fbpx

Egy akadályoktól mentes lakás bárkinek fontos lehet

Ha azt a kifejezést hallod, hogy akadálymentes, több mint valószínű, hogy valamilyen mozgáskorlátozottsággal élő személy képe jelenik meg előtted. Pedig az akadálymentes lakóingatlanok nem csak a mozgásukban korlátozottak, hanem például a vakok és gyengénlátók számára is könnyebbé tehetik a mindennapokat.

És persze attól függetlenül is fontos lehet az ingatlan akadálymentes kialakítása, hogy tulajdonosa ilyen jellegű problémával küzdene.

lakóingatlan

Az akadálymentesítés jelentősége

Statisztikák szerint a társadalom tagjainak körülbelül 15%-át teszik ki azok az emberek, akik valamilyen szempontból speciális igényűek. Hazánkban nagyságrendileg másfél millióan élnek valamilyen mozgásszervi-, illetve audiovizuális akadályokkal vagy kognitív zavarral.

A jog oldaláról nézve az egyenlő esélyű hozzáférés alapvető jognak számít, amelynek egyik kiemelt területe az épített környezetünkhöz való egyenlő esélyekkel történő hozzáférés. Az akadálymentesítés, valamint az ezzel kapcsolatos információkhoz való hozzáférés tehát milliók életét könnyítené meg.

A magánlakás zárt intimitásához is alapjoga van mindenkinek. Ez a jog biztosítja az egyén szabadságát arra, hogy életét és magánügyeit mások közvetlen ellenőrzésétől mentesen, saját ízlése, felfogása, és ami a legfontosabb: szükségletei, illetve igényei szerint alakíthassa, szervezhesse.

A személyes szabadság az életvitel meghatározására a magánjog rendszerének alapját képezi, a személy méltóságában fejeződik ki, akinek életfelfogása, életvitele, gondolkodása és értékrend-meghatározása szabad, mások által nem meghatározható, határait csak a közérdek, illetőleg a másik személy szabadságának érvényesülése korlátozhatja.

 

Bárkinek szüksége lehet akadálymentesített lakásra

Azokon az embertársainkon kívül, akik tartós betegség vagy baleset következtében kerülnek olyan helyzetbe, hogy csak akadálymentesített környezetben tudnak könnyedén mozogni, bármelyikünknek jól jöhet, ha ilyen környezetben élünk.

Egy rendkívüli élethelyzet, baleset, betegség vagy sérülés következményeként, bárkivel előfordulhat, hogy átmenetileg érintetté válik abban, hogy egy ilyen módon kialakított környezetre legyen szüksége.  A téma tehát meglehetősen széles társadalmi réteget érint, gondoljunk csak az idősebb generációra, a babakocsival közlekedők vagy a valamilyen sérülés miatt mozgásukban ideiglenesen korlátozottakra.

 

lakóingatlan

Akadálymentesítés, mint értéknövelő beruházás

Ne gondold azt, hogy az akadálymentesítés nagyon drága dolog! Igaz, hogy az utólagos akadálymentesítés egy picit nagyobb költség, mintha már a tervezéskor gondoltak volna erre, de ahhoz képest, hogy mekkora értékkel és jelentőséggel bír egy későbbi lakáseladás során, még mindig elhanyagolható összegű befektetés.

Habár a középületek, közintézmények tervezése során a törvényi szabályozásnak is köszönhetően egyre több figyelmet szentelnek az akadálymentesítésnek, a lakóingatlanok tekintetében ez a tendencia egyelőre még nem figyelhető meg. Becslések szerint a magyarországi, már meglévő lakásállománynak 99 %-a alkalmatlan arra, hogy kerekesszékkel használni lehessen, nagy részük pedig nem is tehető alkalmassá erre – vagy ha igen, akkor rengeteg kompromisszum és ésszerűtlen ár-érték arányú befektetés révén.

Az újépítésű lakások tekintetében egy kicsit talán jobb a helyzet, de azt nem mondhatjuk, hogy óriási kínálat lenne ilyen kialakítású ingatlanokból az újonnan épített lakások közt sem.

 

lakóingatlan

Mi van és mi nincs egy akadálymentes lakásban? Minimális feltételek

Ha használt ingatlant vásárolnál és szempontjaid közt szerepel annak akadálymentes volta, akkor több szempontot is figyelembe kell venned a keresés során.

1. Lépcsők, lift

Nem szorul különösebb magyarázatra. Magát az épületet is meg kell tudni közelíteni lépcsőhasználat nélkül. Ezt segítheti épített rámpa vagy elektromos lépcsőlift. Társasházak esetében gyakori probléma, hogy magát a lépcsőházat, illetve azon belül a felvonót is csak lépcsőn keresztül lehet megközelíteni, akkor pedig hiába a lift is, ha nem fér be az ajtaján a kerekesszék.

Családi háznál egyszerűbben kivitelezhető a bejutás akadálymentessé tétele, különösen akkor, ha új építésű házat vásárolnál. Ebben az esetben már a tervezőasztalon úgy kell megrajzoltatni az épületet, hogy ennek a szempontnak megfeleljen.

2. Ajtók, küszöb

A kerekesszékkel is kompatibilis, megfelelő méretű ajtók kialakítása is hozzátartozik az akadálymentessé tételhez. Itt érdemes megjegyezni, hogy egy akadálymentes ingatlanban nincsenek küszöbök sem, tehát a legtöbb – már meglévő – lakás esetében ezeket el kell távolítani.

3. Fürdőszoba

A lakás akadálymentesítését tekintve a fürdőszoba kialakítása vagy átalakítása emészti fel a a legnagyobb összeget. Ugyanakkor ez a legfontosabb és egyben elkerülhetetlen teendő is. Elengedhetetlen például a különböző, ergonomikusan speciális kialakítású, masszív kapaszkodók kiépítése. Ezeknek a beépítése kivitelezési szempontból is kihívással jár, hiszen figyelemmel kell lenni a megfelelő teherbírású fogadószerkezet megépítésére és a rögzítés technikájára is.

Ehhez jönnek még a speciális szaniterek, a wc-magasító vagy az eleve nagyobb ülőmagassággal gyártott wc csésze és a zuhanyfülke megépítése. A zuhanykabinnál ugyanis  sokkal előnyösebb és könnyebben használható egy szintén küszöb nélküli tusoló.  A víz lefolyóba történő elvezetését nagy precízséggel kell megtervezni és kivitelezni is, hiszen a tálca és küszöb nélküli tusolóból könnyen a lakás többi részébe folyhat a víz, ha nem megfelelő a lejtés.

Ha már meglévő fürdőszobát alakítanál át akadálymentessé, amelyben kád lett elhelyezve, kétféleképpen dönthetsz.  Szétbombázhatod az egész fürdőt, hogy kialakíts egy tusolót, vagy szereltethetsz egy kis ajtót a kádra, amelyen keresztül akkor is könnyen beléphetsz, ha nem tudod magasra emelni a lábadat.

 4. Villanykapcsolók, konnektorok

Apróságnak tűnhet, ha nem vagy érintett, de a mindennapi életben sok múlik azon, hogy mennyire könnyedén elérhetőek bizonyos dolgok. Egy akadálymentes ingatlanban a villanykapcsolóknak és konnektoroknak is olyan magasságban kell lenniük, hogy akár kerekesszékből is könnyedén el lehessen érni és meg lehessen közelíteni őket

lakóingatlan

Akadálymentesítésre fordítható állami támogatások

Sajnos sok mozgáskorlátozott ember anyagi  vagy egyéb okok miatt nem tud elköltözni a családjától, a szülei haláláig együtt él velük – köztük sokan olyanok is, akik egyébként nem szorulnának ellátásra.

A jó hír, hogy vannak olyan lehetőségek, amelyek segítségével plusz pénzt szerezhetsz ezeknek az átalakításoknak az elvégzésére.

 

Lakás akadálymentesítési támogatás

Ennek a támogatásnak a maximális összege 300.000 forint, amelyet mozgáskorlátozott személyek kaphatnak tíz évenként arra a célra, hogy lakásukon akadálymentesítési célú felújítási, átalakítási munkákat végeztessenek el.

A támogatás mozgáskorlátozott személy fogyatékossága jellegéből fakadó, a lakáshasználattal összefüggő életviteli nehézségeit csökkentő, a rendeltetésszerű használatot biztosító műszaki akadálymentesítési munkák elvégzésére fordítható új lakóépületben vagy új lakásban, illetve már meglévő lakóépületben vagy használt lakásban.

Lakás akadálymentesítési támogatásra jogosultak köre
A mozgáskorlátozott emberek közül jogosult lehet az akadálymentesítési támogatásra
– az építtető vagy a vásárló, illetve az építtetővel vagy a vásárlóval együtt költöző közeli hozzátartozó vagy élettárs;
– a lakás tulajdonosa, illetve a tulajdonossal közös háztartásban élő közeli hozzátartozó vagy élettárs;
– az önkormányzati lakásra határozatlan idejű bérleti jogviszonnyal rendelkező személy vagy vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozó vagy élettárs.

A támogatás igénylésének feltételeiről, menetéről, az elszámolható költségekről és egyéb tudnivalókról a Mozgáskorlátozottak Egyesületének Országos Szövetsége honlapján tudsz ennél bővebben tájékozódni.

 

lakóingatlan

Akadálymentesítés otthonfelújítási támogatásból

2021. januárja óta igényelhető az otthonfelújítási támogatás, amelyről korábban már részletesen értekeztem ebben a cikkemben.

Ugyanazon év szeptemberében az 530/2021. (IX. 14.) kormányrendelet alapján bővült a támogatással elvégezhető akadálymentesítési munkálatok köre, így a mozgássérült emberek mellett a többi fogyatékossággal élő személy számára akadálymentességet biztosító beszerzések, átalakítások is támogatottá váltak.

A 2021. szeptember 29-én hatályba lépett új szabályozás alapján a felújítási támogatás már nem csak a mozgáskorlátozott, hanem az egyéb fogyatékossággal élő – köztük látássérült – családtag érdekében elvégzett akadálymentesítési munkálattal összefüggésben is kérhető. A rendelet alkalmazásában akadálymentesítési munka: „olyan építési, szerelési, átalakítási tevékenység, ami a lakást mozgáskorlátozott vagy más fogyatékossággal élő személy számára – akár speciális eszközök, illetve műszaki megoldások alkalmazásával – önálló vagy segítséggel történő használatra alkalmassá és biztonságossá teszi”.

Ennek alapján például a látássérült igénylők esetében akár okos eszközök segítségével akadálymentes applikáció útján vezérelhető épületgépészeti vagy háztartási berendezések beszerzése vagy elavult és a vak vagy gyengénlátó felhasználók számára veszélyt jelentő berendezések, így például nyílt égésterű gázkészülékek vagy vegyestüzelésű kályhák, kazánok kiváltása is támogathatóvá vált.

A támogatás folyósításának módja és feltételei akadálymentesítésre fordított összegek esetén is megegyeznek a korábban már említett, az otthonfelújítási támogatásról szóló blogcikkbemben részletezettekkel.

Akadálymentesített ingatlant adnál el? Szívesen segítek megtalálni azt, aki pont ilyet keres! Lépjünk kapcsolatba! Elérsz telefonon vagy e-mailben. Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) E-mail: info@tothrita.hu

Ne maradj le a további érdekes és hasznos tartalmakról, ingatlanpiaci érdekességekről sem! Kövess Facebookon és You Tube-on!