fbpx

Változtak a CSOK, a falusi CSOK és a babaváró hitel igénylésének feltételei

 

A Győrben és a város közelében lévő kisebb-nagyobb településeken lévő eladó új és használt ingatlanokról elmondhatjuk, hogy országos viszonylatban meglehetősen gyorsan gazdára találnak. Köszönhető ez annak, hogy a gazdasági lehetőségek, a munkavállalás és az életszínvonal szempontjából is vonzónak számít ez a térség. Lakást venni itt saját részre vagy befektetésnek egyaránt remek döntés.

Korábban már készítettem egy cikksorozatot a lakáscélú állami támogatások igénylésének feltételeiről, az aktuális helyzet azonban azt kívánta, hogy friss cikket is készítsek a témában, hiszen 2023. július 1-től módosultak a CSOK igénylésének feltételei. Ha tehát CSOK támogatás igénybevételével szeretnél saját ingatlanhoz jutni Győrben vagy a környékén, feltétlenül a figyelmedbe ajánlom ezt az írást.

lakáscélú

Változások 2023. július 1-től

2023 áprilisában adták át társadalmi egyeztetésre azt a törvénytervezetet, amely kisebb nagyobb változtatásokat tartalmazott a korábbi szabályozáshoz képest, és amely mostanra már életbe is lépett.

Összességében elmondható, hogy nagyészt a korábbihoz képest kedvezőbb és könnyebb feltételeket kell teljesítenie az igénylőknek, illetve azoknak, akik megkapják a támogatást. Nézzük is részletesen, hogy milyen dolgok változtak meg!

 

Új, magasabb CSOK összegek 2024 januárjától

Talán az egyik legfontosabb változás, hogy 2024. január 1-től az ötezernél több lakost számláló településeken megszűnik a CSOK. Ebben tehát Győr is érintett, ám a jelenlegi információk szerint a jövő évben számítani lehet arra, hogy a nagyvárosokban és a nagyobb településen ingatlant vásárolni szándékozó családok számára egy új támogatást vezetnek be. A jó hír viszont az, hogy ugyancsak 2024. január 1-től a megmaradó CSOK maximálisan igényelhető összege 50%-kal emelkedni fog.

A kormány döntése szerint az ötezer főnél kisebb lakosságszámú településeken nem csak a Falusi CSOK összege fog emelkedni, hanem a normál családi otthonteremtési kedvezmény is magasabb összeggel lesz igényelhető.

Ha tehát valaki Győrben szeretne CSOK támogatással lakóingatlant vásárolni, arra ez év végéig lesz csak lehetősége!

Nézzük, hogyan változnak az új CSOK összegek január 1-től, amelyeket tehát a maximum ötezres lakosságszámú településeken történő vásárláshoz lehet majd igényelni.

Új lakás vásárlására, építésre igényelhető CSOK a preferált kistelepüléseken 2024. január 1-től:

 • Egy gyermek esetén a jelenlegi 600 ezer forint helyett 1 millió forint,

 • Két gyermek esetén a jelenlegi 2,6 millió forint helyett 4 millió Ft

 • Három vagy több gyermek esetén a jelenlegi 10 millió forint helyett, 15 millió Ft igényelhető.

A falusi CSOK összege kizárólag korszerűsítés, bővítési cél esetén:

 • Egy gyermek esetén a jelenleg érvényes 300 ezer forint helyett 500 ezer Ft,

 • Két gyermek esetén a jelenleg érvényes 1,3 millió forint helyett 2 millió Ft

 • Három vagy több gyermek esetén a jelenleg érvényes 5 millió forint helyett 7,5 millió Ft igényelhető majd 2024. január 1-től.

A falusi CSOK összege használt lakás vásárlásával egy időben megvalósuló korszerűsítés, bővítés esetén:

 • Egy gyermek esetén a jelenlegi 600 ezer forint helyett 1 millió Ft,

 • Két gyermek esetén a jelenlegi 2,6 millió forint helyett 4 millió Ft,

 • Három vagy több gyermek esetén a jelenlegi 10 millió forint helyett 15 millió Ft igényelhető.

A falusi CSOK összegének legfeljebb a felét fordíthatják az igénylők az ingatlan vételárának kifizetésére, a fennmaradó részt pedig az ingatlan bővítésére vagy korszerűsítésére kell majd költeni.

A használt lakás vásárlásához kapcsolódó összeg módosításáról egyelőre nem közöltek pontos információkat.

 

lakáscélú

A falusi CSOK igénylésének feltételei

Erre nézve változás gyakorlatilag nem történt. Továbbra is az előírt személyi feltételeknek kell megfelelniük azoknak, akik szeretnék igénybe venni ezt a támogatást. Az igénylők lehetnek élettársak vagy házastársak, és természetesen a gyermeküket, gyermekeiket egyedül nevelő szülők egyaránt.

A jövőben születendő (vállalt) gyermek után igényelt támogatási kérelmet kizárólag házasok igényelhetik abban az esetben, ha az igénylés pillanatában legalább az egyik fél még nem töltötte be a 40. életévét.

Falusi CSOK települések Győr-Moson-Sopron vármegyében

Ebben a földrajzi és közigazgatási régióban 119 településen vásárolhatsz a falusi CSOK nyújtotta támogatás segítségével ingatlant. Ezek, ábécésorrendben a következők:  Acsalag, Árpás, Babót, Bágyogszovát, Bakonygyirót, Bakonypéterd, Bakonyszentlászló, Barbacs, Beled, Bezenye, Bezi, Bodonhely, Bogyoszló, Bőny, Bősárkány, Cakóháza, Cirák, Csáfordjánosfa, Csapod, Csér, Csikvánd, Darnózseli, Dénesfa, Dunaremete, Dunaszentpál, Ebergőc, Edve, Egyed, Egyházasfalu, Enese, Farád, Fehértó, Felpéc, Fenyőfő, Fertőboz, Fertőd, Fertőendréd, Gyalóka, Gyóró, Gyömöre, Győrasszonyfa, Győrsövényház, Hidegség, Himod, Hövej, Iván, Jobaháza, Kajárpéc, Károlyháza, Kimle, Kisbabot, Kisbodak, Kisfalud, Lázi, Lipót, Lövő, Maglóca, Magyarkeresztúr, Markotabödöge, Mecsér, Mérges, Mezőörs, Mihályi, Mórichida, Mosonudvar, Nagyszentjános, Nemeskér, Nyalka, Osli, Páli, Pásztori, Petőháza, Pinnye, Potyond, Pusztacsalád, Püski, Rábacsanak, Rábacsécsény, Rábakecöl, Rábapordány, Rábasebes, Rábaszentandrás, Rábaszentmihály, Rábaszentmiklós, Rábatamási, Rábcakapi, Ravazd, Répceszemere, Répcevis, Rétalap, Románd, Röjtökmuzsaj, Sarród, Sikátor, Sobor, Sopronhorpács, Sopronnémeti, Szakony, Szany, Szerecseny, Szil, Szilsárkány, Táp, Tápszentmiklós, Tarjánpuszta, Tárnokréti, Und, Újkér, Újrónafő,  Vadosfa, Vág, Várbalog, Vásárosfalu, Vének, Veszprémvarsány, Vitnyéd, Völcsej, Zsebeháza, Zsira.

Egyéb, a CSOK-ot és a falusi CSOK-ot érintő módosítások, könnyítések

A módosítás értelmében, a beköltözés és a bentlakás feltételei is megváltoznak. Mint ismeretes, a támogatás folyósítását követően 90 napon belül kell lakcímet létesíteni az ingatlanban és a folyósítástól számított 10 évig az ingatlanban kell élnie a családnak. Az első kitétellel kapcsolatban a rendelet eddig is tartalmazott több könnyítést, a beköltözésre vonatkozó feltétel alól azonban két esetben mentesülhet a család:

 • A gyermeknek nem kell beköltöznie, ha tanulmányai folytatásai miatt átmenetileg más lakcímen él.

 • A szülő és a gyermekek is lakhatnak más lakcímen átmenetileg, amennyiben a szülő munkahelye miatt térítésmentesen biztosított szolgálati lakásban lakik.

Ami viszont újdonság, hogy amennyiben a fenti két eset közül bármelyik fennáll, akkor a jövőben nem kell bejelentkeznie az érintett személyeknek 90 napon belül az ingatlanba. Viszont az adott helyzet megszűnésekor már teljesíteni kell a feltételeket. Ez a változás 2023. július elsejétől lép életbe, és a már folyamatban lévő igényléseket is érinti.

Szintén változás ugyanettől a dátumtól, hogy a beköltözésre vonatkozó feltétel teljesülését a jövőben már nem a támogatást folyósító pénzintézetnél kell a lakcímkártya bemutatásával igazolni, hanem a Kincstár ellenőrzi azt hivatalból.

A gyermek megszületésének bejelentésére vonatkozó határidő is módosul. Míg korábban 60 napjuk volt a szülőknek arra, hogy a tervezett gyermek megszületésének tényét bejelentsék, erre ezentúl a megszületést követően 90 napjuk lesz a szülőknek.

A falusi CSOK esetében az eddigi három évről négy évre módosul a munkálatok befejezésére rendelkezésre álló határidő, és ez a már megkezdett munkálatokat is érinti.

Az építési, korszerűsítési, bővítési munkálatok módosítása is kérhető, egyszer. Mint ismeretes a CSOK-ot bővítésre, a falusi CSOK-t pedig korszerűsítésre is igénybe lehet venni. Ebben újdonság, hogy az építési, korszerűsítési, bővítési munkálatok költségvetésének, illetve maguknak a munkálatoknak a módosítását a jövőben a munkálatok elvégzésének határidejének lejárata előtt egy alkalommal kérelmezhetjük.

Fontos, hogy ezzel nem sérülhetnek a CSOK támogatás alapvető szabályai, azaz ha már lehívtunk támogatást, és a módosítás miatt a még hátralévő munkálatok költsége kisebb, mint a még le nem hívott támogatás összege, akkor kizárólag a csökkentett összeget vehetjük fel. Ha pedig valamilyen vállalt munkáról mondunk le, akkor az arra már megkapott támogatást vissza kell fizetnünk. Ez alól egyetlen eset jelent kivételt, ha a többi munkálatból hátralévő költségek a teljes, még le nem hívott támogatás összegét fedezik. Ez a módosítás már 2023. május 13-án életbe lépett, és szintén vonatkozik a folyamatban lévő igénylésekre is.

lakáscélú

A babaváró hitellel kapcsolatos változtatások

Meghosszabbították a babaváró támogatás igénylés eddig érvényes határidejét is. A babaváró hitel 2024. december 31-ig igényelhető az eddigiekhez képest változatlan feltételekkel.

A hitel folyósítását követő első 5 év alatt, ha nem születik meg az első gyerek, az addig igénybe vett támogatás összegét 120 napon belül, egy összegben kell visszafizetni.

A gyermek születését követően 180 napon belül kell bemutatni a hitelintézetnek a gyerek születési anyakönyvi kivonatát, lakcímkártyáját és adóigazolványát. Ez a határidő vonatkozik a magzati halál bejelentése és örökbefogadást engedélyező határozat esetén is. Nemcsak a jogosultság bizonyítását, a törlesztés szüneteltetésére vonatkozó kérelmet is ebben az időszakban lehet beadni, ami jelentős könnyítés a korábbi 60 naphoz képest.

Ha gyerek születik a hitelszerződés aláírását követő első 5 évben, akkor a hitel a futamidő végéig kamatmentes lesz, a havi törlesztés pedig 3 évre felfüggeszthető.

A második gyermek 12 hetes magzati korát követően a fennálló tőketartozás 30 százalékát elengedik, valamint újabb 3 évre szüneteltethető a törlesztés.

Ha még egy harmadik gyermeket is vállal a család, akkor a hitel megszűnik.

 

Bízom benne, hogy hasznosnak találtad ezt az összegző cikket, amelyben a CSOK-ot, a falusi CSOK-ot és a babaváró hitelt érintő változásokat igyekeztem a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján összegezni.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találtad a benne leírtakat, oszd meg másokkal is, te pedig kövess Facebookon  YouTube-on, TikTokon, és Instagramon is, mert ott is rendszeresen teszek közzé ingatlanokkal kapcsolatos ismeretterjesztő tartalmakat, és érdekes sztorikat az ingatlanközvetítés világából!

Szeretnéd, hogy segítsek lakáscéljaid elérésében, vagy meglévő ingatlanod adnád el Győrben és környékén ahhoz, hogy másikat vásárolhass? Akár CSOK, falusi CSOK, vagy babaváró hitel segítségével? Keress bizalommal telefonon, vagy e-mailben! Szívesen segítek! Telefon: +36309059273 (hétfő-péntek 9-18h) Mail: info@tothrita.hu