobb a mozgástere, ha a fűtést és a hőszigetelést szeretnék hatékonyabbá tenni, de a társasházakban élőknek is vannak lehetőségei, hogy javítsanak az otthonuk erre vonatkozó jellemzőin.

Ha a fűtés költségein szeretnénk spórolni, akkor az első, amit meg kell vizsgálnunk, hogy az épület milyen hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkezik. Hiába ugyanis a legmodernebb fűtési rendszer, ha a rosszul záró ajtókon, ablakokon vagy a hőszigetelés nélküli falakon és födémen át egyszerűen elszökik a meleg.  Az új épületekre ma már a korábbinál sokkal szigorúbb energetikai előírások vonatkoznak, így ezeknél elmondható, hogy energiatakarékosak.

 

Mitől lesz egy épület fűtése drága vagy olcsóbb?

Ha megvizsgálunk egy régi és egy új épületet hőkamerával, markánsan látszik is ez a különbség. Az új épületek esetében a nyílászárók jól zárnak és hőszigetelt üvegezéssel vannak ellátva. Régebbi épületeknél, ahol a nyílászáró korszerűsítése vagy cseréje nem történt meg, ott a hőveszteség jelentős.

Másik nagy előnye a modern, új épületeknek, hogy összefüggő hőszigeteléssel rendelkeznek, ami mint egy jó meleg téli kabát beburkolja az egész házat és nem engedi a hőt kiszökni a falak közül. Egy régi épületnél ez sok esetben nincs így, emiatt a vasbeton szerkezetek hőhídként jelentkeznek, ami belül penészedést okoz. Ezek a hőhidak és régi szerkezetek összessége okolható a magasabb fűtési számláért, valamint a téli hőkomfort csökkenésért.

melege

Egy hőkamerás vizsgálat segíthet abban, hogy feltárjuk ezeket a problémákat, és segít javaslatot nyújtani arra, hogy milyen sorrendben, mit lenne érdemes tenni annak érdekében, hogy a fűtési számla csökkenjen. Elvégzéséhez ideális időszak a jelenlegi, hiszen akkor mutatkozik meg legjobban a hőkamera alkotta képen, hogy hol hagyja el a meleg levegő a házat, amikor éppen fűtünk. Ahhoz, hogy az épület számára a legmegfelelőbb hőszigetelési rendszert választhassuk, ismerni kell az adott épület szerkezeteit. Tehát tudnunk kell, miből készült a fal, a födém, milyen jelenlegi hő- és vízszigetelésekkel rendelkezik.

A hőkamera tehát választ ad arra a nagyon fontos kérdésre, hogy mi az ami megnöveli a számlánkat és kíváncsiak vagyunk, hogy hol a legnagyobb a hővesztesége a házunknak. Segítségével arra is választ kaphatunk, hogy szükséges-e a külső nyílászárókat cserélni vagy felújítani. Ha már az ajtóknál, ablakoknál tartunk! A hőtérképen egyértelműen látszik, ha a nyílászárók nem megfelelően lettek beépítve. A hőhidak megmutatják, hogy hol kell különös gondot fordítanunk a szigetelés korszerűsítésére. Falbontás nélkül megbizonyosodhatunk még a falban futó csövek, csőrendszerek és szerelvények állapotáról is. A hőkamerák már minimális hőmérsékletkülönbséget is érzékelnek, így a legapróbb hibákat is megmutatják, segítségükkel bontás nélkül megtalálható, hogy hol szivárog a fűtésrendszer vagy hol vannak eltömődve a padlófűtés csövei, illetve a radiátorok.

A régebbi építésű lakások esetében tehát a fűtéskorszerűsítés nagy valószínűséggel a nyílászárók cseréjével és az utólagos hőszigeteléssel kell majd elkezdődjön. Önálló ingatlanoknál ez többnyire a falak külső hőszigetelését jelenti, a társasházak esetén azonban ez nem mindig járható út, ha valamilyen oknál fogva nem partner ebben az összes tulajdonostárs. Elkeseredni azonban ebben az esetben sem kell, hiszen nem csak homlokzati hőszigetelő rendszerek léteznek. A társasházi lakásunk ablakait és ajtóit is kicserélhetjük jobb hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkező darabokra, a többi tulajdonos hozzájárulása nélkül is.

melege

Fűtési módok: a kályhától a geotermikus energiáig

Ha megvizsgáljuk a magyar háztartások fűtési rendszereit, nagyon változatos képet láthatunk. Egy korábbi felmérés szerint a magyarok valamivel több mint 40 százaléka fűt gázzal, és szintén 40 százalék szénnel, fával, olajjal. A maradék 20 százaléknyi ingatlant távfűtés és elektromos áram segítségével teszik meleggé a hűvös hónapokban.

A háztartások közel egyharmadában egyedi fűtésrendszer található. Ez alatt elsősorban gázkonvektorokat, illetve fa-, szén- vagy egyéb tüzelésű kályhákat, kazánokat kell érteni. Ezekből a számokból is jól látszik, hogy egy átlagos magyar háztartás fűtésrendszere rendkívül elavult ahhoz képest, hogy ezeknél már sokkal modernebb technológiák is léteznek. Nézzük milyen fűtési rendszerek léteznek, és ezek milyen jellemzőkkel bírnak.

 

Gázcirkó, gázkazán és kondenzációs kazán

A gázcirkó olyan fűtési megoldás, ahol a hőt egy központi kazán termeli. Ez kiegészül egy keringető rendszerrel, melyhez a csöveket és a hőleadó egységeket, a radiátorokat kötik. A meleg vizet a berendezés a csövekben körbe-körbe forgatja. Ma már az új építésű fűtési rendszereknél kizárólag kondenzációs gázkazán építhető be.

Akár 10-50%-kal is hatékonyabb, mint minden helyiséget külön fűteni, különösen igaz ez a régi típusú konvektorokra. Ha kombi kazánunk van, akkor azzal melegvizet is előállíthatunk szinte korlátlanul. A kondenzációs kazánok zárt égésterűek, így égéstermék nem távozhat belőle a lakótérbe, rendszeres karbantartással nagy megbízhatóságú, és könnyű hozzáértő szakembert találni.

A gázzal történő fűtés kiépítése engedélyekhez kötött, és a kondenzációs kazánhoz mindenképp ki kell alakítani a dupla csövű kéményt, mely a magasságától függően jelentős költséggel járhat. A teljes rendszer bekerülési ára a kazánhoz képest jóval többe kerül, a hőleadó egységekkel, anyagköltséggel és munkadíjjal együtt. Leginkább azok választják ezt a fűtési módot, akik hagyományos megoldást keresnek és nem akarnak a tüzelőanyag kezelésével foglalkozni.

melege

Szilárd tüzelésű kazán

A szilárd tüzelésű kazánokat leginkább azok választották, ahol nincs kiépített gázhálózat. Mivel rendkívül sokféle tüzelőanyaggal használhatók, nagyon népszerűek ezek a kazánok a fát, brikettet, szenet vagy hasonló, szilárd tüzelőanyagokat felhasználók számára.

Modern változata a faelgázosító kazán, mely két külön égéstérrel rendelkezik. Az elsőben történik a faanyag tökéletlen égése, a másodikban pedig a szénmonoxidot és szénhidrogéneket tartalmazó füstgáz hasznosítása. A vegyes tüzelésű kazánokban lehetőség van szilárd tüzelőanyaggal vagy gázzal is fűteni. A szilárd tüzelésű kazán környezetbarát, hiszen megújuló fűtőanyaggal működik (fa, brikett, pellet) könnyen kezelhető, nagyon egyszerű rendszer, hagyományos, régóta ismert és használt technológia, amelyhez minden szakember ért. Élettartama akár több évtized is lehet, és karbantartása, javítása sem drága. Hátránya talán csak annyi, hogy a hozzá való fűtőanyagot sok esetben elő kell készíteni és raktározni, az égésterméket pedig rendszeresen el kell távolítani.

 

Felületfűtés hőszivattyús rendszerrel

A hőszivattyú a hagyományos energiaforrások helyett, a nap, környezetünkben tárolt energiáját hasznosítja villamos energia segítségével. Típustól függően a környezeti energiát a levegőből, vízből vagy a talajból tudjuk kinyerni. A hőleadók ennél a rendszernél jellemzően nem radiátorok, hanem a falakba vagy mennyezetbe süllyesztett flexibilis csövek, így mennyezet-, illetve falfűtéssel érhető el a kellemes hőérzet, sokkal alacsonyabb hőmérsékletű vízzel, mint a fent említett esetekben – hiszen ezek a rendszerek 18- 40 fok közti vízzel üzemelnek.

A mindennapi élet szempontjából a felületfűtés talán legfőbb előnye az, hogy a fűtésrendszer gyakorlatilag láthatatlan. Mivel a hőleadók maguk a falfelületek és a padló, így a lakberendezés is jóval egyszerűbb lesz, hiszen nem foglalnak el feleslegesen helyet a térből a radiátorok.
A hőérzet szempontjából sokkal komfortosabban érezhetjük magunkat az így fűtött terekben, emellett egyenletes hőmérséklet eloszlást hozhatunk létre a padlótól a mennyezetig. Megoldható az is, hogy zónákra osszuk fel a tereket, és azokban egymástól teljesen függetlenül szabályozhassuk a hőmérsékletet. Emiatt gazdaságossági szempontból is kitűnő választás, hiszen az éppen nem használt helyiségekben lejjebb vehetjük a fűtés intenzitását, amellyel jelentős energiát tudunk megtakarítani. A rendszer működése lehetővé teszi, hogy gyorsan alkalmazkodjon az aktuális felhasználói igényekhez.

melege

Napelem

A napelemekkel való fűtés az egyik legmodernebb megoldása rendszer kiépítése viszont nem olcsó mulatság, hosszútávon azonban a fűtési költség minimalizálásával visszahozhatja az árát, ráadásul rendszeresen jelennek meg pályázatok, amelyekkel támogatást szerezhetünk erre a beruházásra.

Előnyei, hogy környezetbarát, megújuló energiaforrást használ, a működése közben nincsen égéstermék, könnyen és igény szerint vezérelhető.  Ez a típusú fűtés jó megoldás lehet azok számára, akik meg tudják finanszírozni a magasabb beruházási költségeket, törekednek a környezetbarát megoldásokra és cserébe hosszú távon megtérül a befektetésük a lecsökkentett rezsiszámlákon.

 

Infrapanel

Az infrafűtés működése ismerős lehet azoknak is, akik szeretnek szaunába járni. Ez egy olyan fűtési technológia, ahol az elektromos áram infravörös tartományba tartozó hőhullámmá alakul, mely terjedés közben felmelegíti a tárgyakat. Működésében tulajdonképpen nagyon hasonlít a napsugár melegéhez. A fűtőpaneleket elhelyezhetik a mennyezeten vagy a falakon, filmrétegként felhasználva pedig a padlóba építhető be.

Az infrafűtés könnyen és olcsón kiépíthető csak elektromos- és szabályozóvezetékek, illetve a fűtőpanelek vagy a filmréteg szükséges a működéséhez. Nem igényel karbantartást, nem kell engedélyeztetni sem, de a tervezéskor figyelembe kell venni az épület elektromos hálózatának teljesítőképességét. A teljesítménye nem szabályozható, mindig a maximális teljesítményen fűt, ezért időkapcsoló vagy hőérzékelős termosztátot is kell telepítenünk. Ez a fűtési mód jó alternatíva lehet azoknak, akik olcsón és gyorsan szeretnének új fűtési rendszert telepíteni.

melege

Geotermikus energiával működő fűtési rendszer

A geotermikus energiát használó rendszer a hőszivattyú egy speciális fajtája, ahol a csöveket 60-100 méter mélyen a földbe fúrják. Korszerű, de a munkaigényes fűtési megoldások közé tartozik, melyhez speciális engedélyek szükségesek. Kiváló hatásfokkal rendelkezik, ráadásul nemcsak a fűtés oldható meg vele, hanem a hűtés is.

A geotermikus rendszer maximálisan környezetbarát, kis helyigényű és nagyon magas hatásfokú rendszer, ám bányahatósági engedélyre is szükségünk lesz, ha ilyen megoldásban gondolkodunk, és sajnos nem is mindenhol megvalósítható, mindemellett az egyik legköltségesebb megoldás.

Szakértői segítséggel változtass!
Lehet, hogy most van egy fűtési megoldás, amelyre szívesen lecserélnéd a jelenlegi rendszered. Mielőtt azonban bármilyen fűtéskorszerűsítés mellett is teszed le a voksodat, minden esetben konzultálj a megfelelő szakemberekkel azzal kapcsolatban, hogy a te lakásod tekintetében mit tartanak a leghatékonyabb megoldásnak, és milyen sorrendben érdemes nekiállni az ingatlan fűtéskorszerűsítésének.

Én azt javaslom, első körben egy épületdiagnosztikával kezdj, és csak akkor keresd fel az új fűtési rendszer kiépítésével foglalkozó szakembert, amikor a lakásod már megfelelő hőszigeteléssel rendelkezik.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, te pedig kövess Facebookon  YouTube-on, és Instagramon is, mert ott is rendszeresen teszek közzé ingatlanokkal kapcsolatos ismeretterjesztő tartalmakat, és érdekes sztorikat az ingatlanközvetítés világából!

Szeretnéd, hogy segítsek lakáscéljaid elérésében, vagy meglévő ingatlanod adnád el ahhoz, hogy másikat vásárolhass? Keress bizalommal telefonon, vagy e-mailben, szívesen segítek a következő otthonod megtalálásában! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu