fbpx

Így határozd meg az ingatlanod eladási árát!

Az ingatlan eladásának egyik legfontosabb és egyben legnehezebb lépése a reális piaci ár meghatározása. A sikeres, és a lehető legrövidebb időn belül történő eladáshoz ugyanis elengedhetetlen, hogy a megfelelő áron hirdesd meg az ingatlanodat. Sok eladó, aki saját maga szeretné értékesíteni a lakását, hajlamos arra, hogy irreálisan magas árat határoz meg, ami már önmagában hiba. Majd, amikor szembesül vele, hogy ennyiért bizony nem kelendő az ingatlan, árcsökkentéssel próbálkozik, akár több egymást követő alkalommal, amely még tovább ronthatja a sikeres eladás esélyeit.

Ebben a cikkben részletesen bemutatom, hogy hogyan határozd meg helyesen az eladni kívánt ingatlanod értékét, és természetesen azt is kifejtem részletesebben, hogy miért fontos már az eladási folyamat legelején a reális piaci áron meghirdetni.

ingatlanblog

Az irreálisan magas áron történő hirdetés következményei

Általános tapasztalat az, hogy sok eladó, miután meghozta a döntést, hogy eladja az ingatlanát, a fotózás és a hirdetés szövegének elkészítése után, irreálisan magas árat jelöl meg irányárként – mondván, hogy majd kicsit alkudhat belőle a leendő vevő.

Ez a taktika azonban több problémát is okozhat. Az első és legfontosabb, hogy az érdeklődők figyelmét elkerüli a hirdetés, hiszen az ár túl magasnak tűnik számukra, de előforulhat az is, hogy a keresési szűrők beállítása miatt nem is kerül olyan érdeklődő szeme elé, akinek amúgy megfelelne a lakás, de csak a reális piaci árat hajlandó érte kifizetni. Ahogy telik az idő, az eladó kénytelen lesz a túlárazott lakás hirdetési árát csökkenteni, de ekkor már kevesebb potenciális vásárló fogja figyelemmel kísérni a változásokat.

Az ingatlanpiacon szerzett sok éves tapasztalatom alapján azt mondhatom, ha az első pár hétben nem a megfelelő vagyis nem a reális piaci áron hirdetjük meg az ingatlant, akkor az érdeklődők később sem térnek vissza rá.

Az értékbecslés jelentősége az árképzésben

A helyes ármeghatározás alapvetően fontos annak érdekében, hogy elkerülhessük nem csak a túlárazás hibáját, hanem természetesen azt is, hogy az ingatlanunkat áron alul adjuk el. Mivel az átlagember nem ingatlanpiaci szakértő, és nem rendelkezik megfelelő ismeretekkel és tapasztalattal az ingatlanértékesítésben, az a legjobb megoldás, ha a házad vagy lakásod reális piaci árának meghatározásához ingatlan értékbecslő segítségét kéred.

A lakóingatlanok szakértők által végzett értékbecslése lehetővé teszi számodra azt, hogy tiszta képet kapj a vagyontárgyad értékéről még azelőtt, hogy meghirdetnéd eladásra.

ingatlanblog

Milyen tényezőket veszünk figyelembe az ingatlan árazásakor?

Az ingatlanpiacon számos tényező befolyásolja az árakat. Az értékbecslők az alapján határozzák meg egy adott ingatlan értékét, hogy az elmúlt időszakban az adott régióban lévő, hasonló korú, állapotú és alapterületű ingatlanok, milyen áron találtak gazdára.  Nem véletlen tehát, hogy ingatlanvásárlásra felvett hitelek esetén a pénzintézetek ragaszkodnak is az értékbecslés elkészítéséhez, hiszen a banknak sem érdeke az, hogy az ügyfele egy túlárazott ingatlant vegyen a hitelből – mert ha arra kerül a sor, a bank nem jut a pénzéhez, ha az adós mégsem fizeti a hitelt.

Egy kis utánajárással és kutatással akár te magad is közelebb kerülhetsz a reális piaci ár meghatározásához. Az alábbiakban kifejtem, hogy azon kívül, hogy elengeded az elképzelésedet arról, hogy irreálisan magas árat kapj a lakásodért, mit kell tenned, hogy megtaláld azt az árat az ingatlanodhoz, amely nem túl alacsony, de nem is riasztóan magas az érdeklődők számára. Nézzük hát azokat a tényezőket, amelyek befolyásolják az ingatlan értékét!

Ingatlan típusa és alapterülete

A lakás vagy ház mérete és elrendezése alapvetően meghatározza az árat. Egy nagyobb alapterületű ingatlan általában magasabb árat ér el, de az elrendezés és a falazat minősége is fontos szerepet játszik. Az ingatlan típusától függően más-más tényezők is befolyásolhatják az árat.

Műszaki állapot

A karbantartott, jó állapotú ingatlanok magasabb árat érnek. Az ingatlan állapota jelentős hatással van az árra, hiszen a vevők gyakran hajlandóak többet fizetni egy olyan ingatlanért, amelyik azonnal költözhető állapotban van és nem igényel jelentős felújítási munkákat.

Tulajdoni viszonyok

A tulajdonjogi kérdések és a hozzá kapcsolható jogok is befolyásolják az árat. Talán az egyik legfontosabb dolog, hogy az ingatlan tulajdonjogi helyzete tisztázott legyen, hiszen az esetleges terhelések, mint például a jelzálog vagy egyéb kötelezettségek, szintén hatással lehetnek az árra.

ingatlanblog

Objektív előnyök és hátrányok

Az ingatlan elhelyezkedése, a közelben található közintézmények és szolgáltatások elérhetősége is mind fontos tényezők az ár meghatározásában. A jó közlekedési kapcsolatok, a bevásárlási lehetőségek és az iskolák közelsége növelheti az ingatlan értékét. Ezzel szemben a zajos környezet, a forgalmas utak közelsége vagy a szennyezett levegő csökkentheti az árat. Az ilyen ingatlanok esetében a zajszint és a levegőminőség problémái miatt az ár alacsonyabb lehet.

A környék és az aktuális piaci helyzet

Az ár meghatározásakor egyaránt figyelembe kell venni a környék adottságait és az aktuális piaci helyzetet. Érdemes egy elemzést készítened a környéken található hasonló ingatlanok árai és kínálata alapján. A KSH adataiból is kiindulhatsz, bár ezek gyakran fél éves statisztikák, így nem mindig tükrözik a pillanatnyi valós helyzetet.

Hasonló ingatlanok elemzése

Az interneten található hasonló adottságú ingatlanok árai is hasznos kiindulópontot jelenthetnek, de ezekről tudnod kell, hogy irányárak, hirdetési árak, nem pedig végleges értékesítési árak. Az ingatlanpiacon természetesen mindig érdemes alkuképes árat megadni, de kerülni kell az irreálisan magas irányár meghatározását. Te se hagyd magad félrevezetni ilyen túlárazott hirdetésekkel az elemzés készítésekor!

 

A reális ár meghatározása

Az ingatlan árnak helyes, és az aktuális piaci viszonyokhoz képest reális meghatározása elengedhetetlen a sikeres eladáshoz. Fontos, hogy ilyen áron hirdesd meg az ingatlant, figyelembe véve a környék adottságait és az ingatlanod műszaki, esztétikai állapotát, valamint – ha vannak – az olyan extrákat, mint például napelem, hőszivattyú, szigetelés, öntözőrendszer, bővítés lehetősége stb.

Érdemes belátnia minden ingatlanát eladni szándékozó tulajdonosnak, hogy az ingatlan értékének helyes meghatározása elengedhetetlen a sikeres eladáshoz. Ezzel elkerülheted, hogy a hirdetésed és vele együtt az ingatlanod sokáig beragadjon a piacon. Igyekezz tehát reális áron meghirdetni az ingatlant, figyelembe véve a környék adottságait és az aktuális piaci helyzetet egyaránt!

Ha úgy érzed, egyedül nem tudsz megbirkózni a helyes árképzés feladatával, kérd hivatalos értékbecslő vagy egy tapasztalt, megbízható ingatlanértékesítő segítségét! Így biztos lehetsz abban, hogy a lehető legjobb áron, és lehető legrövidebb időn belül tudod majd értékesíteni a lakásod vagy házad.

 

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találtad a benne leírtakat, oszd meg másokkal is, te pedig kövess FacebookonYouTube-onTikTokon, és Instagramon is, mert ott is rendszeresen teszek közzé ingatlanokkal kapcsolatos ismeretterjesztő tartalmakat, és érdekes sztorikat az ingatlanközvetítés világából! Ha pedig szeretnéd sikeresen értékesíteni a saját ingatlanodat, vagy másét, és úgy érzed, jól jöhet ehhez némi segítség, kattints ide, és töltsd le Az ingatlanértékesítés pszichológiája című e-bookot!

Inkább időt spórolnál, és másra bíznád az eladást? Szeretnéd, hogy segítsek lakáscéljaid elérésében, kiadnád, vagy meglévő ingatlanod adnád el Győrben és környékén ahhoz, hogy másikat vásárolhass? Keress bizalommal telefonon, vagy e-mailben! Szívesen segítek! Eddigi ingatlanértékesítői tevékenységemet és eredményeimet bemutató videómat itt tudod megnézni. Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu