fbpx

Mit tehetsz, ha meghiúsul a birtokbaadás a megbeszélt dátummal?

A lakásvásárlás roppant különleges esemény mindenkinek az életében. Gondolj csak arra, hogy milyen izgalmas a hirdetéseket bújni, vagy mennyire megdobban a szíved, amikor az ingatlanközvetítőd nevét írja ki a telefonod. Felvillanyoz minden egyes ingatlan-megtekintés, úgy készülsz rájuk, mintha életed legfontosabb randijára mennél.

Amikor aztán megköttetik az adásvételi szerződés, az eddigi vadászösztön izgalmának helyét átveszi a zsákmány megszerzésének boldog nyugalma, és alig várod, hogy végre birtokba vehesd a megszerzett vagyontárgyat. De mi van akkor, ha a korábbi tulajdonos valami oknál fogva mégsem költözik ki addig a dátumig, amit megbeszéltetek?

A legjobb, ha már a szerződés megkötésekor gondolsz erre az eshetőségre is, és az tartalmazza azt, hogy mi a teendő ilyenkor. Ha még vásárlás előtt vagy, mindenképpen olvasd végig ezt a cikket!

 

ingatlan

Lépések, amelyeket megtehetsz, hogy birtokba vehesd a tulajdonod

Az adásvételi szerződésben minden esetben benne foglaltatik, hogy – amennyiben a vételár teljes egészében kiegyenlítésre kerül – az eladó milyen határidővel köteles a tulajdonjogot átadni, és birtokba adni az ingatlant az új tulajdonosnak. (Ptk. 6:215.§) Az eladó szavatolja az ingatlan per-, teher- és igénymentességét, ezáltal a vevő tehermentes ingatlant tud szerezni.

Ennek ellenére megesik olykor, hogy az eladó mégsem költözik ki az eladott ingatlanból a közösen megbeszélt, és a szerződésben írásba foglalt határidőre. Habár kellemetlen egy ilyen szituáció, fontos tudnod, hogy vannak törvényes lehetőségeid, amelyekkel élhetsz ebben a helyzetben.

Nézzük melyek ezek!

 

ingatlan

Előzd meg a bajt, vagy legalább készülj fel rá!

Néhány nappal azelőtt, hogy eljönne a kulcsátadás és birtokba vétel napja, udvariasan érdeklődj a volt tulajdonostól, hogy hogyan halad a kiköltözéssel, minden rendben van-e, tudja-e tartani az adásvételi szerződésben foglaltakat.

Ha kitérő választ ad vagy kilátásba helyezi, hogy nem biztos, hogy meg tud valósulni a birtokbaadás a kijelölt dátummal, ne ess kétségbe! Örülj, hogy legalább nem ér felkészületlenül a dolog, és jöhet a következő lépés.

 

Higgadj le, és nézd meg az adásvételi szerződést!

Ha kellően előrelátó voltál, akkor a szerződésben ki van kötve egy bizonyos összegű kötbér, amelyet az eladónak kell megfizetnie számodra, ha valamilyen okból nem tudja teljesíteni a szerződésben foglaltakat. (Ptk.6:186.§) Fontos tudnod, hogy a kötbért kizárólag írásban, a szerződésben lehet kikötni olyan módon, hogy a két fél által kialkudott birtokbaadási határidőt is meghatározzák.

Ha ez nem került bele a szerződésbe, akkor sajnos a késedelmes teljesítés miatt nem követelhetsz pénzt a volt tulajdonostól. A kötbér napi összegét egyébként mindig az adott ingatlan értékéhez igazítva, azzal megfelelő arányban érdemes meghatározni.

 

ingatlan

Mit tehetsz, ha nem határoztatok meg kötbért?

Ha a kötbért nem foglaltátok a szerződésbe, még megtehettétek, hogy a szerződés alkalmával egyúttal írtatok egy úgynevezett kiköltözési nyilatkozatot. Ez annyit jelent a gyakorlatban, hogy az eladó egy közjegyző által hitelesített közokiratban vállalja, hogy bizonyos határidőig kiköltözik az ingatlanból.

Amennyiben ennek ellenére ezt nem teszi meg, a nyilatkozat közokirat jellegénél fogva, a kiköltözés azonnal végrehajtatható, és elkerülheted a további pereskedést az ingatlan kiürítése érdekében.

 

Még egy lehetőség: az utolsó vételárrészt csak a birtokbaadáskor fizesd ki!

Ha a fentiek közül egyik lehetőséggel sem élsz, vagy éltél, akkor bevett gyakorlat, hogy a vásárló csak a birtokbaadáskor fizeti ki az utolsó vételárrészt. Így az eladónak is nagyobb a motivációja arra, hogy igyekezzen tartani a határidőt.

Csak akkor fizess, ha az ingatlan olyan állapotban kerül átadásra, amilyet megbeszéltetek. Az eladó semmit nem hagyhat a lakásban, amely nem képezte a vételár részét. Nem maradhat ott tehát semmiféle ingóság, szemét, lom, amelyre neked nincs szükséged, és nem szerepel az adásvételi szerződésben.

 

ingatlan

 

Mi a helyzet, ha cégtől, vállalkozástól vásároltál ingatlant?

Ha vállalkozással kötöttél adásvételi szerződést az ingatlanra, abban az esetben egyszerűbb dolgod lesz. A cégnek ugyanis kötelessége késedelem nélkül, de legkésőbb 30 napon belül átadni az ingatlant. (Ptk.6:220.§).

Amennyiben ezt a kötelezettségét nem teljesíti, vevőként kitűzhetsz póthatáridőt. Ha ezt a póthatáridőt sem tartja be a cég az ingatlan birtokbaadására, abban az esetben elállhatsz a szerződéstől. Az elállás lehetősége abban az esetben is adott számodra, ha az eladó megtagadja a szerződésszerű teljesítést.

Mi történik, ha semmilyen szankciót nem foglaltatok a szerződésbe?

Eszköztelen akkor sem vagy vásárlóként, de azért lényegesen nehezebb, hosszadalmasabb, és nem utolsósorban költségesebb ügymenet vár rád.

Ha kifizetted a teljes vételárat, így a tulajdonjog már a tiéd, de elmaradt a birtokbaadás, abban az esetben pert indíthatsz az eladóval szemben. A perben kérheted a bíróságot arra, hogy kényszerítse ki az azonnali birtokbaadást, valamint az addig eltelt időszakra, amíg jogtalanul használta az ingatlant, állapítson meg használati díjat, amelyet az eladónak meg kell fizetnie számodra.

 

ingatlan

Tippek ahhoz, hogy megelőzhesd, vagy megoldhasd a birtokbavételt

A legfontosabb, hogy légy előrelátó!

Nem véletlen, hogy az ingatlanok adásvételéhez mindig a vevő privilégiuma, hogy ügyvédet válasszon. Élj ezzel a lehetőségeddel, és válassz olyan jogi képviselőt, akinek a szaktudásában és a személyében egyaránt megbízol!

Egy jó ügyvéd ugyanis a kötbért mindenképpen bele fogja foglalni a szerződésbe. Ha ez valamilyen ok miatt mégsem történt meg, jogaid érvényesítéséhez keress egy másik ingatlanjogászt, aki hivatalos felszólító levél küldésével hatékonyan és jogszerűen presszionálhatja az eladót az ingatlan birtokbaadására.

Ha már megtörtént a baj, és nem tudod birtokba venni a jogos tulajdonod, minden körülmények közt maradj higgadt, tárgyilagos és kompromisszumkész. Bárkivel történhet olyasmi, ami miatt akadályoztatva van, és a legnagyobb igyekezete ellenére sem sikerül teljesítenie a szerződésben foglaltakat. Térképezd fel, hogy mi áll a birtokbaadás késedelmének hátterében, és próbáljatok meg megegyezni akár a visszabérlésről vagy tűzzetek ki közösen új határidőt! Mindezt természetesen ügyvéd közreműködésével.

Ha szeretnéd, hogy segítsek lakáscéljaid elérésében, vagy meglévő ingatlanod adnád el ahhoz, hogy másikat vásárolhass, beszéljünk! Ha már megtaláltuk álmaid otthonát, tudok ajánlani megbízható ügyvédet is, aki biztosan nem hagyja ki a szerződésedből a birtokbaadásra vonatkozó fontos határidőket és szankciókat. Keress bizalommal telefonon, vagy e-mailben, szívesen segítek! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu