fbpx

Erre figyelj, ha társasházi lakást szeretnél vásárolni

A hirtelen felindulásból, érzelemvezérelten elkövetett ingatlanvásárlás hosszú távon sok esetben rossz döntésnek bizonyul. Egy korábbi cikkemben, a nyaralóvásárlással kapcsolatban már volt szó arról, hogy miért nem jó ilyen jellegű motivációból ingatlant vásárolni. Az erről szóló blogot itt találod meg.

A magyar emberek átlagosan 15 évente vásárolnak ingatlant, többnyire valamilyen megváltozott, és különös stresszt okozó élethelyzetben. Ez lehet egy válás, a gyerekek kirepülése a családi otthonból, vagy új közös otthon teremtése. Jelentős, hosszú évekre szóló döntést hozunk tehát ilyenkor, és óriási hiba lenne, ha nem járnánk alaposan körbe minden lehetséges problémát.

társasházi

 

Első látásra szerelem? Nézd meg inkább még egyszer!

Gyakran hallom az ingatlant vásárolni szándékozó ügyfeleimtől, amikor egy-egy ingatlan bemutatás után közösen értékeljük a látottakat, hogy „Jaj, Rita! Ez a lakás első látásra szerelem!” és már tennék is a vételi ajánlatot.

Természetesen én minden egyes, a portfóliómba kerülő társasházi és egyéb ingatlan tulajdoni viszonyát és más jellemzőjét alaposan körbejárom, így lehetőségem van felhívni az ügyfél figyelmét, olyan szempontokra, amelyek más megvilágításba helyezhetik a dolgokat. Mondjuk úgy, hogy fellebenthetik a szeméről a rózsaszín fátylat, amitől reálisabban tudja értékelni a megtekintett társasházi lakás tulajdonságait.

Nem mindenki tőlem vesz azonban társasházi lakást, hiszen nem kerül minden eladó ingatlan az én megbízásomba. Vállalkozóként fenntartom a jogot arra, hogy szelektáljam, mely ingatlanokat veszek megbízásba és melyeket nem. Ha tehát nem tőlem vásárolnál, hanem más közvetítőtől, esetleg közvetlenül a tulajdonostól, akkor mindenképpen tudnod kell azt, hogy minek kell utánajárnod egy társasház esetében, mielőtt vételi ajánlatot tennél vagy megvásárolnál egy ilyen társasházi lakást. Nehogy a kezdeti fellángolás pusztító tűzzé változzon, amikor már a te neved szerepel a tulajdoni lapon!

társasházi

Ne érezd kényszernek a vásárlást!

Igen, tudom, az utóbbi néhány év ingatlanpiaca arról szólt, hogy gyorsan kellett döntenie az érdeklődőknek a vásárlásról. A piac iszonyatos sebességgel pörgött, a jó helyen, és/vagy jó állapotban lévő társasházi lakások nagyon gyorsan gazdára találtak. Aki tehát nem akart lemaradni a kinézett ingatlanról, annak nagyon gyorsan kellett ajánlatot tennie és aláírni a szerződést, hiszen a hezitálók helyére pillanatok alatt jöttek újabb vevőjelöltek.

Azt is láthatjuk, hogy a tavalyi év vége óta a piac jelentősen lelassult az addigiakhoz viszonyítva. Most olyan korszakot élünk, amikor bőven van ideje a vásárolni vágyóknak alaposan körülnézni, informálódni vagy akár alkudni is. Fontos is, hogy alaposan és sok területen informálódjunk, hiszen a rezsi, a kata adónem változásai és az infláció miatt egyes társasházak költsége akár 60-70%-kal is növekedett ettől az évtől. Az pedig nem kevés!

 

Ne csak az ár és az elhelyezkedés legyen a választás szempontja!

A vásárlók többsége ingatlanvásárláskor elsősorban az árakat nézi. Talán ez a legfontosabb szempont mindenkinek. Igyekszik mindenki addig nyújtózkodni, ameddig a takarója ér, vagy annyiban maximalizálni a felvenni kívánt hitel mértékét, amennyit nagy biztonsággal fizetni is tud majd a futamidő végéig. A második legfontosabb szempont az szokott lenni, hogy a kívánt városrészben legyen a kiszemelt lakás.

Pedig ezeken kívül több olyan egzakt körülmény is van, amelynek nem árt utána járni. Sőt, ha hosszú éveket szándékozunk eltölteni az adott lakásban, lehetőleg stresszmentesen, akkor kimondottan ajánlott! A legoptimálisabb döntés meghozatalához jogi, pénzügyi, valamint műszaki szempontokat is érdemes számba venni. Sajnos, ha nem tájékozódsz kellő alapossággal, akkor óriási veszteség érhet, és nem csak anyagi téren. Ugye egyetértünk abban, hogy a nyugalmad megfizethetetlen?

Az ingatlanvásárlásnak van egyfajta pszichológiája. Mivel ez nem egy mindennapos helyzet az életedben, hanem ahogy a bevezetőben is említettem, többnyire valamilyen egyébként önmagában is stresszes élethelyzet következményeként kerül sor a lakásvásárlásra, teljesen természetes, hogy „szorult” helyzetedből mielőbb szabadulni szeretnél. Azaz mielőbb megtalálni s megvenni egy megfelelőnek tűnő lakást. Ne siess! Szánj egy kicsivel több időt a tények megismerésére, mielőtt az ingatlan adásvételi szerződést szignóznád.

társasházi

Amiről társasházi lakás vásárlása előtt mindenképp tájékozódj!

Az alábbiakban összefoglalom, hogy melyek azok a körülmények és dolgok, amelyekről feltétlenül információkat kell szerezned mielőtt egy társasházi lakást megvásárolnál.

 

1. A társasház anyagi helyzete

Ez az egyik legfontosabb tényező, amire rá kell kérdezni. Nem mindegy, hogy több tízmilliós megtakarítása vagy ugyanennyi hitele van annak a társasházi közösségnek, amelyhez csatlakozni készülsz. Az is lényeges információ, hogy a társasház rendelkezik-e a tulajdonosok befizetésén kívül egyéb bevételi forrással is. Ilyen egyéb bevétel keletkezhet például a közös udvar, tárolók, irodák vagy üzlethelyiségek kiadásából, esetleg a ház falán, kerítésén lévő reklámfelület bérbeadásából. Az ilyen plusz bevételek lehetővé teszik, hogy a társasház üzemeltetési költségeinek fedezése kisebb mértékben függjön a tulajdonosok aktuális anyagi helyzetétől.

Egy kisebb, kevesebb lakást magában foglaló társasházban elég lehet akár egyetlen tulajdonostárs is, aki bármilyen okból nehéz anyagi helyzetbe kerül, és nem tudja rendszeresen megbízhatóan fizetni a rá eső költségeket. Már ennyi is elég lehet ahhoz, hogy veszélybe kerüljön a tervezett felújítások, fejlesztések megvalósítása vagy lehetetlenné váljon egy nagyobb beruházáshoz történő hitelfelvétel.

 

2. A társasház műszaki állapota

A társasház pénzügyi helyzetét a ház műszaki állapotával együtt érdemes górcső alá venned. Nyilván, ha egy közelmúltban felújított, korszerűsített társasházban van a kinézett lakás, kevésbé aggályos, ha a társasház pillanatnyilag nem rendelkezik jelentősebb összegű megtakarítással. Ellenben ha egy rosszabb műszaki állapotban lévő társasház kasszája kong az ürességtől, netalán mínuszban is van, akkor joggal lépsz egyet hátra. Nem okos döntés egy ilyen társasházba bevásárolni magad, hiszen egy omladozó üres kasszával bíró társasház esetén egy elkerülhetetlen felújítás alkalmával várhatóan jó mélyen a zsebedbe kell majd nyúlnod. Az a jobbik eset, ha neked erre volna anyagi fedezeted, de ha a tulajdonostársaknak nincs ekkora büdzséje, akkor meg is hiúsulhat a korszerűsítés, a ház állapota pedig tovább romlik.

Mindenképp kérdezd meg tehát, hogy a közeljövőben tervez-e a társasház bármilyen nagyobb értékű beruházást, és ha igen, akkor ennek a pénzügyi háttere adott-e a projekthez, vagy majd a későbbiekben kell az ebből rád eső részt kifizetni. Az erről szóló legpontosabb információkat a társasházi közös képviselőtől vagy a társasházkezelőtől tudod megszerezni.

társasházi

3. Egyedi szabályok

A szabályok nemcsak védeni, hanem korlátozni is képesek. Mérlegelned kell azt is, hogy milyen céllal tervezel társasházi lakást vásárolni. Tudom, hogy üzleti tevékenységekhez, szolgáltatások nyújtásához is előszeretettel választanak társasházi lakásokat a vállalkozók. Ha te is ilyen célból vásárolnál társasházi ingatlant, feltétlenül tájékozódj arról, hogy a társasház egyedi szabályozása lehetővé teszi-e egyáltalán, hogy bármilyen jellegű üzleti tevékenységet folytass a falak között.

Ne vegyél sok tízmillióért egy olyan ingatlant, amiben aztán nem nyithatod meg az ügyvédi irodád vagy kozmetikai szalonod, mert a lakóközösség ezt megtiltja! Ha a manapság nagyon népszerű rövid távú „Airbnb”-s lakáskiadáson gondolkozol, arra ugyanígy igazak a fentiek. Ez a terület már igencsak szigorú szabályozás alá esik, ami ráadásul városonként és kerületenként is eltérő. Az aktuális előírásokról és állapotokról mindenképpen érdemes előre tájékozódnod annak érdekében, hogy a felesleges jogvitákat és negatív következményeket elkerülhesd.

 

4. Milyenek a szomszédok?

Számos vicc és poén melegágya a jó szomszédi viszony – vagy inkább iszony. Természetesen nagyon nem mindegy, hogy kiknek a szomszédságába költözöl életvitel szerűen. Kik ők, milyen korúak, mivel foglalkoznak, milyen ritmusban élnek, mire és hogyan használják a saját ingatlanjaikat? Vannak-e rendszeresen nagy zajt okozó szomszédok? Természetesen nem létezik egzaktan jó vagy rossz szomszéd.

Ahhoz, hogy te el tudd dönteni, hogy neked ki számít jó vagy rossz szomszédnak, elsősorban a saját igényeiddel, életmódoddal és életritmusoddal kell tisztában lenned. Ha téged nem zavar ha napközben zaj van, mert nem home office-ban dolgozol, este viszont csendre vágysz, neked nem ugyanaz az ember lesz a megfelelő szomszéd, mint a szinte megszakítás nélkül  lévő full home office-ban dolgozó embernek.  Vedd tehát számításba ezeket a szempontokat is, amikor a szomszédok felől érdeklődsz! Mert hiába a jó környéken lévő tökéletes lakás, ha a szomszédok megkeserítik az életed.

 

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találtad a benne leírtakat, oszd meg másokkal is, te pedig kövess Facebookon  YouTube-on, és Instagramon is, mert ott is rendszeresen teszek közzé ingatlanokkal kapcsolatos ismeretterjesztő tartalmakat, és érdekes sztorikat az ingatlanközvetítés világából!

Társasházi ingatlant vennél? Vagy eladnál Győrben és környékén? Szeretnéd, hogy segítsek? Keress bizalommal telefonon vagy e-mailben! Szívesen segítek a következő otthonod megtalálásában! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu