fbpx

Kényelmi és biztonsági rendszerek, amelyek értékesebbé teszik az ingatlanokat

Amikor egy ingatlan reális piaci értékét szeretnénk meghatározni, akkor nem csupán az épület korát, szerkezetét, alapterületét vizsgáljuk. Jelentős szerepe van az árak alakulásában annak is, hogy mennyire kedvelt, felkapott földrajzi környezetben helyezkedik el az adott lakás, és az is az árat befolyásoló tényező, hogy milyen egyéb kényelmi és biztonsági funkciókat rejt magában. Olyannyira jelentősek ezek a funkciók, hogy bizony jelentős mértékben megemelhetik még egy használt lakás eladási árát is.

okosotthon

Értéknövelő beruházás az otthonaink okosítása

Ebben a cikkben ezeket a kényelmi és biztonsági rendszereket szeretném megismertetni egy kicsit közelebbről. Hasznos lehet számodra akkor is, ha ingatlant tervezel vásárolni a jövőben, és akkor is, ha eladni szeretnéd majd a használt lakásodat, de most valamilyen értéknövelő beruházáson töröd a fejed.

Vannak ugyanis olyan berendezések, amelyeknek a telepítésébe mindössze néhány százezer forintot kell beruháznod, az ingatlanod értékén viszont akár milliókat is növelhetnek. Érdekelnek a részletek? Olvass tovább! De előbb tisztázzuk az alapokat!

 

Mit jelent az, hogy okosotthon?

Okosotthonról akkor beszélhetünk, ha az ingatlan rendelkezik olyan technikai megoldásokkal, tulajdonképpen egy komplex számítástechnikai rendszerrel, amely lehetővé teszi, hogy központi irányítással optimális módon összehangoljuk az ingatlanban lévő különféle rendszerek működését. Ilyen például a gépészet, a villamos rendszer, a biztonsági rendszer, különféle elektromos berendezések, öntözőrendszerek.

Ezt úgy kell elképzelni, hogy az elektronika, az építészet, az informatika, a távközlés és az automatizáció olyan jól összehangoltak, hogy ennek köszönhetően az interneten keresztül irányítható válik a ház. Ott sem kell lenned és beállíthatod a lakás hőmérsékletét, kinyithatod a garázsajtót, fel vagy lehúzhatod a redőnyöket, megöntözheted vagy épp lenyírhatod a füvet és még sorolhatnánk.

Hatalmas előnye egy ilyen komplex rendszernek, hogy költségkímélő és környezetbarát ingatlanüzemeltetést tesz lehetővé.

 

okosotthon

Biztonsági rendszerek

Akár kisebb, akár nagyobb értékű ingatlanja van valakinek, a biztonság mindenkinek fontos kérdés. Ennek ellenére sokan vannak, akik még mindig nem gondoskodtak otthonuk és a benne lévő vagyontárgyaik megfelelő védelméről abban az időszakban, amikor éppen máshol tartózkodnak.

Pedig a modern biztonsági rendszernek már szinte alapfelszereltségnek kellene lennie, annál is inkább, mert nagy hozzáadott értéket jelenthet egy majdani eladás során.

A riasztórendszerek megakadályozhatják a betöréseket, a kamerarendszerek segítségével pedig akár távolról is megfigyelheted, hogy mi történik az otthonodban amikor éppen nyaralsz vagy a munkahelyeden vagy. A mai modern technológiák azt is lehetővé teszik, hogy a füst- és szén-monoxid érzékelő is a rendszer részét képezzék, tovább növelve a biztonsági faktort. Ugye te is látod, hogy ezek olyan előnyt képviselnek, amely az eladási árban is megmutatkozhat.

Legjobb, ha olyan riasztórendszert választasz, amely nem csak a helyszínen ad fény- és hangjelzést, hanem a távfelügyeleti rendszeren keresztül egy kivonuló szolgálattal is rendelkező biztonságtechnikai cég központjának is továbbítja a jelzést. Így könnyebben tetten érhető vagy elfogható az, aki mégis megpróbált illetéktelenül behatolni az ingatlanodba.

 

Egyszerre kényelmes és biztonságos

Az elektromos kapuk egyszerre szolgálhatják a biztonságod és vitathatatlanul kényelmes a használatuk is. Nincs többé a kocsiból ki-be ugrálás, mászkálás, esőben, szélben vagy egyéb extrém időjárási viszonyok között. Csak megnyomod a kapunyitó gombot és már nyílik is a kapu vagy a garázsajtó, és természetesen automatikusan be is záródik utánad. Az általa nyújtott plusz komfort nem igényel további magyarázatot, de azt is érdemes tudnod, hogy ezeket a kapukat sokkal nehezebb kívülről is kinyitni, betörni, benyomni, mint egy hagyományos zárral rendelkező társát.

Ide sorolhatjuk még a kamerás kaputelefont is, amelynek segítségével láthatod azt, hogy ki szeretne bejönni és eldöntheted, szeretnéd-e beengedni vagy sem. Sőt, vannak olyan modellek is, amelyek segítségével akár távolról is kommunikálhatsz a hozzád becsengető idegenekkel vagy ismerősökkel, így teljesen egyértelmű lehet bárki számára, hogy ingatlanod folyamatos kontroll alatt van, még akkor is, ha nem tartózkodsz éppen otthon.

 

okosotthon

Okos kényelem és energiahatékonyság

Az okos fűtési rendszerek a nagyobb beruházást igénylő befektetések közé tartoznak, hasznosságuk és energiatakarékosságuk azonban teljesen egyértelmű. A mai energiaválság és a hatalmas rezsiköltség emelkedés okán, különösképpen érdemes azon elgondolkodni, hogy hogyan tudjuk csökkenteni az otthonunk fűtésének vagy hűtésének a költségeit.

A megfelelő hőszigetelés után a következő lépés a fűtési rendszer modernizálása lehet. A padlófűtést mindenki ismeri, de ma már nem újkeletű dolog a mennyezetfűtés és a falfűtés technológiája sem. Ezek a rendszerek jóval kevesebb energiafelhasználással, sokkal hatékonyabban látják el a funkciójukat, vagyis a megfelelő kellemes hőmérséklet elérését a lakás egyes helyiségeiben.

Ezt a technológiát összefoglaló néven felületfűtésnek nevezik. A szabad falakra vagy a mennyezetre kis átmérőjű műanyag csöveket szerelnek, amelyekben áramoltatják a fűtésnek vagy hűtésnek megfelelő hőmérsékletű vizet. A hőleadók tehát maguk az épített falak lesznek radiátorok helyett.

Nagy előnye a rendszernek, hogy rendkívül alacsony hőmérsékletű vízzel üzemeltethető (18-40°C között). Az alacsonyabb hőmérsékletű víz előállítása jóval kevesebb energiát igényel, kíméli az épület szerkezetét, de a legjobb benne mégis az, hogy a kívánt hőmérsékletet és hőérzetet biztosítja a lakótérben.

 

okosotthon

Okoskodj a kertben is!

Az automata öntözőrendszer valóságos kincset érhet a mai időjárási viszonyok mellett. A forró, aszályos nyarak nem kedveznek a díszkertek tulajdonosainak, és valljuk be, a növényesítés már önmagában is egy kész vagyon. Ki szeretné aztán, ha egy hosszabb távolléte alatt tönkremenne a kertjében minden díszfa, cserje és kiégne a fű?

Ezért érdemes már az építkezés során, még a parkosítás megkezdése előtt elgondolkozni az automata öntözőrendszer telepítésén. A rendszer csöveit a talajszint alá helyezik el és zónákra osztják. A csöveken szórófejek helyezkednek el, ezeken keresztül jut a víz a megfelelő helyekre. Az egyes zónákba szelepek segítségével jut el az öntözővíz, a szelepeket pedig elektromos vezérlőrendszer nyitja és zárja a megfelelő időben.

Az automata öntözőrendszer rendkívül gazdaságos és víztakarékos megoldás, léte pedig egyértelműen pozitívan befolyásolja egy saját kerttel rendelkező ingatlan értékét.

Az öntözőrendszer mellett van még egy megoldás, amelyet a kertben érdemes bevetni. Ez pedig nem más, mint a fűnyíró robot. Nálunk még nem annyira elterjedt a használata, de biztos vagyok benne, hogy amint a robotporszívókat, úgy ezeket a robotokat is hamarosan egyre többen kedvelik majd meg.

Rendszeres napi használatuk ugyanis sokat segíthet nem csak neked, mert nyilván rengeteg fűnyírással töltött időt spórol meg, de használata nyomán a fű is sokkal szebb lesz, mint eddig valaha. Naponta néhány millimétert vág le a gyep hosszúságából és azt le is mulcsozza. A visszahulló mulcs olyan apró, hogy egyáltalán észre sem fogod venni, hogy a talajra került, viszont tápanyagként szolgál a gyepnek.

 

Okosságok végtelen sora

Az okos megoldásoknak se szeri, se száma már napjainkban, meg is haladja ennek a cikknek a kereteit, hogy mindenről, még ha csak érintőlegesen is, de szót ejtsünk. A távolról vezérelhető robotporszívókon, kávéfőzőkön, elektromos redőnyökön, világítóberendezéseken, medence gépészeten kívül még rengeteg minden van a sorban.

Ami bizonyos, hogy ezek a dolgok mind azért lettek kifejlesztve, hogy vagy biztonságosabbá vagy kényelmesebbé tegyék az életünket. Minél több okos eszközzel rendelkezel, annál kevésbé leszel az ingatlanod „szolgája” és annál jobban tudod majd élvezni az előnyeit. Az okos smart rendszerek kevesebb a házi és ház körüli munka lehetőségét is magukban hordozzák.

Az okos eszközök száma egyre csak gyarapszik, egyre komfortosabbá teszik a mindennapjainkat és egyre több pénzt spórolnak nekünk. A szinte láthatatlan, mégis különlegesen hatékony megoldások úgy teszik kényelmessé a házat, hogy közben a lakók nyugalma zavartalan marad, az energiaköltségek viszont az átlag alá csökkennek. Ez utóbbi pedig talán a legnagyobb versenyelőny a használt és az új építésű ingatlanok piacán egyaránt.

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, te pedig – ha eddig még nem tetted – kövess Facebookon  YouTube-on, és Instagramon is, mert ott is érdekes, ingatlanokkal kapcsolatos tartalmakkal várlak!

Szeretnéd, hogy segítsek lakáscéljaid elérésében, vagy meglévő ingatlanod adnád el ahhoz, hogy másikat vásárolhass? Keress bizalommal telefonon, vagy e-mailben, szívesen segítek! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu